Dolar 32,4493
%0.12
Euro 34,4845
%-0.03
Altın 2.470,450
%-0.51
Bist-100 9.569,00
%-1.15

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Özlü'nün 3 günlük İzmir programı başladı

Bakan Özlü'nün 3 günlük İzmir programı başladı

BİLİM Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e geldi. Kent merkezi ve ilçelerdeki sanayi bölgelerinde 3 gün incelemelerde bulunup sorunları dinleyeceklerini söyleyen Bakan Özlü, 460 bin KOBİ'ye kullandırılması düşünülen kredilerle ilgili de son rakamları açıkladı. Bakan Özlü'nün 3 günlük İzmir programı başladı

  • Ege Postası
  • 23.03.2017 - 11:24

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği İzmir'de ilk olarak Valiliği ziyaret etti. Valilik anı defterini imzalayan Bakan Özlü, daha sonra KOSGEB kredilerine yönelik açıklamalarda bulundu. KOSGEB aracılığıyla 460 bin KOBİ'ye kredi verilmesi kararı alındığını söyleyen Bakanı Faruk Özlü, son rakamları açıkladı. Bakan Özlü, "460 KOBİ'den kredi kullanan, parasını alan KOBİ sayısı 28 bin 213. Tüm süreçleri tamamlanan ama kredisini almamış 63 bin 354 işletme var. Toplamda 100 binin üzerinde KOBİ'miz kredi kullanma işlemlerini tamamlamış. 460 bin 167 KOBİ faydalanacaktı. 10 Nisan'a kadar kredi kullandırma işlemlerini tamamlama amacındayız. KOBİ'nin başvurusunun değerlendirilmesi zaman alan faaliyetler. Bankalarda teminat konularını çözdük. Artık hiçbir teminatı olmasa da iki kefil göstermesi yeterli" diye konuştu. 

İzmir'deki durumla ilgili de bilgi veren Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İzmir'de 28 bin 659 işletme destek almaya hak kazandı. Bu işletmelerden bin 990 tanesi inşaat, 13 bin 269 tanesi ticaret sektöründe faaliyet gösteriyor. İzmir'de yaklaşık bin işletme kredisini almış, 2 bin 858 işletmenin de bankada parası hazır, işlemleri tamamlanmış. Ayrıca burada kullandırılacak kredi 678 milyon 680 bin lira. Bunun bize maliyeti 156 milyon TL'dir. Bunu biz karşılayacağız. Ara sıra şikayetler geliyor. 460 bin KOBİ'ye bir anda kredi vermek kolay değil. Zaman alıyor. Her sorunu tek tek çözüyoruz. Sorun olanlar KOSGEB il müdürlerine mutlaka başvurmalı. Genelde bir problem yok" diye konuştu. 

YERLİ OTOMOBİL İÇİNİ TARİH 2019

Yerli otomobil çalışmalarına yönelik de soruları yanıtlayan Bakan Faruk Özlü, yerli otomobilde iş modeli değişikliğine gittiklerini, yeni iş modeline göre çalışmanın devam edeceğini, TÜBİTAK'ın çalışmalarından sonra yeni yüklenicilere devredeceklerini anlattı. Özlü, "İyi gidiyor, çalışıyoruz. İnşallah Türk otomobilini 2019'da göreceğiz" dedi. 

TARİHİ ÇARŞIYI GEZDİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, valilik ziyaretinden sonra tarihi Kemeraltı Çarşısı'nı gezdi. Burada esnafla ve vatandaşla sohbet etti. Sorunları da dinleyen Bakan Özlü, esnafın tuvalet isteğini ise yanındaki dernek başkanının çözmesini istedi. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, tezgahtan simit yiyip, çevresindekilere ikram etti, restoran önünde de döner kesip tadına baktı. 

SANAYİCİLERLE BULUŞTU 

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği İzmir'de, Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ne gitti. Burada Norm Grup'a bağlı fabrikanın Ar-Ge merkezinin açılışını yaptı. Fabrika yetkililerinden bilgi alan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, daha sonra sanayicilerle bir araya geldi. İzmir Valisi Erol Ayyıldız, Atatürk Organize Sanayi Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş ile sanayicilerin bulunduğu toplantıda konuşan Özlü, sanayi bölgesinde 35 bin kişiye istihdam sağlandığını söyledi. 

