Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Avcı: Turizmci ağlamaz

Bakan Avcı: Turizmci ağlamaz

Marmaris'e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, sezon öncesi turizm sektörü temsilcileriyle buluştu. Bu yıl izlenecek yolla ilgili sektör temsilcilerin görüşlerinin alındığı toplantıda konuşan Avcı, "Turizmci ağlamaz. Çünkü ağlayan işletmelere kimse iyi gözle bakmaz" dedi.

  • Ege Postası
  • 12.04.2017 - 16:06

Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Marmaris D-Resort Grand Azur otelde, turizm sektör temsilcileriyle bir araya geldi. Yeni sezon öncesi sorunlar, sıkıntılar konuşuldu. Turizm sezonu için neler yapılabileceği tartışıldı. Toplantıda konuşan Bakan Avcı, şöyle dedi:

"İnşallah sizlerin de desteğiyle turizmimizi eski günlerinden de iyi bir duruma getireceğiz. Turizm aynı zamanda bir algı yönetimi sektörüdür. Turizmci ağlamaz. Ağlayan işletmelere kimse iyi gözle bakmaz. Hiçbirimiz, kapısında durmadan şikayet eden dükkan sahibinin dükkanına girmeyiz. Dolayısıyla bizler iyi oldukça, sektör iyi olur. Hiç değilse, iyi dedikçe iyi olma potansiyeli artar. Burada bir 'Murphy Kanunu' var. Kötü dedikçe de kötüye gitme potansiyeli artar. Bu nedenle turizmciler her zaman dik durmak durumundadırlar. 2016 yılında bu bakımdan sektör iyi bir sınav verdi. Gerçekten ağır bir darboğazdan geçtik. İstihdam ve diğer yakıt ve benzeri desteklerle sektör, 2016 yı en iyi şekilde atlattı."

"ÇEŞİTLİLİK ARTARSA İLK 3'E GİRERİZ"

Bakan Avcı, ülkede yıllardır turizminin 'deniz, kum ve güneş' olarak pazarlandığının altını çizerek, şöyle konuştu:

"Bu dar parantezle bile dünyada turizm bakımından ilk 6 ülke arasına girdik. Ancak bundan sonra bu parantezi sağlık, kongre, doğa, spor gibi çeşitlendireceğiz. Bu çeşitliliği arttırdığımız takdirde, ilk 3 sıraya girmememiz için hiçbir neden yoktur. Kimsenin de aklında bir soru işareti kalmasın. Türkiye bunu başarabilecek istek, güç ve yapıya sahiptir."

Son 15 yılda bu potansiyelle turizmde büyük bir başarı hikayesinin altına imza attıklarını belirten Bakan Avcı, 2023 hedefleri arasında olan, dünyada ilk 10 ülke arasına girme hedefinin turizmde şimdiden yakalamış olduğunu söyledi. Avcı, "2002 yılında 13 milyon olan turist sayımız 2015'e geldiğimizde 40 milyona ulaşmıştı. Turizm gelirimiz aynı dönemde 12.5 milyar dolardan 31.5 milyar dolar mertebelerine ulaşmıştı" dedi.

Bakan Avcı'nın konuşmasının ardından, toplantı basına kapalı devam etti. 

'KRUVAZİYER TURİZMİNDE, YOLCU BAŞINA 30 DOLAR TEŞVİK'

Muğla'nın Marmaris İlçesi'nde turizm temsilcileriyle bir araya gelen Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, son olarak Bodrum'da sektör temsilcileriyle buluştu. Salmakis Otel'de gerçekleşen toplantıya, Ak Parti Muğla milletvekilleri Nihat Öztürk ve Hasan Özyer, Muğla Valisi Amir Çiçek, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, İl Turizm Müdürü Veli Çelik ve turizm sektörü temsilcileri katıldı.

Bakan Avcı, buradaki konuşmasında bakanlar kuruluna sunulacak, kruvaziyer turizmi için yeni teşvik kararları hazırladıklarını belirterek, "Türkiye deniz, kum, güneş diyerek turizmde dünyada 6'ncı sıraya yükseldi. Herkes deniz, kum, güneş meraklısı değil. Sahip olduğumuz diğer özellikleri tanıtımlara dahil ettiğimizde, ilk 3'e girmememiz için hiçbir neden yok. 2016 sıkıntılı bir yıl oldu. Hükümet olarak, bu sıkıntının sektörü çok fazla olumsuz etkilememesi için önlemler aldık. Bu önlemlere son olarak, kruvaziyer turizmine de bu teşviği vermek için bakanlar kurulu kararını hazırladık. Özellikle Muğla'nın bu alanda yapacağı çok şey ver. Kruvaziyer turizminde turist getiren işletmelere de yolcu başına 30 dolar teşvik vermek üzere bakanlar kurulu kararımızı hazırladık. Kruvaziyer için de önemli teşvik olacağına inanıyoruz" dedi. 

