Dolar 32,5217
%-0.08
Euro 34,7710
%-0.27
Altın 2.420,420
%-0.4
Bist-100 9.713,00
%0.7

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bergama Belediyesi'nden 'peştemal kuşatma töreni'

Bergama Belediyesi'nden 'peştemal kuşatma töreni'

Bergama Belediyesi, Anadolu'nun yaşayan tek ve son karatabağı olan Bergamalı Debbağ İsmail Araç'ın parşömen zanaatını öğrettiği iki kadın öğrencisi Demet Sağlam Tokbay ve Nesrin Ermiş için peştamal kuşatma töreni düzenledi. 107 yıl sonra 'peştemal kuşatma töreni'

  • Ege Postası
  • 08.07.2017 - 14:59

Bir ahilik geleneği olan peştamal kuşatma töreni diğer adıyla ustalığa terfi etme töreni Bergama'da tekrarlandı. Bergama'daki Osmanlı Arastası'nda düzenlenen peştamal kuşatma törenini CHP'li Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, halk bilimci/etnolog, araştırmacı yazar ve madeni para 50 kuruş üzerine resmi basılan ilk Türk kadını Sabiha Tansuğ, çok sayıda gazeteci ve araştırmacı ile birlikte Bergamalılar izledi. Anadolu için önemli bir geleneği sürdürdüklerini söyleyen Bergama Belediye Başkanı Mehmet Gönenç, "Bergama 2014 yılında dünyanın 999'uncu, Türkiye'nin 13'üncü dünya mirası olarak tescillendi. Bergama UNESCO Dünya Mirası listesine sadece anıtsal yapılarıyla girmedi. Osmanlı dönemindeki camileriyle, hanlarıyla, hamamlarıyla da girdi. Bu önemli değerler arasında parşömen de var. Parşömen bu topraklarda doğdu. 2000 yıldır burada geleneksel yöntemlerle üretilmeye devam ediyor" dedi.

Anadolu'nun yaşayan tek ve son karatabak ustası İsmail Araç'ın Kültür Bakanlığı tarafından kaybolmaya yüz tutmuş, somut olmayan kültürel mirasların aktarıcısı, sanatçısı olarak tescillendiğini ifade eden Gönenç, "15 yıldan beri parşömeni Bergama ile yeniden buluşturan Macit Gönlügür'ün de çok eşsiz emekleri var. Tabii İsmail Araç bu mesleğin bundan sonrada devam edebilmesi ve parşömenin tanınması için iki çırak yetiştirdi. İki kadın burada bu mesleği öğrendiler. Eski yıllarda burada Osmanlı Arastası'nda peştamal kuşanma törenleri yapılırmış. Bir usta yetiştirdiği çırakların bu mesleği devam ettirebileceğine karar verdiğinde ahilik geleneğinden de gelen bir tören düzenlenirmiş. Bergama'nın önemli değerlerinden Osman Bayatlı'nın kitaplarından biliyoruz ki Bergama'da en son parşömen kuşanma töreni 1910 yılında yani 107 yıl önce Osmanlı arastasında yapılmış. 1955 yılında bir çırak olarak başladığı bu işi bugünlere getiren İsmail Araç'a Bergamalılar adına çok teşekkür ediyorum" dedi.

Konuşmanın ardından Bergama Belediyesi Şehir Tiyatrosu tarafından canlandırılan peştamal kuşatma törenine geçildi. Törende Anadolu'nun yaşayan tek ve son karatabağı olan Bergamalı Debbağ İsmail Araç, yetiştirdiği öğrencileri Demet Sağlam Tokbay'a ustalık, Nesrin Ermiş'e kalfalık belgesi verdi. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.