Dolar 32,3434
%0.29
Euro 35,1031
%-0.05
Altın 2.310,570
%1.45
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bakan Zeybekci'den İzmir için flaş açıklama

Bakan Zeybekci'den İzmir için flaş açıklama

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Halkbank Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasına ilişkin, "Kaba, saygısız ve nezaketsiz bir uygulama" derken, 2025 EXPO'ya 'İzmir Ege' olarak katılınacağını belirterek, "Egelilerin tabiriyle bizim oğlan kazanana kadar deneyeceğiz" dedi. Bakan Zeybekci'den İzmir için flaş açıklama

  • Ege Postası
  • 29.03.2017 - 16:14

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İzmir'de medya temsilcileri ile bir araya geldi. Halk Bankası Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Hakan Atilla'nın ABD'de tutuklanmasını değerlendiren Zeybekci, "ABD'nin yaptığı kabalık ve saygısızlık. Halkbank Genel Müdür Yardımcısının ABD'ye gidişi illegal değil. Yasal olarak oraya gitmiş. Madem müttefiktik, dosttuk. Böyle bir durum varsa niye bana bunu söylemedi? Niye saklıyorsu? Niye köşenin ardında duruyorsu? Kabalık ve saygısızlık. Benim de onun herhangi bir görevlisine soracağım soru olabilir, yazılı sözlü bilgisine başvurma ihtiyacım olabilir, onların da olabilir. Yapılan muamele kötü, ama sonuçlarını görmeden bir ülke meselesi olarak görmek zor. Kaba, saygısız ve nezaketsiz bir uygulama" dedi.

Ekonomi Bakanı Zeybekci'den İzmir'de '16 Nisan' mesajı

"2025 EXPO'ya 'İzmir Ege' olarak katılacağız"
2025 EXPO'ya İzmir Ege olarak katılmaya karar verdiklerini belirten Bakan Zeybekci, şu müjdeyi verdi: 
"İzmir'in bütün takılarını takmadan, bütün güzelliklerini giydirmeden ortaya salarsanız liman kenti İzmir, ama bütün takılarını taktığınız zaman, Hierapolis, Pamukkale, Efes, Denizli, Aydın. Basmane'den Denizli'ye 1 saatte varan ulaşım ağını, termal turizmini üst üste koyduğunuz zaman, rakipleri Japonya ve Paris'e baktığınızda bizden daha zengini, avantajlısı olmaz. Türkiye'ye sağlık turizmi için gelen her hastayı destekliyoruz, turist getiren her uçağı destekliyoruz, hizmet ihracatına da destek veriyoruz. Türkiye olarak turizmde zenginleşmeye doğru gidiyoruz. Kruvaziyer turizmi, turist geldi buraları gezdi, İzmir'in arkasındaki zenginlikler ne olaca? Efes'e, Bergama'ya gitmeyecek m? Denizli, Manisa, İzmir'in 1 saat ilerisindeki zenginlikleri gösteremiyoruz, neden Körfezi master plan ile planlayamıyoruz. Kruvaziyer turizm İzmir’in tek kapısı olmamalı. İzmir’in etrafına baktığımızda dünyanın en zengin kültür turizminin yapılabileceği alanlar var. Pamukkale’nin biletle girilen kapısı 1,5 milyonun üzerinde yabancı turist girişi söz konusu. İzmir’e her geldiğimde İzmir diye düşünürsek yanlış yaparız Ege diye düşünmeliyiz. 2025 EXPO’suna yine İzmir başlığıyla başvurmaya karar verdik. Ege EXPO derken de İzmir’in bütün takılarını takmadan ortaya salarsanız İzmir sonuçta bir liman şehri İzmir. Ama takılarını taktığınız zaman Manisa’dan Denizli'ye, Aydın'dan Muğla’ya İzmir’den daha güzel bir aday ortaya çıkmaz. Egelilerin tabiriyle 'Bizim oğlan kazanana kadar deneyeceğiz.' Ege Expo olarak tabii ki. Süreci Ekonomi Bakanlığı olarak götüreceğiz. İstişarelerimizi yaptık, kararımızı verdik. İnşallah bu süreci beraber yürüteceğiz."