GÜÇLÜ, LİDER ÜLKE OLMAK İÇİN MÜCADELE EDİYOR 

Türkiye'nin, güçlü ve lider bir ülke olabilmek için her alanda yoğun mücadele verdiğini anlatan Bakan Özlü, şunları söyledi:

"Atatürk OSB gibi bölgeler, bu mücadelenin en yoğun verildiği yerlerin başında geliyor. Siyasi güç, ekonomik güç, askeri güç, bunlar hep birbirlerini tamamlayan, ancak birarada var olabilen kavramlardır. Ekonomik olarak güçlü bir Türkiye inşa etmemizin yolu da öncelikle sanayi üretiminden geçmektedir. Sanayi üretimini nicelik ve nitelik olarak ne kadar artırırsak ülkemizin ekonomik gücü o kadar artacaktır. Üretimde niceliği artırarak ilerlemeye devam edebiliriz. Ancak sıçramak ve seviye atlamak istiyorsak, üretimin niteliğini de artırmak durumundayız. Bu da Ar-Ge'yle olur, tasarımla ve markalaşma yoluyla katma değeri artırarak olur. İzmir'deki sanayicilerimiz hem mevcut yatırımlarının niteliğini artırarak hem de yeni yatırımlar yaparak katkı vermelidir. İzmir denince aklımıza teknoloji gelmelidir, teknoloji yoğun yatırımlar gelmelidir. Biz hükümet olarak, sizlerin bu yönde göstereceğiniz her türlü gayrete azami destek veriyoruz ve vereceğiz. Bugün Türkiye'de sadece 15 nitelikli personelle Ar-Ge merkezi kurabiliyorsunuz. 10 kişiyle tasarım ofisi kurabiliyorsunuz. Yüksek teknolojili veya orta - yüksek teknolojili bir sektörde yatırım yaptığınızda 4'üncü veya 5'inci bölge teşviklerinden yararlanabiliyorsunuz. Bilim ve teknoloji ekosistemini iyileştirmeye, sanayicimize, akademisyenlerimize yönelik çalışmalarımızı daha da etkin hale getirmeye bundan sonra da devam edeceğiz." 

TÜBİTAK'ta ve bakanlıklarında kapsamlı bir dönüşüm gerçekleştireceklerini söyleyen  Bakan Özlü, "Hem ihracatımızda hem de iç talepte bir artış yaşandığını görüyoruz. İç ve dış talebin artması, sanayimiz üzerinde de olumlu bir etki yapıyor. Sanayi üretimi, ocak ayında, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,6 oranında artış gösterdi" dedi.

Bakan Özlü, 2017 yılının daha parlak yıl olacağı görüşünü savunurken, "Sizi korkutanlara değil, size ümit verenlere itimat edin. Ben milletimizin, bu anayasa değişikliğine çok güçlü bir şekilde evet diyeceğine inanıyorum. Özellikle iş dünyamızın, siyasi istikrarı sağlayacak ve hantal bürokrasiyi dinamik hale getirecek olan bu değişikliğe destek vereceğini düşünüyorum" dedi.

ABD VE İNGİLTERE'NİN KARALARI SİYASİDİR

Sanayicilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Özlü, ABD ve İngiltere'nin, Türkiye'den yapılacak doğrudan uçuşlarda, cep telefonlarından büyük elektronik cihazlara kabin yasağı getirilmesi kararının yanlış olduğunu, bunu siyasi bir karar olarak gördüklerini söyledi.

ALİAĞA'YI ZİYARET ETTİ

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, çeşitli inceleme ve ziyaretlerde bulunmak üzere geldiği İzmir'de, Aliağa İlçesi'ne gitti. Bakan Özlü, ilk olarak Aliağa Ticaret Odası'nda sanayici, işadamları ve vatandaşlarla buluştu. Oda yöneticileriyle basına kapalı oturumda bölgenin sorunlarıyla sanayici ve işadamlarının isteklerini dinleyen Özlü, daha sonra Aliağa Ticaret Odası (ALTO) Toplantı Salonu'nda vatandaşlarla bir araya geldi. 

