Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9831
%-0.23
Altın 2.325,700
%0.23
Bist-100 9,07
%-0.11

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Balbay, Başbakan'a yabancı gazetecileri sordu

Balbay, Başbakan'a yabancı gazetecileri sordu

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay yabancı gazetecilere yönelik ülkeye alınmama, sınır dışı edilme gibi uygulamaları meclis gündemine taşıdı. Balbay konu ile ilgili Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle TBMM başkanlığına soru önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 19.01.2017 - 11:00

Balbay soru önergesinde, özellikle son dönemlerde yaşanan yabancı gazetecilerin ülkeye alınmama sınır dışı edilme gibi uygulamalarına değinerek şunları söyledi:

 “ Türkiye’de çalışmasına izin verilmeyen yabancı gazeteciler, hem Türkiye vatandaşlarının hem de yabancıların bilgi edinme hakkının kısıtlanması anlamına gelir, bu durum uluslararası sözleşmelerin tümüne aykırı olan bir davranış biçimidir. Bir gazeteciyi sınır dışı ettiğinizde, tüm dünyada, Türkiye yönetimi bilinmemesi gereken şeyler yapıyor yorumu öne çıkar. Bu alandaki bir yanlış bütün doğruları götürür. Dünyaya kapanmak Türkiye’de kör topal işleyen demokrasiyi çürütür.”

Türkiye İlk kez bir New York Times gazetesi muhabirinin ülkeye girişine izin vermedi. ABD merkezli New York Times gazetesinin muhabiri Rod Nordland'ın Türkiye'ye girişine izin verilmemesi Türkiye’nin basın özgürlüğü açısından geldiği noktayı göstermek açısından çarpıcı bir örnektir.” 

Balbay hükümetin basın özgürlüğü anlayışının yabancı gazeteciler üstünde de artık bir baskı aracı olarak kullanıldığını söyleyerek şöyle devam etti:

“ Türkiye uluslararası basın özgürlüğü sıralamasında dünyada 151’inci sıraya geriledi. Türkiye Basını Özgür Olmayan Ülke olarak tanımlanıyor. Dünya genelinde hapisteki gazeteci sayısı 348 şuan Türkiye’de hapiste bulunan gazeteci sayısı 142. Bu tablo bile hükümetin gözünü korkutmaya yetmiyor ki yabancı gazetecilere yönelik baskılar da farklı bir boyut almış durumda. Hükümeti bir an önce bu durumdan vazgeçmeye, Türkiye’de basın özgürlüğünün bir an önce yeniden tesis edilmesi gerektiğini vurguladı.”

Balbay Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle aşağıdaki soruları meclis gündemine taşıdı:

1.    Türkiye İlk kez bir New York Times gazetesi muhabirinin ülkeye girişine izin vermedi. Bunun sebebi nedir'
2.    Türkiye’ye girmesi yasaklanan yabancı gazeteci sayısı kaçtı? Bu gazetecilerin ülkeye alınmama sebebi nedir'
3.    Türkiye'den sınır dışı edilen yabancı gazeteci sayısı ne kadardı? Bu gazeteciler hangi nedenlerden ötürü sınır dışı edilmiştir'
4.    Türkiye’de çalışan yabancı gazeteci sayısı yıllar itibariyle ne kadardır'
5.    Akreditasyonu yenilenmeyen yabancı gazeteci sayısı kaçtır' 
6.    Ülkemizde cezaevinde tutuklu ve hükümlü kaç gazeteci bulunmaktadır' 
7.    Uluslararası basın özgürlüğü sıralamasında Türkiye’nin dünyada 151’inci sıraya gerilemesinin sebebi nedir'
8.    Türkiye’de basın kartı iptal edilen veya yenilenmeyen yerli ve yabancı gazeteci sayısı ne kadardır'

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.