'TÜRKİYE, 15 YILDA TURİZMDE ÖNEMLİ BAŞARI HİKAYESİNE İMZA ATTI' 

Bakan Avcı turizm sektörünün büyük bir gelişim gösterdiğini belirterek, "Ülkemiz, son 15 yılda turizmde gerçekten önemli bir başarı hikayesinin altına imza attı. Devletimizin 2023 hedefleri düşünüldüğünde, dünyada ilk 10 ülke arasına girme iddiamızı turizmde çoktan ilk 6'ya girerek, gerçekleşmiş oldu. Şu anda tüm yaşananlara rağmen, 2016'daki darboğaza rağmen, Türkiye dünyada 6'ncı büyük, Avrupa'da 4'üncü büyük turizm destinasyonu. 2002 yılında 13 milyon olan turist sayısı, 2015'te 40 milyona ulaştı. Turizm gelirimiz aynı dönemde 12.5 milyar dolardan 31.5 milyar dolar seviyelerine gelmiştir. Turizm gelirlerinin cari açığı karşılama oranı yüzde 80, dış ticaret açığını karşılama oranı yüzde 42, toplam ihracattaki payı yüzde 22 seviyelerini yakalamıştır. Turizm sektörü 1.5 milyon insanımızın istihdam edildiği ülkemizin stratejik önemdeki bir sektörüdür. Bunu da sizlerle elbirliği ile başardık" diye konuştu.

Dünya turizminin küresel terörün etkilerinden derinden etkilendiğini belirterek, 2016'da turizmde ciddi darboğaz yaşandığını belirten Bakan Avcı, darboğazın aşılması için hükümetin yürürlüğe koyduğu Turizm Acil Eylem Planı Destek Paketi ve yurtdışında yaşayan vatandaşları özel günlerini Türkiye'de kutlamaya çağırdıklarını hatırlattı. Bakan Avcı, yurtdışında 112 turizm fuarına katılacaklarını belirterek, değişik ülkelerle de turizm alanında işbirliği anlaşmaları imzaladıklarını söyledi.

Bakan Avcı'nın açıklamasının ardından ise toplantı basın mensuplarına kapalı olarak devam etti.

BODTO'DAN YENİ EVLİ ÇİFTLERE MAVİ TUR

Toplantının kapalı olarak devam eden bölümünde Bodrum Ticaret Odası Başkanı Mahmut Kocadon, diğer turizm ilçelerinden esinlenerek, Bodrum'da düğün yapacak yeni evli çiftlere, 3 günlük mavi tur hediye ettiklerini açıkladı.

Toplantının sonunda açıklama yapan Kocadon, "Biliyorsunuz Cumhurbaşkanı böyle bir kampanya başlatmıştı. Yurt dışındaki Türkler hadi gelin Türkiye'de evlenin diye. Bakanımız da Marmaris'in ve Köyceğiz'in sağladığı imkanlardan bahsedince bizim de mavi yolculuğumuz meşhur olduğu için yurt dışından gelip evlenmiş olan yeni çiftlere, ama yeni çift olacak nikah tazeleme falan değil. Bunlara 3 gün Bodrum Ticaret Odası olarak Mavi Tur Balayı desteği verdik. Lütfen gelsinler, nikahlarını burada kıysınlar, daha sonra 3 gün Mavi Yolculuk ve balayı bizden" dedi.

Bodrum Kent Konseyi Başkanı ve denizciler Derneği Başkanı Mustafa Demiröz, toplantının basın mensuplarına kapalı olmasına tepki gösterdi. Demiröz, "Biz toplantıda gizli bir şey konuşmuyoruz. Bu sorunların ya da çözümlerinin kamuoyuna da iletilmesi gerekirdi. Herkesin öğrenmesi gerekirdi" dedi. 

Bakan Avcı toplantının ardından Bodrum'dan ayrıldı. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.