Dolar 32,5568
%0.03
Euro 34,8456
%-0.06
Altın 2.431,340
%0.05
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Beraat umutları havada kaldı

Beraat umutları havada kaldı

Yaklaşık 5 yıldır süren ve görevli hakim, savcı ve polislerin tamamına yakınının FETÖ üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandığı Büyükşehir Davası’nda yine sonuç çıkmadı. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun tarihi davadaki beraat talepleri bir kez daha havada kaldı. Tarihi Büyükşehir davasında beraat hüsranı

  • Ege Postası
  • 25.10.2016 - 15:17

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun çete lideri suçlaması ile ve 397 yıl hapis istemiyle yargılandığı 129 sanıklı tarihi Büyükşehir Davası Bayraklı Adliyesi’nde görülen 29’uncu duruşmayla devam etti. Beklenen beraat kararı çıkmazkendava 27 Şubat 2017'ye ertelendi. Adliye önünde toplanan bini aşkın İzmirli, 7. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşması öncesi ve sonrasında Başkan Kocaoğlu'na alkışlarla destek verdi. Başkan Kocaoğlu, İzmirlilere 27 Şubat çağrısı yaparken, "Umuyorum 27 Şubat’ta daha büyük bir kalabalıkla buradan beraat eder çıkarız” dedi. 

Başkan Kocaoğlu'ndan tarihi dava hakkında flaş açıklama

Başkan Kocaoğlu ve Avukatı Ercan Demir’in dün sabah gerçekleştirdiği basın toplantısı ve yaptıkları çağrıları yoğun destekle karşılık buldu. 7’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen son duruşmada Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, belediye bürokratları, şirket yöneticileri ve sendikacılar hazır bulunurken, çok sayıda CHP’li isim, belediye meclis üyeleri ve ilçe belediye başkanları ile İzmir milletvekilleri de davayı takip etti.

BERAAT ÜMİTLERİ 2017’YE KALDI

Savunma makamının toplu olarak beraat taleplerini yineledikleri duruşmada beklenen karar yine çıkmadı. 2011 yılında belediyeye gerçekleştirilen operasyonlar ile start alan ve Başkan Kocaoğlu dahil olmak üzere toplam 129 sanığın tamamının tutuksuz yargılandığı davada beraat ümitleri başka bahara kaldı.

TEKRAR ERTELEME KARARI ÇIKTI

Talepleri dinleyen mahkeme heyeti davada bir kez daha erteleme kararı verdi. Türkiye’deki en kapsamlı belediye davası olarak görülen davanın bir sonraki duruşması 27 Şubat 2017’de görülecek. Böylece belediyeye yönelik operasyonlarda görev alan dönemin hakim, savcı, emniyet mensupları ve müfettişler ile bilirkişi heyeti görevlilerinin büyük bölümü düzenlenen FETÖ operasyonları kapsamında tutuklanarak görevden ihraç edilirken, 5 yılı geride bırakan dava ise halen sonuçlanmamış oldu. Duruşmanın en dikkat çeken noktası ise Mahkeme Heyeti Başkanı Tamer Bulam'ım savunmaya yönelttiği "Talepleriniz var mı'" şeklindeki sorusu üzerine salondan gelen toplu "Beraat istiyoruz" şeklindeki yanıt oldu.

SAVUNMADAN 15 TEMMUZ ÇIKIŞI VE ACİL BERAAT TALEBİ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun avukatı Baro Eski Başkanı Ercan Demir, davanın usulsüz şekilde toplanan delillere dayandırıldığını, yargılama sürecinin hukuksuz ve soruşturma esaslarına aykırı biçimde yürütüldüğünü belirterek, davaya teşkil eden söz konusu kayıtların dosyadan çıkartılmasına yönelik taleplerini yineledi. Avukat Demir, sanıklar hakkında öne sürülen deliller ve suçlamaların FETÖ organizasyonuna dayandığı, davanın hukuka aykırı şekilde örgüt talimatı ile yürütüldüğüne dair iddiaları mahkeme heyetinin dikkatine sundu. Demir son olarak, davanın hukuka aykırı olduğunu, davanın usulen reddedilmesi gerektiğini söyleyerek geçmişte dile getirdikleri beraat taleplerini tekrarladı.

Sanıklar adına söz alan Büyükşehir Belediyesi eski genel müdürlerinden Muharrem Derbentoğulları ise, mahkeme heyetine hitaben yaptığı konuşmada “Biz artık yorulduk. Başkan’ından kapıdaki güvenlik görevlisine kadar hepimiz çok yorulduk. Sizden beraat talep ediyoruz” dedi.

