Dolar 32,5917
%0.36
Euro 34,8356
%0.3
Altın 2.494,870
%0.42
Bist-100 9.628,00
%1.08

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Kılıç'ın stat mesajlarına Kocaoğlu'ndan 'Alsancak' kontrası

Bakan Kılıç'ın stat mesajlarına Kocaoğlu'ndan 'Alsancak' kontrası

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç'ın İzmir'deki 3 stat için “400 günde biter” mesajına yönelik, “ Göztepe Karşıyaka hadi mahkeme oldu yapmadın. Alsancak Stadı'nı kaç sene önce verdik. Yıktın. Neden kazmayı vurmadın. Nutuk atıyorlar" dedi. Bakan Kılıç'ın İzmir'deki üç statla ilgili '400 gün' çıkışına

  • Ege Postası
  • 06.04.2017 - 09:26

EGE POSTASI - İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, İzmir'de yerel 3 radyonun ortak canlı yayınına katıldı. Kocaoğlu ülke ve kent gündemine yönelik sorulara yanıt verdi.

Kocaoğlu'nun açıklamalarında öne çıkan satır başları şöyle;

Referanduma yönelik;

"Kırsalda ve mahallelerdeki buluşmalarım referanduma yönelik değil. Vatandaşlarla toplantı yapıp sorun dinliyorum. Yoğun kış mevsimini geride bıraktık. Asfalt taş döşeme yollar ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Havaların düzelmesiyle birlikte vatandaşlarla sorun toplantıları yapıyoruz. Bu toplantılarda 'evet-hayır' konusuna değinmiyorum. Vatandaşlar sorarsa görüşümü belirtiyorum. Kaç yer gezdim bilmiyorum ama 3'ünde 5'inde referandum konuşması yapmışımdır. 

17 Nisan'dan sonra teklif kabul edilirse neler yaşayacağız edilmezse neler yaşayacağız bu önemli. Hayır cephesinde olmamızın bir çok nedeni var. Siyasetçi olduğumuzu kabul edersek bakış açımızda doğru olduğuna inandığım konularda fikir beyan eder ve bu yönde çalışan siyaset anlayışım var. Hayıra inanmasam hayıra çalışmam. 

Ben belediye başkanıyım. Tek derecede seçiliyoruz. Herkesin başkanıyız. Özellikle siyaseti memleket için yapıyorum. 13 yıldır bunu yakinen görüyorlar. Ülkenin neye ihtiyacı varsa, acil konu neyse Cumartesi günü yaptığımız etkinliklerde hitap ederken istisnasız birlik beraberlik diyorum. Gerekçesi malum. Zor bir coğrafyadayız. Siyaset dilimiz gerildi, agresifleşti kimsenin istemediği şeyler iyi niyetli de olsa insanların ağzından çıkabiliyor. Onun için ben sürekli uzlaşıyı sakinliği ne yaparsanız yapın makuliyet ölçüsünde nezaketi bırakmadan sürdürüyorum.

Hüsnü Bozkurt'u (CHP Konya Milletvekili) televizyondan biliyorum. Bir araya gelmedim. Siyaset gerildi. Bu konuşmalar amacını aşan konuşmalar. Bir çok konuşma sayarım karşı cepheden de. Gerginliği arttıracağı için söylemek istemiyorum. Ben Hüsnü Bozkurt'un gerginliği arttırmak için söylediğini düşünmüyorum. Kürsüden konuşurken bazen heyecana kapılınıyor ve bu tür laflar ediliyor. Kim kimi dökecek. Kim kime ne yapabilir. 80 milyon insan barış içindeyiz. Asırlardır bu coğrafyada insanlar yaşadı. İstilalar oldu, devletler imparatorluklar kuruldu. Bu coğrafyada toplumun ürettiği iki özellik var. Sabır ve uzlaşı. Seçim atmosferinde söylenen şeyler. İzmir için söylenen sözleri hatırlatsak polemik konusu olur. Siyasetçilerin lafları cımbızlanarak söylemediği amaç noktasına çevirmek siyasete zarar verir. Hangi atmosferde konuşulduğu ortada. Tarih bilincine bakınca o günün yaşandığı sürecin ekonomisine sosyal ilişkilerine devlet yapısına bakılarak değerlendirildiğinde bilimsel çalışma yapılabilir. Bugünkü düşüncenizle tarihin derinliklerine baktığınızda 30 sene önce 3 bin sene öncede milleti ülkesi için çalışanları yerin dibine batırabiliriz. Bence uzlaşıyı bırakmamak tek yol.

