Dolar 32,3292
%0.24
Euro 35,0582
%-0.18
Altın 2.295,320
%0.78
Bist-100 9,01
%2.35

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Başkanlık sistemi kutuplaşmayı artıracaktır

Başkanlık sistemi kutuplaşmayı artıracaktır

Eski AİHM Yargıcı ve eski CHP Milletvekili Rıza Türmen, 'Enver Aysever'le Oyuna Devam' programının konuğu oldu. "Türkiye'de adaletten söz etmek mümkün değil, Türkiye'de adalet yok" diyen Türmen, başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliği teklifine ilişkin açıklamalarda bulundu.

  • Ege Postası
  • 19.12.2016 - 12:26

Türmen, başkanlık sistemin oylamasına ilişkin  "Sayın Cumhurbaşkanı (Recep Tayyip Erdoğan) ile ilgili bir plebisit bu. Bu demokrasiye has bir özellik değildir. 'Evet' ya da 'hayır' demek Otoriter rejimlerde görülen şeylerdir. Kapalı kapılar arkasında iki parti konuşuyor, bir öneri getiriyor, sonra demokratik olmayan serbest tartışma olmayan bir düzende referandum yapıyorsunuz. Bu elbette demokratik olmuyor" açıklamasında bulundu.

2010'daki referandum için, 'Yetmez Ama Evet' adı altında kampanyalar yürütüldüğünü ancak o gün evet diyen aydınların 'Kandırıldık' dediklerinin anımsatılması üzerine, "Koşullar Yetmez Ama Evet döneminden farklı. O zaman AKP'nin ne yapmak istediğinin tahmin edilemediği bir dönemdi ama bugün böyle bir yanılgıya yer yok. Bugün ya demokrasiye ya da diktatörlüğe evet diyeceksiniz" dedi "Bugün bağımsız yargıdan söz edilemez" diyen Türmen "Yargı tamamen yürütmenin kontrolünde" değerlendirmesini yaptı. Seçimlerin demokrasilerin ön koşulu olmasının yanı sıra bir değerler bütünü olduğunu ifade eden Türmen, "Yargı, yürütme ve yasamanın sınırlarını çizer ve diğer erklerden farklıdır" diyerek kuvvetler ayrılığına dikkat çekti.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ KUTUPLAŞMAYI ARTIRACAKTIR'
Avrupalı hukukçuların Türkiye'nin durumuna ilişkin gözlemlerine de değinen Rıza Türmen, "Büyük bir endişe var. Biz, Türkiye'ye karşı yapılmış bir komplo olarak görüyoruz bu endişeyi ve ben bunu anlamakta güçlük çekiyorum. Demokratlar grubunda olmak istiyorsanız bu standartlara uygun davranmak zorundasınız. Bugün eleştiren aynı çevreler, 2002'de başka şeyler söylüyorlardı ve Türkiye'yi örnek gösteriyorlardı. Bunu düşünmek lazım" ifadelerini kullandı.

Başkanlık sistemini de içeren anayasa değişikliğinin Türkiye'yi demokrasiden uzaklaştıracağını ve Meclis'e getirilen önerinin bu durumu yasallaştıracak bir öneri olduğunu dile getiren Türmen, "Mevcut otoriter yönetimi yasal düzleme taşıyacak bir öneridir. Kuvvetler birliğine yol açacaktır. Bu diktatörlük demektir" diyerek düşüncelerini aktardı. Başkanın hem yargıyı kontrol edeceğini, aynı zamanda parti başkanı olacağını ve Meclis'teki çoğunluğu kontrol edeceğini belirten Türmen, "Başkan, yürütmenin kendisi olacak ve parti başkanı olacaktır. Kutuplaşmayı artıracaktır" dedi.

'BAŞKANLIK TARTIŞMALARI TOPLUMSAL BİR İHTİYAÇTAN DOĞMADI'
Türmen, 'OHAL döneminde referandum ne kadar doğrudur'' sorusunu, şöyle yanıtladı:

"Halkın bilgi alma hakkının ortadan kaldırıldığı ortamda referandum ve her tür seçim ne kadar doğrudu? Referandumdan yüzde 51 çıksa, yüzde 49 reddediyor demektir. Yani toplumun yarısı reddediyor demektir. Bunun için uzlaşma sağlanması gerekiyor. Kasım 2012'ye kadar AKP parlamenter sistemin güçlendirilmesini söylüyordu. Başkanlık tartışmaları toplumsal bir ihtiyaçtan doğmadı. MHP'nin tutumu çok gariptir. MHP, Anayasa Komisyonu'nda görüşürken başkanı halkın seçmesine bile karşıydı, parlamento tarafından seçilmesi yönünde öneri getirmişti. Ne oldu da tutum değiştirdiler, anlayamıyorum" sözleriyle değerlendirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.