Dolar 32,5610
%0.27
Euro 34,6856
%-0.13
Altın 2.490,750
%0.25
Bist-100 9.525,00
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bergama'nın kaderi Ankara'da çizilecek

Bergama'nın kaderi Ankara'da çizilecek

17-25 Aralık operasyonlarının ardından kayyuma devredilen Koza Altın firması Bergama'da yeni bir maden daha açıyor. Kozak Yaylası Kapıkaya köyündeki yeni tesisin ÇED süreci bu ay sonunda Ankara'da noktalanacak. Bergama'nın kaderi Ankara'da çizilecek

  • Ege Postası
  • 10.05.2017 - 10:40

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Siyanürlü altın tartışmalarının odak noktası haline gelen ve Bergama halkının uzun yıllardır sürdürdüğü çevre direnişine konu olan Koza Madencilik yeni bir tesis açmak hazırlıklara başladı. Şirket ay sonunda Ankara'dan ÇED onayını aldığı takdirde, Ovacık ve Çukuraltı'ndan sonra Kozak Yaylası civarında yeni bir tesisi daha hizmet açacak.

Kapıkaya'da altın, gümüş ve bakır arayacak olan Koza Madencilik'in yeni projesiyle ilgili kritik bir gelişme yaşandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, kayyum tarafından işletilen holdingin son tesis projesine geçtiğimiz yıllarda ön onayı vermiş, yeni açık ocak işletmesinin önü açılmıştı. Bilim camiası tarafından "Ekolojik hassas bölge" ilan edilen ve çevrecilerin karşı çıktığı Kozak Yaylası'nın Kapıkaya Köyü civarında kurulacak yeni maden ocağı için ÇED süreci 29 Mayıs tarihinde noktalanacak. İnceleme ve Değerlendirme Kurulu tarafından son kez ele alınacak projenin ÇED talebi onaylandığı takdirde tesis yakın zamanda faaliyete girecek. Toplam 924 bin lira bedelle hayata geçirilecek yeni maden projesi toplam 36 ay süreyle işletilecek ve 4 yıl faaliyet gösterecek.

Fıstık çamı ve doğal su kaynakları ile ünlü tarım bölgesinde halkın karşı çıktığı proje başkentten son onayı da aldığı takdirde önünde engel kalmayacak. Öte yandan söz konusu tesis projesine 4,5 kilometre mesafede bulunan ve geçmişte mahkemelik olan Gelintepe Altın Madeni projesiyle ilgili yargı süreci devam ederken, 61 hektara yayılan maden sahasının tamamı ise orman arazisi oalrak kayıtlı bulunuyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 29 Mayıs'taki toplantının ardından tesisle ilgili nihai kararını ise Haziran ayında duyuracak. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.