460 BİN KOBİ'YE 11 MİLYAR LİRA KREDİ

Aliağa'nın İzmir ve Türkiye için öneminden bahsederek konuşmasına başlayan Bakan Özlü, iş dünyası, sanayici ve esnafı dinlemenin doğru karar alıp doğru işler yapmak için gerekli olduğunu vurguladı. Bakan Özlü, şunları söyledi:

"Sizler sahada olan insanlarsınız. Sahanın sıkıntılarını, aksayan taraflarını ve bunların muhtemel çözüm önerilerini biz, sizlerden alacağız. Sizlerden aldığımız verilerle formülasyon geliştirerek çözümler üreteceğiz. Yılın son çeyreğinden itibaren ekonomiyi canlandırmak için birçok tedbiri hayata geçirdik. Sizler finansman sıkıntısı var dediniz, biz de KOSGEB aracılığıyla sıfır faizli kredi uygulamasını başlattık. Bu kredilerde bize zaman zaman bankaların yavaş çalıştığı gibi şikayetler geliyor. Bunların hepsinin tedbirini aldık. 462 bin 167 KOBİ bu krediden istifade edecek, kimsenin şüphesi olmasın. Bugüne kadar 100 bine yakın KOBİ bu krediden istifade etti. Kredileri onaylandı, 30 bini parasını aldı, diğerleri de alacak. İlk defa 11 milyar lira değerinde bir krediyi 460 bin KOBİ'ye veriyoruz. Bankalar da KOSGEB de bu konuda yeni. KOSGEB'in bugüne kadar verdiği kredilerin toplamı 3.5 milyar liradır. Son iki ayda ise 11 milyar lira kredi veriyoruz. Bunu KOBİ ile buluşturmak biraz zaman alıyor ama herkes müsterih olsun. Şartları sağlayan herkes bu krediden istifade edecek. 10 Nisan'a kadar kredi kullanacak KOBİ'lerin hepsinin işlemlerini tamamlamayı hedefliyoruz. Sizler piyasada durgunluk var dediniz, bizler hemen konutta, mobilyada ve beyaz eşyada vergi indirimi getirdik. Bunun neticesinde Şubat ayında beyaz eşya satışları yüzde 30 artış gösterdi. İş dünyamızla aramızdaki uyum ve işbirliğini sürdürme noktasında tam bir kararlılık içerisindeyiz."

'YÜKTE HAFİF, PAHADA AĞIR ÜRÜNLER YAPMALIYIZ'

AK Parti hükümetiyle iş dünyası arasındaki uyumlu çalışmaya da vurgu yapan Bakan Özlü, "2002'den sonra elde edilen başarının sırrı, iş dünyası ile aramızdaki uyumdan kaynaklanmakta. Hükümet yatırımı, ticareti artırmak için gerekli adımları atıyor, esnafımız da bu fırsatları hakkıyla değerlendiriyor. Bundan sonra da böyle olacak. Bizim temel görevimiz işimizi ve aşımızı büyütmek, üretmek olacak. Ancak üretime teknoloji katacağız. Her bir ekonomi yazarı diyor ki; 'bizler katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz'. Bu ürünlerin temelinde teknoloji var. ABD ihraç ettiği her bir cep telefonunda kilo başına 750 dolar kazanç sağlıyor. Bizim ihraç ürünlerinin katma değeri kilo başına 1.5 dolar. Yükte hafif, pahada ağır ürünler yaparsak katma değeri yüksek ürünler yapmış olacağız. İşin özü budur" dedi.

'FARKI KAPATMANIN TEK YOLU TEKNOLOJİ ÜRETMEK'

İzmir için yakın gelecekteki plan ve projelere de değinen Bakan Özlü, "İzmir için özel çalışmalar yapıyoruz. İzmir'i Türkiye'nin teknoloji üssü yapmak istiyoruz. İnşallah bunları sizlerle de yakın zamanda paylaşacağız. Teknoloji üretmeyen bir Türkiye'nin geleceği olamaz. Bizim petrol kuyumuz yok, doğalgaz yataklarımız, altın madenlerimiz yok. Sattığımız belli, aldığımız belli. İthalatımız ile ihracatımız arasında 60 küsur milyar dolar fark var. Bu farkı kapatmanın tek yolu teknoloji üretmektir. Bunun için de İzmir büyük bir potansiyel taşıyor. İklimi, insan yapısı ve dünyaya açıklığını değerlendirmek istiyoruz" diye konuştu.

