Dolar 32,4496
%0.12
Euro 34,4641
%-0.09
Altın 2.487,670
%0.18
Bist-100 9.680,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Zeybekci'den İzmir'de referandum mesajı

Bakan Zeybekci'den İzmir'de referandum mesajı

EKONOMİ Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'de ile Avrupa Birliği arasında imzalanan Gümrük Birliği anlaşmasının güncellenmesi gerektiğini ve bununla ilgili çalışmaların sürdüğünü söyledi. Bakan Zeybekçi ardından İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni'ne giderek törende referandum mesajları verdi. Bakan Zeybekci'den İzmir'de referandum mesajı

  • Ege Postası
  • 03.02.2017 - 17:59

İzmir Ticaret Borsası'nda düzenlenen 'Türk Tarım Global Entegrasyonu ve Tarım 4.0' projesinin imza töreninde konuşan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, bugün genç kuşağın şanslı olduğu görüşünü savundu. Bundan 2 bin yıl önce atalarımızın gördüğü tüm tarım tekniklerini, 30 yaş altındaki gençler hariç herkesin gördüğü söyleyen Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ben tarım alanında çalışan bir amelenin çocuğu olarak tütün tarlasında bunu yaşayarak gördüm. Genç kuşak için neden şanslı nesil diyorum, çünkü yeni nesil bunları görmedi. Tarımın eski usullerini görmedi, sadece teknolojik tarımın bir kısmını şanslıysa görebildi. Benimkiler köye gidip geldikleri için şanslılar ve görüyorlar. 2050 yılında 9.6 milyar insan yer yüzünde olacak. Bu insanların tamamı tarım ürünü tüketmek ve doymak zorunda. Üniversitedeyken o dönemdeki hocalarımızın gelecekle ilgili sektör seçerken ilk söylediği, 'Boğaza hitap etmek zorundasınız, çocuğa ya da kadına hitap etmek zorundasınız' demişti. 'Erkeklerle pek uğraşmayın' demişlerdi. Tarım 4.0 denilince, 'Hadi canım tarımda da 4.0 olur mu'' Olur. Önceden İzmir Ticaret Borsası buralardaki tarım ürünleriyle kendi yönünü belirlerken, şimdi üyeleri ve alanı tüm Akdeniz havzasını dikkate almaya başladı. Teknolojik gelişmelerle dünya farklı yerlere gidiyor. Çok fazla dünya standardında üretmeliyiz ve bunları da en kısa sürede piyasaya sürmeliyiz."

"NE EKİLECEĞİNE BİLİM İNSANLARI KARAR VERECEK"

Gelecekte hiç kimsenin "Biz bu sene tarlamızda şunu ekelim" diye bir söylemde bulunamayacağına, Türkiye'de bilimin yoğun olarak kullanılmaya başlamasıyla buna bilim insanlarının karar vereceğine dikkat çeken Bakan Zeybekci,sözlerini şöyle sürdürdü:

"Söke Ovası'nda ne ekilmesi gerektiğine bilim insanları karar verecek. Yağmur tahminlerine göre kullanılacak ilaçlara bilim insanları karar verecek. Bunu, Tarım 4.0 dediğimiz teknoloji, sulama, işleme, havadaki drone'larla bilgi alınması, ilaçlanma gibi sistemlerin devreye girmesiyle göreceğiz. Bir amelenin çocuğu olarak demir sabanları görmüşken, ilerde üzerinde insan olmayan traktörleri göreceğiz. İnsanlar da bunların hizmetlerini üretecek." 

"GÜMRÜK BİRLİĞİ ANLAŞMASI GÜNCELLENECEK"

Türk tarımının çok farklı noktalara geldiğini, tarım ihracatında Türkiye'nin Avrupa'da 1'inci sırada olduğunu kaydeden Bakan Zeybekci, Gümrük Birliği anlaşmasının güncelleneceğini söyledi. Bakan Zeybekci şöyle devam etti:

"21 yıldan beri Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği diye bir anlaşmayla muhatabız. Egemen bir ülkenin imzalamaması gereken bir anlaşma diye bugün görüyoruz. Ama ona o günün şartlarıyla bakmak lazım. 1995 yılında imzalanıp 1996 yılında devreye girdi. 'Türkiye nasıl olsa 2000 yılına kadar tam üye olacağından geçiş sürecinde Gümrük Birliğiyle sizi Avrupa'ya bağlayalım' dediler. Onun için karar alma mekanizmalarında yer almadığımız bir anlaşmaya evet dedik. Avrupa Birliği Meksika ile serbest ticaret anlaşması imzalıyor, Meksika, Türkiye üzerinde her türlü hakkı elde ederken biz hak elde edemiyoruz. Ama bununla beraber Avrupa Birliği ile ihracatımızın yüzde 49.9'unu yapıyoruz. Yüzde 42 ithalatımızı Avrupa Birliği ile yapıyoruz. 175 milyarlık doğrudan yabancı sermaye girişinin yüzde 75'ini Avrupa Birliği ile yapıyoruz. Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşmasının sürdürülebilir olmasını ve bunu devam ettiremeyiz diye bu işte yokuz noktasına gelecek yaklaşımlarda bulunduk. Onun üzerine süreç başladı ve 2015 Mayıs ayında Gümrük Birliği'nin güncellenmesine yönelik görüş birliği açıkladık. Bu anlaşma güncellenecek. Gümrük Birliği'nin kapsamı sadece sanayi ürünleriyle tarım ve gıdayı kapsayacak şekilde genişletilmesi, yani bunun sonucu olarak Türkiye'nin siyasi anlamda Avrupa Birliği'ne girmeden ekonomik entegrasyona girmesi anlamına geliyordu ve bununla mutabakata vardık. 2016 Aralık ayında, Avrupa Birliği Komiserler Heyeti Avrupa Birliği'nden yetki istedi."

Bakan Zeybekci, tarımın korunmasıyla ilgili yeni düzenlemeler yapılacağını, bunun tartışmalara yol açabileceğini söyledi. Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Zeytin ve zeytinyağı Türkiye sınırları içine giremez, biz sağ oldukça. Biz Anadolu'da sığır eti tüketen bir millet değildik. Daha çok koyun ve keçi eti tüketirdik şimdi sığır eti tüketir hale geldik. Yeni dönemde şu olacak; Tarımı yine korumaya devam edeceğiz. Stratejik anlamdaki tüm ürünleri yöntemimizi değiştirerek koruyacağız. Biz bu güne kadar gümrük duvarlarıyla kapatarak içerideki fiyatları yukarıda tutup tüketiciye ödetiyorduk. Şimdi değişecek Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle Avrupa Birliği üyesi ülkelerde tarım serbest şekilde rekabet edebilecek hale gelecek. Tüketim anlamında baktığınızda bu son derece olumlu yansımaları olacak. Ama tarımı, et üretimini ve bizim bütün tarımsal üretimimizi tüketiciye yüksek fiyatlar ödeterek korumayacağız. Onun için bu Tarım 4.0 veya bilimle tarımın buluşmasını artık gerçekleştirmek zorundayız. Geçmişte bizim için rekabeti en zor alanlarda biz bu maçı galip bitirdik. Yani sanayi sektöründe Avrupa Birliği'nin Gümrük Birliği sürecinde maçı galip bitirdik. Gümrük Birliği sürecinde Avrupa Birliği de biz de kazançlı çıktık. Bu coğrafyanın en iyi bildiği tarım ve rekabet sektörü en yüksek olan bu işte biz galip çıkacağız. Avrupa Birliği ile tarımda çekincelerimiz olmayacak. Bazı alanlarda daha çok destekleyeceğiz ama bazı alanlarda tartışmasız üstünlüğümüz var. Hiçbir coğrafyada bizim topraklarımızda üretilen sebze ve meyve üretilmez. Onun için önümüzdeki dönemde bunları tartıştığımız bir dönem olacak. O nedenle bu güzel ve önemli bir başlangıç. 2017 yılının en önemli başlıklarından biri olacak. Şu anda bunun bize ne şekilde getiri ve götürüleri olacak bunu çalışmaya başladık."  

Konuşmaların ardından Ege Üniversitesi ve İzmir Ticaret Borsası arasında protokol imzalandı.

'MERKEZ BANKASI'NIN DÖVİZ SATARAK PİYASALARA MÜDAHALESİ YANLIŞ OLUR'

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir Ticaret Borsası'ndaki imza törenin ardından, Ege İhracatçı Birlikleri tarafından düzenlenen İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni'nin düzenleneceği Hilton Oteli'ne geçip, bir basın toplantısı düzenledi. Daha önce de Merkez Bankası'nın döviz satarak döviz piyasalarına müdahale etmesinin yanlış olduğunu savunduklarını ve bugün haklı çıktıklarını belirten Zeybekci, 2017 yılının yeniden atılımın başlangıcı olacağını söyledi. 