AVUKATLARDAN TOPLU İTİRAZ GELDİ

Savunma avukatlarından Zeynep Sedef Özdoğan da anayasanın gereği olarak davanın sonlandırılması gerektiğini belirterek, mahkemenin vereceği beraat kararı ile tarihe geçeceğini dile getirdi. Soruşturma sürecinde elde edilen bulguların delil niteliği taşımadığının altını çizen Avukat Özdoğan, “Davanın iddianamesini kabul eden hakimler hakim değil, görevli savcı savcı değil. Polisler artık görevde değil. Bu mahkeme artık dış kapının dış mandalıdır. Artık sanıklara yöneltebileceğiniz bir delil kalmadı. Ortada hukuka aykırı bir şey kalmadı. Yargılamanın devamı anayasaya aykırıdır. Aksi halde görevliler olarak sizler de hukuka aykırılığın ucunda bulunmuş olacaksınız” diyerek taleplerini dile getirdi.

SAVCI MÜTALAA İÇİN UZUN SÜRE İSTEDİ 
Duruşmada görüşü sorulan savcı Zafer Sercan Yetişer, özel yetkili mahkemelerin kapatılması üzerine mahkemelerine yüzlerce sanıkla ilgili dosyalar geldiğini, bu kapsamlı dosyaların kısa sürede tamamlanmasının imkansız göründüğünü vurgulayarak şu talepte bulundu: 

"Bu nedenle İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan, tıpkı askeri casusluk davasında olduğu gibi salt bu davalara bakması için ayrı bir cumhuriyet savcısını görevlendirilmesi talebimiz, FETÖ darbe girişimi nedeniyle yapılan yeni görevlendirmeler nedeniyle reddedildi. Dolayısıyla bu ve benzeri kapsamlı dosyalara dair kısa sürede mütalaa hazırlanması mümkün olmadığından, mütalaa için uzun bir süre verilmesini talep ederiz." 

Mahkeme Başkanı, dosyanın mütalaasını hazırlaması için savcıya verilmesine karar verdi, duruşmayı 27 Şubat 2017 tarihine erteledi.

BAŞKAN’DAN İZMİRLİLERE 27 ŞUBAT ÇAĞRISI

Davanın ardından Adliye Sarayı önünde kendisine desteğe gelenlerin “İzmir Aziz’dir Aziz kalacak” sloganları ve alkışlar eşliğinde karşıladığı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şu açıklamayı yaptı: “Duruşma 27 Şubat 2017’ye ertelendi. Mahkeme başkanımız dosyayı okuduğunu ve kararının oluştuğunu söyledi. Ama iddia makamı yani savcılığın, henüz yeni atandığı, dosyayı okuyamadığını ve diğer mahkeme üyelerinin de yeni değiştiği beyan edildi. Zaten avukatlarımız beraat talebinde bulundu. Umarız dosyalar hazırlandığında, mahkeme heyetinde ve savcılıkta bir değişiklik olmaz ise, bizim umudumuz, dileğimiz ve talebimiz 27 Şubat 2017 tarihinde beraat kararı ile birlikte İzmir Adliyesi’nden ayrılmaktır. Herkese tüm dostlarımıza sonsuz teşekkür ediyorum. Sizler olduğunuz müddetçe biz de sizlere layık olmak için aynı şekilde, adaletten dürüstlükten, Atatürk ilke ve inkılaplarından ayrılmadan, Türkiye’yi geliştirmek, demokrasi ve insan haklarını yerleştirmek mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz. Uzun süredir İzmir kamuoyunda bizim davamızın bittiği şeklinde bir kanaat oluşmuş, bunu fark ettik. Mahkememizin devam ettiğini İzmirli hemşerilerimize bunu duyurmayı amaç ettik. Hemşerilerimiz teveccüh gösterip geldiler. Umuyorum 27 Şubat’ta daha büyük bir kalabalıkla buradan beraat eder çıkarız.” 

HERKES ORADAYDI
İzmir Adliyesi'ne gelerek Başkan Aziz Kocaoğlu'na destek veren binlerce İzmirli arasında Sosyalist Enternasyonal Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, CHP Genel Başkan Yardımcıları Kamil Okyay Sındır ve Yasemin Öney Cankurtaran, İzmir milletvekilleri Özcan Purçu ve Tacettin Bayır, Ankara Milletvekili Nihat Yeşil, CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, Buca Belediye Başkanı Levent Piriştina, Bornova Belediye Başkanı Olgun Atilla, Karaburun Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Bayındır Belediye Başkanı Ufuk Sesli, Balçova Belediye Başkanı Mehmet Ali Çalkaya, Dikili Belediye Başkanı Mustafa Tosun, Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu, Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş, Karşıyaka Belediye Başkanı Hüseyin Mutlu Akpınar, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, Narlıdere Belediye Başkanı Abdül Batur, Foça Belediye Başkanı Gö khan Demirağ, Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, Çeşme Belediye Başkanı Muhittin Dalgıç, üretici temsilcileri, sendikacılar ve meslek örgütü başkanları da vardı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.