Dolar 32,5243
%0.24
Euro 34,8457
%0.36
Altın 2.488,710
%1.07
Bist-100 9.540,00
%0.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bay No’dan CHP İzmir’e ziyaret!

Bay No’dan CHP İzmir’e ziyaret!

ŞİLİ'de 1988’de Pinochet’nin kaybettiği referandumdaki kampanya başarısıyla ‘Hayır’ın kazanmasını sağlayan ve ‘No’ filmine ilham kaynağı olan reklamcı Eugenio Francisco Garcia Ferrada İzmir'de 16 Nisan'da yapılacak Anayasa değişikliği refarandumuna yönelik kampanyaya öneriler verdi. CHP İl Başkanı Güven'le bir araya geldi

  • Ege Postası
  • 23.02.2017 - 16:31

CHP Gençlik Kolları’nın davetiyle Türkiye'ye gelen Eugenio Francisco Garcia Ferrada’yı İzmir'de CHP İl Başkanlığı'nı ziyaret etti. İl Başkanı Asuman Ali Güven ve CHP Gençlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz'la birlikte Şili'deki kampanya ve Türkiye'deki kampanyayla ilgili soruları yanıtladı. Ferrada, “Beni çağırdığınız için teşekkür ederim. Burada olmak ciddi bir deneyim. 30 yıl sonra benzer kampanya için başka yere çağrılmak ayrı bir deneyim. Anayasal süreçler gerçekten zor süreçlerdir. Şili’de Pinochet 4 kişiden oluşan grupla anayasayı oluşturdu ve 30 yıl sonunda değişiklik yapmak zorunda kaldı. İçinde 60 değişiklik yapıldı. Şili’de tekrar değişikliğe gideceğiz. Çünkü yeterli olmadığını düşünüyoruz. Anayasayı halka anlatmak gerçekten çok güç. Halkın geneli çoğunluğunu anlayamıyor. Anayasadan sorumlu insanlar detayları daha çok anlıyor" dedi.

"KAMPANYA KALBE HİTAP ETMELİ, AKLA VE MANTIĞA DEĞİL"

Ferrada, “Sizin referandum süreciniz hükümete karşı 'evet' ya da 'hayır' a dönmüş durumda. İnsanları ilgilendiren bu anayasal durumun onlar tarafından anlaşılması zor. O yüzden kazanmak istiyorsanız anayasanın nasıl olacağını anlatmanız gerekiyor. Gelecek ülke nasıl olacak, bunu belirtmeniz gerekecek. ‘Hepimiz için güzel olacak bir ülke ortaya koymamız gerekiyor’ demelisiniz.  Şimdi de bu kampanyada bunu yapmanız gerekiyor, size düşen görev budur.  ‘Bu ideale ve rüyaya ulaşmak için oy vermeniz gerekiyor’ demelisiniz. Bu hayal de tüm Türkler'e hitap etmeli. Buna hükümet taraflısı olan grup da dahil. Bu şekilde kararsız olacak grupları da bir karara vardırabilirsiniz. Bu da verecekleri oyu etkileyecektir. Kararsızlık ve korku durumunu da bu kararlılık çözecektir. Çünkü oluşturulacak hayal kimseyi dışlamayacaktır. Başka partilerden de 'hayır' diyecek insanlar elbette ki var. Bunun ardında hepimiz için ortak hayal olduğunu belirtmek gerekiyor. Ardında olacak kampanya buna yönelik olmalı. Kalbe hitap edecek bir kampanya olmalı akla, mantığa değil" dedi. 

"ŞİDDETSİZLİĞİN OLDUĞU, EGOİSTLİK VE HIRS OLMADAN..."