Üretimde markalaşmaya ihtiyaç olduğuna değinen bakan Faruk Özlü, "Türkiye'nin marka değeri olan şirketlere ihtiyacı var. İtalya bizimle aynı kalitede ürettiği bir gömleği, bizden üç kat pahalıya satabiliyor. Fark sadece markadan geliyor. Bizim de üretimi bu noktaya sürüklememiz gerekiyor. Hükümet olarak bunun için yoğun gayret sarf ediyoruz. İnşallah bu çalışmaların semerelerini toplamaya da başlayacağız" dedi.

'MEVCUT SİSTEMDE SİYASİ İSTİKRAR SAĞLANAMAZ'

16 Nisan'da yapılacak anayasa değişikliği halk oylamasına da değinen Bakan Özlü, "Yenilenmeden büyüme olmaz, gelişme olmaz. Bir sistem var Türkiye'de ve bizim hedefimiz 16 Nisan'da bunu yenilemektir. Mevcut sistemde siyasi istikrarın sağlanması zor ve insanların önünü görebileceği bir siyasi yapıya ihtiyaç var. Siyasi istikrarın ekonomik istikrara dönebileceği bir sistemin 16 Nisan'dan sonra hayata geçeceğini ifade etmek istiyorum. İstikrarı kişiler değil, sistemin bizatihi kendisi sağlamalı. Sistem kriz üretmemeli. Sistem ülkenin kalkınmasının ve üretmesinin önünde bir engel olmamalı" dedi.

Konuşmasının ardından katılımcılarla birlikte basına kapalı soru-cevap kısmında bölge sanayici ve işadamlarının istek ve sorunlarını dinleyerek cevaplayan bakan Özlü, daha sonra İzmir Caddesi'nde esnaf ziyaretlerinde bulundu. İkindi namazını müteakiben Merkez Camii'nde kılınan bir cenaze namazına da katılan Bakan Özlü, son olarak Ak Parti Aliağa İlçe Başkanlığına geçerek ziyaretini sonlandırdı.

MENEMEN'DE SANAYİCİ VE İŞ ADAMLARIYLA BULUŞTU

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, İzmir’in Menemen sanayici ve iş adamlarıyla bir araya geldi.
Bakan Özlü, Menemen Ticaret Odasını ziyaret etti. Ziyarette Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, bölge hakkında bilgi vererek eksikler için bakandan yardım istedi, projeler konusunda bilgi verdi.

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, yaptığı konuşmada, ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Sizlerin yaptığınız yatırım, üretim ticaret ve ihracat, oluşturduğunuz katma değer ve istihdam bizim için çok önemlidir. Ekonominin gerçek aktörleri, gerçek kahramanları sizlersiniz. Menemen’de bir Plastik İhtisas OSB kurulduğu için plastik sektöründen bir örnek vermek istiyorum. Küçük bir parantez açarak, henüz 2 fabrikada üretim yapılan bu bölgede tüm parsellerde üretime geçildiğinde bin 500 kişiye istihdam sağlamasını beklediğimizi de ayrıca ifade ediyorum. Plastik bizim başarılı olduğumuz ve dış ticaret fazlası verdiğimiz bir sektör. Sadece plastik sektöründe değil, sadece imalat sanayinde de değil, bütün sektörlerde, bütün ekonomik faaliyet alanlarında Ar-Ge, tasarım ve markalaşma yoluyla işimizi daha değerli hale getirmeliyiz” dedi.

Referanduma değine Bakan Özlü, “Referandumdan çıkacak olan evet kararı, ekonomimizde adeta bir doping etkisi yapacaktır. Çünkü ekonomi çevrelerinin en büyük ihtiyacı istikrardır. Yatırımcıların bir ülkede aradığı ilk kriterler istikrar, demokrasi ve adil, hızlı, iyi çalışan bir hukuk sistemidir. Eğer bu kriterler sağlanmıyorsa, diğer kriterlere kimse bakmıyor. İşte anayasa değişikliği, bu üç konuda, ülkemize çok önemli artılar kazandıracak” diye konuştu.

Konuşmalar sonunda Menemen Ticaret Odası Başkanı Yılmaz Güral, Bakan Özlü'ye vazo ve sepet hediye etti.

Ziyarette AK Parti İlçe Başkanı Mithat Çetin, İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz, AK Parti Milletvekili Necip Kalkan, AK Parti İzmir başkan yardımcıları da hazır bulundu. Ziyaretin ardından Bakan Özlü ve beraberindeki heyet İzmir'e hareket etti.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.