Dolar 32,3413
%0.28
Euro 35,0987
%-0.07
Altın 2.310,120
%1.43
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Bornova’da “Anemi nedir'” paneli

Bornova’da “Anemi nedir'” paneli

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile Anemi (kansızlık) hastalığına dikkat çekmek için düzenlenen panel Bornovalı vatandaşlardan yoğun ilgi gördü.

  • Ege Postası
  • 24.02.2017 - 16:22

Bornova Belediyesi ve Ege Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Anemi Nedir'” paneli Uğur Mumcu Kültür ve Sanat Merkezi’n de gerçekleşti. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji  Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayhan Dönmez’in konuşmacı olduğu seminerde kansızlık hastalığı, nedenleri ve korunma yolları konularında bilgi verildi. Bornova Belediye Başkanı Olgun Atila’nın da katıldığı Bornovalılardan yoğun ilgi gördü.

Anemi hastalığının halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi ve ağrısı, çarpıntı, nefes darlığı, uykuya eğilim, çocuklarda gelişme geriliği ve kadınlarda adet düzensizliği gibi belirtileri olduğunu anlatan Prof. Dönmez, aneminin nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında da bilgi verdi. Demir ve vitamin B12 konuları üzerinde de duran Dönmez, gebelerde ve çocuklarda da demir eksikliği tedavisi ile demir ilaçlarının kullanımı ve yan etkileri konusunda bir sunum gerçekleştirdi.

Demir eksikliği anemisine iyi gelen besinler

Demir eksikliği anemisinin çok yaygın bir rahatsızlık olduğunu, tedavi konusunda devamlılığın ve tedavi sonrası dengeli ve yeterli beslenmenin önemli olduğunun üzerinde duran Prof. Dr. Dönmez, demir eksikliğinin giderilmesinde etkili olan ilaç ve besinlerden de bahsetti.

Dönmez, “İstirdye, midye, karaciğer, kabak ve kabak çekirdeği, bazı kuruyemişler, tahıllar, sığır ve kuzu eti, fasülye ve baklagiller, bitter çikolata ve kakao tozu, soya peyniri ile ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler en çok demir içeren besinlerdir” dedi.

Vitamin B12 eksikliği için deniz ürünleri

B12 eksikliğinin nedenleri ve tedavi yöntemlerini de anlatan Prof. Dr. Aydın Dönmez, bu hastalığın tedavisinde de beslenmenin önemli olduğuna dikkat çekti. B12 vitamininin en çok deniz ürünlerinde bulunduğunu belirten Dönmez, “İstiridye, midye gibi kabuklu deniz hayvanları, uskumru, somon, ringa ve ton balığı, sardalye, alabalık, yengeç ve karides B12 bakımından zengin yiyecekler. Ayrıca dana ve tavuk ciğeri, kahvaltılık gevrekle, kırmızı et, süt, yoğurt, peynir ve yumurtada da bulunuyor. Bunları tüketmek çok önemli” diyerek bilgi verdi.   

Seminere anemi hastalığında uygulanan tedavi yöntemlerini anlatan Dönmez, vatandaşarın kendisine yönelttiği sorularıda yanıtladı. Ayrıca seminere katılan vatandaşlara kansızlığa iyi geldiği bilinen pekmez ikramı yapıldı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.