AK Parti hükümeti olarak bugüne kadar ihracatçılara yönelik verilen tüm desteklerin kombinasyonlarını kullandıklarını kaydeden Zeybekci, "2017 yılı inşallah bizim için atılım yılının bir başlangıcı olacak. Dikkat ederseniz, 2016 ve 2017 yılında dünya ticareti ilk kez dünya büyümesinin altına indi. Dünya ticaretinin büyümesi yüzde 4'ler seviyesi, ekonomik büyüme de yüzde 2.5'lar ortasında gider. 2017'de de böyle bir beklentimiz var. Dünya ticaretindeki büyüme yüzde 1.5'lar seviyesine indi. Böyle bir ortamda, özellikle etrafımızdaki ateş çemberi coğrafyanın, Avrupa'daki ekonomilerde durgunluk, tüm bunların olduğu bir ortamda Türkiye'nin kendi iç piyasalarındaki durgunluğunu ihracatla aşma gibi bir fırsatı var" dedi.

Gazetecilerin sorularını da cevaplayan Bakan Zeybekci, bugün gündeme gelen KDV ve ÖTV düzenlemesi, enflasyon rakamları ve kurlarla ilgili olarak şunları söyledi:

"Kurla ilgili rakamsal bir tahminde bulunmadık. Kurdaki bu spekülatif hareketin bir gerekçesinin olmadığını söyledik. Dolar karşısında tüm dünyadaki para birimleri değer kaybetti. Merkez Bankası'nın döviz satışı yaparak piyasalara müdahalesi asla başarılı olan bir yöntem değildi. Ben bu anlamda Merkez Bankası'nın son dönemdeki atmış olduğu adımları etkin buluyorum. Şu an itibariyle spekülatif hareketlerle bu tetiklemenin sürdürülemeyeceği anlaşılınca kendiliğinden bir noktaya gidecektir. Bu Türk Lirası'nın değersizliği üzerindeki algı değişecektir. Trump'un daha içine kapanık söylemleri, milli gelirlerinin yüzde 25'ini dış ticaretten sağlayan ABD ekonomisi için değerli dolar sürdürülebilir değildir. ABD Merkez Bankası için aşırı değerli dolar sürdürülebilir değildir. ABD Merkez Bankası faiz arttıramaz, arttırsa bile sürdürülebilir değil. Kurun enflasyona doğrudan geçişgenliği olduğu bir iki aylık bir dönem olacak. Ama ondan sonraki süreçte baz etkisi sıfırlanacaktır. Enflasyon kendisini kurdan kurtardıktan sonra istediğimiz seviyeye gelecektir."

'SERBEST BÖLGELER KANUNU MECLİSE GELİYOR'

Serbest bölgelerle ilgili bir soruya da yanıt veren Bakan Zeybekci, "Salı günü inşallah serbest bölgeler kanunu Mecliste görüşülmeye başlanacak. Meclisimizin takdiridir, onaylarsa bu hafta içinde çıkması planlanıyor. Serbest bölgelerle ilgili eksiklerimiz çoktu. Olumlu anlamda düzenlemelerimiz olacak. Aliağa ile ilgili bir ay içinde resmi olarak açılmasını da sayın Başbakanımıza arz edeceğiz. İzmir farklı bir serbest bölgeye de kavuşacaktır. İzmir serbest bölgeler şehri olacak" dedi.

Bakan Zeybekci, kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili de, "Gök kubbenin altında kredi derecelendirme kuruluşlarıyla ilgili söylenmedik söz kalmadı. Başkalarının bizimle ilgili ne söylediği değil, bizim ne yapacağımız önemli. Biz Türkiye olarak önümüzdeki süreçte durmaksızın ekonomiyle ilgili reformlara devam edeceğiz. Biz global bir ekonomiyiz. Onlar bizi eleştirdi demektense, gelecekle ilgili yapacaklarımıza odaklanmalıyız. Yatırım teşvik sistemiyle ilgili şu anda dünyada en iddialı ülkeyiz bunun da inşallah güzel sonuçlarını alcağız" diye konuştu. 

