Dolar 32,4954
%0.15
Euro 34,7511
%0.09
Altın 2.486,560
%0.99
Bist-100 9.496,00
%-0.37

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de 5 saatlik hesap maratonu

Büyükşehir'de 5 saatlik hesap maratonu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yaklaşık 5 saat süren son meclis toplantısında suya yüzde 5’lik zam kararı çıktı. Faaliyet raporu ve kesin hesap rakamlarının karara bağlandığı toplantıda muhalefetin eleştirileri gerginliğe yol açarken, Kocaoğlu’nun AK Parti’li isimlere yanıtı ise sert oldu. Büyükşehir'de 5 saatlik hesap maratonu

  • Ege Postası
  • 13.05.2017 - 09:06

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başkan Aziz Kocaoğlu yönetiminde toplanan Büyükşehir Belediye meclisinde İZSU’ya ait faaliyet raporu ve kesin hesap cetvelleri karara bağlandı. AK Parti’nin ret oyu verdiği raporların görüşüldüğü oturumda su ve atık su tarifelerinde yüzde 5’lik içeren ve Temmuz’da yürürlüğe girecek yeni tarife de onaylandı. ESHOT, İZSU ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait bütçe kesin hesap cetvelleri AK Parti’nin ret oylarına karşın CHP’li ve MHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edildi.

Büyükşehir'den altı ayda ikinci tarife değişikliği

DOĞAN’DAN BORÇ ÇIKIŞI: TÜKETİM VAR, ÜRETİM YOK

Oturumda İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait kesin hesap cetveliyle ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, 2016’nın bütçe açığıyla kapandığını ve 700 milyon liraya yakın zarar edildiğini söyledi. AK Parti’li Doğan, “Bütçe gerçekleşmeyen hedefleri ve yarım kalan projeleri gösteriyor. Hizmet yok, proje yok, ulaşım ve otopark çilesi devam ediyor. Kayda değer bir tesis hizmete açılamamış. Kentin kangren olan sorunlarına çare yok. Türkiye’nin üçüncü büyük belediyesi maaş ödemeye ve sabit harcamalara çalışıyor. Gelirler her gün düşüyor. Tüketim var ama üretim yok... Bir zamanlar borçsuz belediyeden söz ederken, artık belediyenin geleceği ipotek altına alınmış durumda. Borç tutarı 1,5 milyar lirayı buluyor ve kasamızda kara delik oldu. Borç almadan yatırım yapılamıyor. Borç parayla yapılan tramvay bile basit bir elektrik arızasında çalışmıyor. 2016 yılı İzmir için başarısız bir yıl oldu. Umarız bu gerileme trendi bir an önce son bulur. Umarız İzmir Büyükşehir Belediyesi 2017 yılında bu kente daha fazla sahip çıkar. Bu düşüşe artık dur demeniz gerekiyor” dedi.