Ferrada, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Birçok aktör 'hayır' diyecek. Politik durumdan ziyade bu daha önemli. Tüm bu grupların aynı hayale sahip olması lazım.  Özellikle belli bir politik sisteme referans vermeden bir hayale sahip. Burada hepinize ‘Nasıl bir Türkiye istiyorsunuz’ diye sorarsam, çoğunuz barış diyeceksiniz, ikincisi mutluluk, üçüncüsü de özgür bir ülkede hep birlikte yaşayabilmek’ diyeceksiniz. Bunu hepiniz istiyorsunuz. Bu güzel Türkiye’yi oluşturmak için verilecek mesajdır. Sadece hükümeti bir kenara koymak için değil. Çünkü eğer bu argümanlara yola çıkacak olursanız çatışma doğurursunuz. Hep birlikte böyle bir hayal için el ele vermek mesajını iletmek lazım. Bu da barış, mutluluk, refah mesajıdır. Şiddetsizliğin olduğu egoistlik ve hırs olmadan bir mesaj iletmeniz gerekiyor. 

"YAVAŞ YAVAŞ BİR SİSTEM OTURTMAMIZ GEREKİYORDU"

Ferrada, “Şili’de ‘Hayır’ sonucu çıkmasından sonra büyük bir mutlulukla karşılaştık. Birbirimizle savaş sona ermişti. Diktatörlüğün getirdiği hava dağılmıştı. Sonrada yavaş yavaş bir sistem oturtmamız gerekiyordu, seçilecek başkan nasıl seçileceğini düşündük. Kendi hırsını dinginlemesi gerekiyordu. Öfkeyi, nefreti bırakması gerekiyordu. Affetmek ve bu sayede hep birlikte ilerleyebilmek gerekiyordu. Kazandık ve her şey kendi kendine oldu gibi bir süreç değil. Silahları bırakmak gereken bir süreç yaşadık kazandıktan sonra" dedi. 

"BİRBİRİNE SARILMANIN ÖNEMİNİ ORTAYA ÇIKARMAK GEREKİYOR"

Ferrada, kampanyada neleri yapmamak gerektiği konusunda önerilerini soran basın mensuplarına öncelikle karşıdakine saldırmamak gerektiğini söyledi. Ferrada "Kendi yaşadığınız  kötü şeylere saldırmanız gerekiyor, insanlara değil. İnsani değerleri öne çıkarmak gerekiyor. Karşıdaki kişinin şiddetine, egosuna ve bir takım hırsına yönelerek bunların kötü olduğunu göstermeniz gerekiyor. Kendinde bütün gücü toplamaya çalıştığını göstermek gerekiyor. Bunların ardında da birlikte yaşamak için insani değerler öne çıkacaktır zaten. Bu herkes için geçerlidir. Laik, Kürt ve farklı grupları da içine alacak bir durumdur" dedi.

"KALBE ULAŞACAK MESAJLAR MÜZİK, ŞİİR SANAT KAMPANYADA KULLANILMALI"

Kampanyada kullanılabilecek materyallerin neler olması gerektiği konusundaki soruya da yanıt veren Ferrada, mutluluk vaadeden kişilerin mutluluk getirecek araçları kullanması gerektiğini söyledi. Ferrada "Türkiye’nin güzelliklerini gösterin. İnsanların birlikte ne kadar huzur içinde yaşadıklarını göstermeniz gerekir. Bazen çok daha ötesine gitmek gerekiyor Birbirine sarılmak gibi şeylerin önemini ortaya çıkarmak gerekiyor. Çünkü sonunda Türkiye’nin sonuçta birbirine sarılabileceğini göstermeli. Kalbe ulaşacak mesaj budur. Müzik, şiir, sanat ve güzelliği gösterebilecek her türlü araç kullanılabilir. Kampanyanın güzel olması gerek. Harekete geçirecek bir güzellik olmalı" dedi.

"AYRIŞTIRMAK YERİNE SARILMALI"

Ferrada Türkiye'de kampanya öncesi kutuplaşmayı soran basın mensubuna bu ayrışmanın doğal bir süreç olduğunu ama insanların biraraya geleceğini düşündüğünü söyledi. Hep bu şekilde olduğunu belirten Ferrada "Bunu kırmak gerekiyor. Daha fazla ayrıştırmak değil. Birbirine vurmak yerine sarılmalı.  Agresif olmamak gerekiyor. Yapılacak protestolarda da barışçıl gösteriler yapmak gerekiyor. Güzellik öne çıkmalı şiddet değil" dedi. Hükümet'in 'Hayır' diyenleri ötekileştirmesini nasıl değerlendirdiği sorusuna Ferrada, "Ötekileştirmek hükümetlerin hep yaptıkları bir şeydir. Hep devam edecektir. Bunun ötesine geçilmesi ve güzel Türkiye için çalışması gerekiyor. Hükümet yanlısı tarafları da içine almak gerekiyor. Ülke, bütün tarafları bir araya getiren bir yerdir" dedi. 