En önemli vatandaşlık görevini 16 Nisan'da yerine getirmesi diliyorum.Oyunu kullansınlar. Tercihi kullanmayıp eleştirmeye kimsenin hakkı yok.Referandum ülkemiz için yararlı olsun. Geçecek. 10 gün kaldı. Kimse tahriklere kapılmasın. 16 Nisan'dan sonra da bu memleket de yaşayacağız. Birbirimizin suyuna ekmeğine ihtiyacımız var.  Kendimiz kenetleneceğiz. Ülkelerin dostu yoktur. Kendisi üretecek, dimdik ayakta duracak."

MONORAY'DA FLAŞ GELİŞME

Tramvay ve metro raporu; 

"Deneme seferi yapıldı Karşıyaka'da, Çiğli'de gidebildiğimiz noktaya kadar gideceğiz. Hedefimiz önce Çiğli İZBAN istasyonu. Ata Sanayi ve Atatürk Organize'yi kapsayacak, Katip Çelebi Üniversitesi'nde sonlanacak bir çalışma içindeyiz. Önümüzdeki yıllarda gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz. Konak'tada hızlı çalışıyoruz. Karşıyaka'da işler bitince ekipler Konak'a geçecek. Hızlanacak çalışmalar. Ekim Kasım işletmeye alacak. Buca'ya tramvay gelmeyecek. Üç yoldan Çamlıkule'ye kadar üniversiteyi de kapsayacak şekilde derin tünel metro projesi var. 2018'de ihale ve temel atma gerçekleştireceğiz. Tramvayla Buca'yı boşaltmamız mümkün değil. Metro büyük bir proje olacak. 13,5 kilometre olacak. Yeşildere altından geçeceğiz. Şirinyer İZBAN istasyonuyla metro istasyonunu örtüştüreceğiz. İZBAN hattıyla metro hattının daha fazla durakla buluşmasını istiyoruz. Halkapınar yaşanmaz hale geldi. Hilal'i açtık. Şimdi birleştireceğimiz en önemli noktalardan biri Şirinyer. Burada birleştirdiğimizde vatandaşlarımızın çok daha fazla seçeneği olmuş olacak. Narlıdere metro projesi bitti. İhale aşamasında bu sene temeli atılacak. Selçuk 26 kilometrelik hat bitti. Ekim Kasım gibi o da devreye girecek. Monoray fizibilitesi yapıldı. Monoray hesaplarımızda çok pahalı çıktı. Taşıyacağı yolcusundan İzmir'in ekonomisine Fuar'ın işlevine katkısından çok daha ekonomik olarak pahalı geldi. Durdurduk projeyi. Başka formül arayışındayız. Ancak Fuar'ı ulaşım açısından başka türlü destekleyeceğiz.

Yerelde kalkınma:

“Yerelde kalkınma yol haritamızı belirlerken içinde bütün sektörler var. Kalkınma sadece tarımla olacak iş değil. Sanayi var, ticaret var, turizm var daha bir çok şey var. Hepsinde çalışıyoruz tarım ön plana çıktı. Çünkü uzun süredir iktidarlar tarım ve hayvancılığı ihmal etti. Bizim de bu işi bilmemizden kaynaklanan şeyler vardı. Kırsalımızdaki insanlar çalışmalarımızdan memnun olduğunu söylüyor. Teşekkür etmeyi seviyor. Kırsala yaptığımız yatırımlar destekler topladığımızda Fuar İzmir'den fazla değil. Kırsaldan aldığımız övgüyü Fuar İzmir'e yönelik almadık. 400 milyona mal ettik. Bugün arsasını o fiyata alamazsınız. Böyle değer yarattık.Türkiye'de başka rakibi yok. Dünya'da işlevsel olarak başa güreşen bir alan yapmışsınız, sanayiyi kalkındırıyorsunuz, turizmi canlandırıyorsunuz ama orada kırsaldaki kadar övgü alamadık. Kırsal öne çıktı."