"Alman gazetesine hukuki süreç başlattık"
Konuşmasında, bazı Avrupa ülkeleri ile yaşanan sorunlara da değinen Bakan Zeybekci, "Türkiye'nin en hasımı olduğu ülke için mesele Ermenistan desek, Ermenistan'ın en ahlaksız, en aklınıza gelebilen olumsuzluğu üzerine yükleyebileceğiniz bir gazetesi bile Türkiye Cumhuriyeti hükümetinin bir bakanına 'tasmalı köpek' demez. Bir Alman gazetesi benimle ilgili 'Erdoğan Köln'e en sadık tasmalı köpeğini gönderdi' dedi. O günden beri bağırıyorum. Ülkemin yeri getirdiğinde mangalı deviren gazeteci cemiyeti nered? Türkiye Cumhuriyeti'nin bakanı Nihat Zeybekci'ye 'tasmalı köpek' demek burada da mı normal hale geld? Bunu Türkiye Cumhuriyeti bakanı için söylüyor. Bir bakan AK Parti'li olunca söylenebilir m? Bu 80 milyonu temsil eden bir bakan. Bu söyleniyor ve sessiz kalınıyor. Biz hukuki süreci başlattık. Eğer Almanya'da mahkeme varsa, hakimler varsa, bir insana bu şekilde hitap edildiğinde bir karşılığı olmalı. Bu eleştiri değil" şeklinde konuştu. 

Yaşanan sorunların ticari ve ekonomik ilişkiler açısından asla masada olmayacağını belirten Zeybekci, "Bunu asla yapmayacağız. Avrupa Birliği ile 54-55 yıldan beri süren sürecin en önemli günlerini yaşıyoruz. Pozitif anlamda. Gümrük Birliğinin güncellenmesi Türkiye ekonomisi için tarihi bir öneme sahip" dedi.

"Bizden istenen her şeyi yerine getirdik"
Türkiye'nin olumlu bir döneme girdiğini kaydeden Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: 
"Laf üstüne laf değil taş üstüne taş koyma zamanı. Her gün bir önceki günden daha fazla büyüyen, ihracata dayalı büyümeyi öne alan bir süreci hakim kılmaya çalışacağız diye başladığımız bir hükümet 65. hükümet. Nasıl ki bir şeyi bitirirsiniz, muhteşem olmuştur. Dersiniz ki ‘işte bu.’ Onun mutluluğuyla ertesi gün güzel olacak diye beklenti içindeyken sabah biri desek ki ‘o iş iptal’, nasıl yıkılırsanız 15 Temmuz da bizim için o anlamı taşıyor. Tüm dünyaya yeni ihracat politikalarımızı, ihracat destekleri ve yatırım teşvikleri ile ilgili iddialı bir süreci başlatacaktık ve 15 Temmuz ihaneti gerçekleşti ama biz geri durmadık. Hedeflediğimiz tüm ihracat destekleri ve yatırım desteklerinin hepsi yerine getirildi. Bizden istenen her şeyi yerine getirdik. İhracat seferberliği ve ihracata dayalı büyüme hedeflerimize de hatta üzerine geçeceğimize eminim."

"İhracat seferberliği gerçekleşecek"
2017 yılının ihracat seferberliğinin gerçekleştiği bir yıl olacağını ifade eden Zeybekci, "İhracata dayalı gerçek büyüme anlamında da önemsediğimiz bir büyüme yılını inşallah yakalayacağız. Türkiye terörle mücadele ederken, darbe girişimi ihanetine karşı mücadele ederken, birçok yerde negatif algı operasyonu ile mücadele ederken Türkiye bunu inanılmaz başarılı şekilde ekonomik anlamında hiçbir şeyden ödün vermeden, taraflı tarafsız baksın bana söylesin; kamu borç milli gelire oranı artı m? Hayır. Cari açık arttı m? Hayır, aksine düştü. İhracatın ithalatı karşılama oranı düştü mü' Hayır tam tersine arttı" ifadelerine yer verdi.

"Olumsuz etki yok"
16 Nisan referandum sürecine ilişkin de konuşan Bakan Zeybekci, sözlerini şöyle sürdürdü: 
"Sürecin, ekonomiye, istikrara, öngörülebilirliğe olumsuz etkisi olmadığını görüyoruz. Hatta olumlu yansımalarının ciddi şekilde kendini göstermeye başladığını göreceksiniz. 2015 7 Haziran seçimlerinden önce bazı şeylerin kendiliğinden bozulmaya başladığını, faizle ilgili negatif kıpırdanmaların başladığını gördük Anket çalışmalarına karşı piyasaların yavaş yavaş pozisyon alması şekilde gördük. Önümüzdeki haftadan itibaren piyasaların bu anlamda pozitif algılama ile 16 Nisan’ı pozitif olarak satın almaya başladık." (İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.