Dolar 32,4946
%0.26
Euro 34,5786
%0.24
Altın 2.476,680
%-0.26
Bist-100 9.545,00
%-1.39

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başbakan Yıldırım'dan taşeron işçi müjdesi

Başbakan Yıldırım'dan taşeron işçi müjdesi

Başbakan Yıldırım, taşeron işçiye müjde verdi. Taşeronun 3 yıllık sözleşme dönemi olacak, işini düzgün yapana emeklilik verilecek

  • Ege Postası
  • 23.09.2017 - 06:44

Kamuda sağlık, eğitim, yazılım, temizlik gibi alanlarda çalışan binlerce taşeron çalışanın gözü Ankara'ya çevrilirken, Başbakan Binali Yıldırım Türk-İş'i ziyaretinde müjdeyi verdi. Taşeron işçilere ilişkin çalışma yıl sonuna kadar da tamamlanacak. Başbakan Yıldırım, "Kamuda taşeron olarak çalışanların statülerini kalıcı esasa bağlayacağız. Çalışmalar tamamlanmak üzere. Önümüzdeki hafta Bakanlar Kurulu'na gelecek" dedi. Taşeronlara yeni bir statü verilirken, sözleşme süresi üç yıla çıkarılıyor. "Devlet güvenceli sözleşme" ile işini düzgün yapanlara emeklilik garantisi verilecek.

2018'DEN ÖNCE BİTECEK

Görüşmede taşeron çalışanların kadroya alınmasına yönelik çalışma masaya yatırıldı. Taşeronların statülerini kalıcı esasa bağlamak için ilgili bakanlıkların çalıştığını ifade eden Yıldırım, "Türk-İş, iş camiamızın yüzde 80'ini temsil ediyor. Buraya gelip taşeron konuşmamak olmaz. Çalışmada çeşitli alternatifler dikkate alınıyor" dedi. İlgili bakanlıklar tarafından ortaya konan modele göre sağlık, enerji, eğitim gibi kritik alanlarda asıl işi yapanların kadroya alınması öngörülüyor. Örneğin trafoda çalışan mühendis taşeron olarak çalışmayacak. Mevcut uygulamada bir yıl olan sözleşmeler üç yıla çıkarılacak, performansı yüksek olduğu sürece emekliliğe kadar çalışacak. Bu kapsamda olanların bir devlet şirketi kurularak kadrolarının buraya alınması da seçenekler arasında bulunuyor. Ücretlerde değişiklik olmayacak, zamlar memur-sözleşmeli personelin tabi olduğu sözleşmeye göre yapılacak.

ÜÇER YILLIK SÖZLEŞME

Taşeronlar, işçi ya da memur değil yeni bir statüye tabi olacak. Yardımcı işler başta olmak üzere ihtiyaç duyulan alanlarda kamuda çalışan personel statüsüne geçecekler. Emeklilik yaşını geçenler bundan yararlanamayacak. Geçişler kurumların ihtiyacına göre yapılacak sınavlarla sağlanacak. Üçer yıllık sözleşme dönemleri olacak. Çalışan bu statüye geçtikten 3 yıl sonra sözleşmesi yenilenecek. Sözleşme iş performansı, hizmetten beklenen faydanın sağlanıp sağlanmadığına göre yenilenecek. Emekli oluncaya kadar sözleşmeler yenilenecek. Mevcut uygulamada taşeron şirketler. sözleşmeleri bir yıllık imzalıyor.

ARACILAR ÇEKİLSİN

Türk-İş Başkanı Ergün Atalay, 2018'e girmeden taşeron meselesinin Türkiyegündeminden kalkmasını isterken, "Devlet çatısı altında görev yapsınlar, aracılar çekilsin. İşçilik yapan işçi, memurluk yapan memur olsun. Geçici işçilerin sorunları çözülmüş olsun" dedi. TESK Başkanı Bendevi Palandöken de, hükümetin taşeronlara ilişkin önerisiyle güven verdiğini belirtti.

Başbakan Yıldırım'ın Türk-İş ziyaretine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken de eşlik etti.

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.