Kentsel dönüşüm:

"Merkezi hükümetin kullandığı 6306 sayılı yasayla kentsel dönüşüm yapmama yapamama vatandaşa dayatma yapma zorunluluğu olduğu için bu yöntemi kullanmıyoruz. Belediye yasasındaki mevzuatı kullanıyoruz. Bakanlığın temelini attığın yerin yakınında başladık. Etap etap gidiyoruz. Uzlaşa uzlaşa gidiyoruz.Çok emek verdik. Ütopik gibi görünen yüzde yüz uzlaşmayı yapmadan başarılamayacağını inandık. Ütopik gibi görünen bir yola koyulduk. O süreçte bizde öğrendik. Personelimizde öğrendi.Başardık temeli attık. Bayraklı hariç Örnekköy'de Ege Mahallesi'nde uzlaşmada artış oldu. Bayraklı'da başka bir sorun var. Gecikecek.   O proje er geç olacak. Biz olsak da olmasak da. Örneklerin artması gerek. Uzundere'de inandılar biz de yaptık. Binalar ortaya çıkıp gördüklerinde kaygılar gideriyor. Yeter ki müteahhitler yaptıkları binaları satabilsin finans oluştursun kendine. Dönüşümü hızlandıracak şey ekonomi...Bakanlığın yaptığı bildiğim kadarıyla boş bir araziye. Dönüşü orada yok. TOKİ modeli yapılıp satılacaksa bu kentsel dönüşüm değil. Şu da olabilir. Adına dönüşüm deniyor çünkü. Oraya stok konut yapılacak. Uzlaşılanlar ya mülk sahibi olacak ya da geçici olarak kalacak. Şuan da temel atılan bu yerde hiçbir şey yok. Sıfırdan araziye bina yapılıyor. Riskli alan ilan ettiği yerde vatandaşla uzlaşıp aktarma usulüyle gidersen kentsel dönüşüm yapılabilir.”

Statlar:

"Karşıyaka ve Göztepe statlarının yerinin yanlış olduğunu her zaman söyledik. Dava da açtık. Dava devam ederken Karşıyaka Belediye Başkanı Örnekköy'de stat yapılması için meclis kararı aldı. Ben de dava devam ederken Göztepe Stadı'nın yerini Spor Bakanlığı'na verdik. Mahkeme bitti uzun süre oldu. Hadi yapamadın. Mahkeme oldu. Alsancak Stadı'nda ne vardı.  Kaç sene önce Büyükşehir sana o yeri verdi. Kaç sene önce yıktın.Orası bir servet gibi.Gık demeden karar aldık verdik. Onu niye yapmadın. Hala '400 gün.Statları engelliyorlar' diyorlar. Kötü niyet aramam hiçbir konuda. Siyaseti basitleştirmenin alemi yok. Göztepe'ye yapılmasının hala yanlış olduğuna inanıyorum. 'Yapacağız' diyorsunuz. Mahkemeyi kazandınız buyurun yapın. Alsancak'ta karşı çıkan yok. Buyurun yapın. İzmir'in futbol tarihi orada. Neden yapamıyorsunuz. Birisi çıksın bana söylesin. Mikrofonla nutuk atmak kolay. Ben İzmir'de sesimi çıkartmadan izin almam gereken yerler var. İzin aldığımı yapıyorum. Kaynaklarımız sınırlı. Hükümetin de sınırlı, spor bakanlığının da. Üç stat var. Biri hazır. Alsancak Stadı. Vur kazmayı yap. Bornova Stadı iyi ki karar vermişiz. İlaç gibi geldi İzmir futboluna. İki sene daha ilaç gibi gelecek. Öyle kısıtlı bir dönemde o stat yapıldı ki kurgulasan olmaz. İki sene daha bu statlar açılmaz. Üç sene tek stat hizmet verecek. Oranın da büyümesiyle ilgili çalışmalarımız var." 

Başbakan'ın İzmir'le ilgili 'Yaptığımız işler engelleniyor' çıkışı:

"Bu konulara referandum sürecinde girmenin hiçbir yararı yok. Ona girersek ne program biter ne iş biter. Ben şunu öğrendim. En olumsuz işten bile olumlu bir yan çıkartıp sarılmak ve yapmak. Katı atık için yıllardır uğraşıyoruz. O duruyor. Gündemimizde. Körfez 7-8 sene sürdü. Bizim gibi ülkelerde işler böyle yürüyor.Bu ihale mevzuatı memleketin başına dert. Bu açıdan kaynaklanan bir sürü problem var. Belediye başkanı seçmiş beni millet. Birim fiyatına kadar o yöneticiye yetki verin. Yaptığı işi bilmeyen bir sürü müteahhitle uğraşmaktan bıktım. Kaçıyor gidiyor yarım bırakıyor."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.