İHRACATIN YILDIZLARI ÖDÜLLERİNİ ALDI

Basın toplantısının ardından Bakan Zeybekci, Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından düzenlenen İhracatın Yükselen Yıldızları Ödül Töreni'ne katıldı. 18 sektörden 54 ihracat şampiyonu firmaya ödüllerin verildiği törene; Bakan Zeybekci'nin yanı sıra, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ak Parti ve CHP milletvekilleri, iş insanlarıyla davetliler katıldı. 

'2016'DA BAŞIMIZA GELMEYEN KALMADI'

Türkiye için 2016'nın tarihe geçen bir yıl olduğunu söyleyen Bakan Zeybekci, "Geçen yıl başımıza gelmeyen kalmadı. Gerek global, gerek siyasi ve diğer alanlarda dünyada yaşanabilecek olan her şeyin enleri yaşandı. Demokrasiler, ülkeler, siyaset teknik mühendislik bilimleri bütün hepsinin bir test yöntemi vardır, stres testi. Bu test muhtelif yöntemlerle yapılır ve genel kapasitenin yüzde 20 fazlasıyla yapılır. Türk demokrasisi ve Türk ekonomisi topyekün ve yüzde 200'lük bir stresle test edildi ve biz bunu 2016 yılında destana dönüştürdük" diye konuştu.

'ABD İLE AB 180 DERECE AYRIŞTI'

2012 Yılında başlayan süreçte ABD ile AB'nin 180 derece ayrıştığını savunan Bakan Zeybekci şunları söyledi:

"Bunun en çarpıcı dönemi de 2016'da yaşandı. ABD ve AB merkez bankası söylemleri tam ters söylemlerle yapılandı. Türkiye olarak biz bu konuda biraz ikircikli kaldık. 'ABD merkez bankası şunu dedi, bunu dedi' gibi söylemlerde bulunuldu. Ama biz Avrupa Birliği ile çok farklı bir yapıya sahibiz. Avrupa Birliği'nin politikalarından biz Şili, Malezya gibi değil, çok farklı etkileniyoruz onun için farklı düşünmek zorundayız. Maalesef bu görüşlerimizi en yakınımızdaki arkadaşlarımıza bile anlatmakta zorlandım. Ama sonuçta Ege'li olarak Egelilerin söyledikleri daha doğru çıktı. Ben Bakan olduktan bir süre sonra faizlere müdahale edilmeye çalışıldı. Döviz ve kura dokunulmaması gerektiğini söylemiştik. Yapacağımız en önemli yanlış Merkez Bankası olarak döviz satarak döviz piyasalarına müdahale etmek olur dedik. Maalesef o gün döviz satarak müdahale etmeye çalıştık. Böyle yapınca oyuna girmiş oluyorsunuz, bu da bizim yapmamamız gereken bir şeydi. Şimdi Merkez Bankası bu oyuna girmiyor."

'TÜRKİYE'DE ARTIK SİYASET DEĞİŞECEK'

Afrika'ya giden tüm ihraç ürünleriyle ilgili ihracatçılara üstü kapalı olarak bilgi veren Bakan Zeybekci, "Afrikaya'ya giden tüm ihraç ürünleri bundan sonra özel gidecek. Yüzde yüz özel gidecek. Ne demek istediğimi anladınız. Bunu daha kapalı bir ortamda tekrar paylaşmak isterim. Bu İzmir ihracatı için çok önemli. Afrika'nın tamamı için geçerli bu. İzmir bizim gözbebeğimiz. İzmir siyasetler üstü bir davadır. İzmir coğrafyası kentin serbest bölgeler şehri olmasına yatkın. Türkiye'de artık siyaset değişecek, yeni düzenleme herkesi uçlardan ortaya doğru toparlanma olacak. Siyasette ikili konsolidasyona gidilecek. Bundan sonra milletin takdiriyle, bundan sonra kim gelirse gelsin, yüzde 51'le gelecek. Seçimlere gidilirken de milletin yüreği titremeyecek. Bu mükemmel bir sistemidir, nasıl ki Meclis şu an referandum düzenliyorsa, hiç kimse merak etmesin, bu millet onu bir daha yapar. Ama düzelte düzelte gideceğiz" dedi. Bakan Zeybekci'nin konuşmasının ardından Eximbank ile Leasing şirketleri arasında kredi anlaşması imzalandı. Programın son bölümünde, dereceye giren firmalara ödülleri Bakan Zeybekci, Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk ve TİM Başkanvekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu tarafından verildi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.