"NE OLUR" SORUSUNA İLGİNÇ CEVAP: İNŞALLAH

Türkiye’de ‘Hayır’ cephesinde yürütülen çalışmayı nasıl bulduğu ve başarıya ulaşma olasılığını naslı gördüğü sorusuna yanıt veren Ferrada "İki eliyle ihtimalinin sorulması üzerine Ferrada başarı işareti yaptı, ardından "İnşallah" dedi.

GÜVEN: 20 BİN AKTİF ÜYE ÇALIŞIYOR

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven Ferrada'nın Şili'de Pinochet döneminde yaşadıkları deneyimini paylaşmasının çök önemli olduğunu söyledi.  Güven "Anayasa hakkında halkı bilgilendirmeliyiz. Tek tek anlatmamız gerekiyor. Bu anayasanın Türkiye yurttaşlarına layık olmadığını, bu anayasanın çağdaş olmadığını tek adam rejimine yönelik olduğunu anlatmaya çalışıyoruz. Bu CHP'nin bir meselesi değildir. Bu Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlarının bir meselesidir. CHP bunu parti meselesi olarak değil yurttaşlık sorumluluğu meselesi olarak görmektedir. Partililerimiz bu anayasayı ve içeriğini anlatmaya çalışmaktadır. Bu anlaşmada ciddi mesafe kaydettik. İzmir'de 20 bin partilimiz aktif süreç içindedir. Demokratik kitle örgütleri diğer partilerden arkadaşlar ciddi bir hayır kampanyası yürütmektedir.  Bu 'hayır'ın içinde AKP'liler, MHP'liler, CHP'liler vardır. Mesele demokrasimizin ve rejimimizin geleceği haline dönüşmüştür. Tek adamlı anlayışa karşı demokrasimizi savunuyoruz. Gençlik kollarımız misafirimiz Ferrada'yı Türkiye'ye getirme misyonu yüklenmişler. Onlara teşekkür ediyorum. Yapılan çok anlamlı ve güzel bir çalışma" dedi. 

TARİH GENÇLİĞİ YİNE GÖREVE ÇAĞIRMAKTADIR 

CHP Genlik Kolları Genel Başkanı Emre Yılmaz ise, "Türkiye bilindiği gibi pozitif kampanya tartışması yaşanıyor. Biz de bunu anlamak ve nasıl uygulanacağını görme açısından Ferrada'yı davet ettik. Türkiye'de "No" filminin ne kadar popüler olduğunu 18-34 yaş arasında ne kadar ciddiye alındığını biliyoruz. Bu yaş arasındaki vatandaşlar anketler sonucunda en kararsız kitle olarak görünmektedir. Bu kitlenin mutlu olması lazım. Bu yeni siyaset anlayışının dilini gerçekleştiren kampanya direktörünü getirmek istedik. Amacımız bu genç yığına bir şekilde karşılık buldurmak ve kampanyayı o dile çevirmekti. Gençlik bu topraklarda her daim öne çıkmış ve aktörleşmiştir.  Bu ülke tek adam rejiminkaldırcak bir ülke değildir. Böyle bir geçmişi yoktur Bu ülke demokrasi kültürü ile yoğrulmuş ve hamurunda bu kültürü beslemektedir. Bu ülke gençliği  geçmişte tarih onu nasıl görev çağırdıysa bugün de yeniden göreve çağırmaktadır. Gençlik, 1919'da, 1968'de olduğu gibi 2013 Gezi kuşağında olduğu gibi yeni bir kuşak doğuyor. Bu yeni kuşak demokrasi,özgürlük, adaletten besleniyor. Referandum kampanyasında17 Nisan sabahı da yeniden Türkiye'de eşitlik , egemenliğin millette kaldığı bir kampanyayı örgütlemek istiyor" dedi.(DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.