KOCAOĞLU RAKAMLARLA YANIT VERDİ: BİR KURUŞ DESTEK ALMADIK

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, “Büyükşehir Belediyesi, ESHOT, İZSU ve İZULAŞ’ın, yani belediyenin toplam borçlanma limiti 2 milyar 378 milyon 640 bin liradır. Borçlanma limitimiz 9 milyar 800 milyon liradır. Benim ağzımdan borçsuz belediye diye bir laf çıkmadı. Kendi gücümüzle, kendi öz kaynaklarımızla, kendi itibarımızla yatırım yapıyoruz. Önümüzde sayılı projeler kaldı. Diğer büyükşehirlerle kıyasladığımız zaman, İzmir Büyükşehir Belediyesi cari harcamaları için kredi kullanmamaktadır. Yatırım yapmak için kredi kullanıyoruz. Biz raylı sistem projelerinde borçlanıyoruz. Ve tüm bu borcumuzun tamamı, harcadığımız paranın sadece bir kısmını içeriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi sürekli borç ödüyor. Bir süre sonra ödediği kadar borçlanacak hale gelecek. 3-4 sene sonra ödediğinin de altında borçlanacak. Borçlar azalacak. İzmirli hemşerilerimizin yaşam standardını arttırmak için projeler yapıyor. Finansman dengesini, yani borç ödeme dengesini 13 senedir en iyi kuran kurumuz. Çok şükür hiçbir projemize başka hiçbir yerden bir kuruş destek almadık. Metrolarımızı kendimiz yapıyoruz. Vagonlarımızı kendimiz alıyoruz. Göbeğimizi kendimiz kesiyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerelde kalkınma modeli sadece Türkiye’ye değil, dünyaya örnek oldu. Yok sayarak eleştiri olmaz. Yok sayarsanız bir gün İzmirli hemşerilerimiz de sizi yok sayar. Neden borçlanmayayı? Kendi gücümle borçlanıp yatırım yapıyorum… İzmir her sene tüm hızıyla büyümektedir. İzmir’deki otellerin doluluk oranı yüzde 75-80 oranında. Türkiye’de ise 45 seviyesinde. Bunu Fuar İzmir sağlıyor. Büyükşehir Belediyesi tek başına fuarı yapar, her hafta orada fuar düzenlerse, otellerimiz iki katı doluluk oranı ve ciro yakalar. Kalkınma budur. Sadece belediye hizmetleri ile yetinmiyoruz. 2004 yılında Türkiye’ye yeni bir yönetim felsefesi getirdik. Bu kenti kalkındırma görevini de üstlendik. Bu kalkınma, bu büyüme nasıl oldu'” diyerek sözlerini noktaladı.

DOĞAN’DAN ŞOK SORU: KART PARALARI NEREYE GİTTİ'

Toplantıdaki gergin hava İZSU ve ESHOT’a ait bütçe kesin hesap cetvelinin görüşüldüğü dakikalarda da sürdü. ESHOT bütçesini ve harcamalarını eleştiren AK Parti’li Doğan, “Kurumun hizmet kalitesi yine yerinde saydı. Gelir gider arasında yine denge kurulamadı. Bütçe geçtiğimiz yıl da açık vermiş. Aradaki açık Büyükşehir Belediyesi’nin yardımlarıyla kapatılmış. Açığın zamlarla kapatılması ve zararın vatandaşlara yansıtılması söz konusu. Bütçenin yüzde 90’ı hizmete değil, kurumun sabit harcamalarına gitmiş. İzmir halkı sizden nasıl hizmet beklesin. Kendi bütçesi açık veren bir kurum başka bir kuruma nasıl borç veriyo? Merak ediyoruz, İzmirlilerin arpası böyle mi harcanıyo? ESHOT uluslararası kuruluşlara 55 bin lira para ödeyip ödül mü almak istiyo? ESHOT bu kentin kaynaklarına iyi sahip çıkamıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ek yük getiriyor. Her sene zamla bütçe denkleştiren ESHOT’un bilet satış gelirleri artmıştır. Bütçede akıllı kart satış gelirleriyle ilgili bir kaleme rastlayamadık. Zorunlu kart değişimi sonrasında İzmirliler tanesi 6 liradan 2,5 milyon adet yeni elektronik ulaşım kartı satın aldı. Kart değişimi sonrasında Sizin yasal zorunluluk dediğiniz, diğer illerin belediyelerinin bedavaya dağıttığı akıllı kartların satışından elde ettiği 15 milyon liralık gelir nereye gitt? ESHOT’un ihaleye çıkıp bastırdığı 2,5 milyon kartın satışından elde edilen para nered? ESHOT otobüslerin tamiri, personel maaş ödemeleri, garaj bakımları, faturaları ödemek için borç alır hale mi geld? Bütçe bir önceki yıla oranla geriye gitmiş, eski performans yakalanmamış” şeklinde konuştu.

“BURASI BAKKAL DÜKKANI DEĞİL!”

Doğan’ın eleştirileri salonda kısa süreli tartışmalara yol açarken, sorulara yanıt veren Kocaoğlu ise şunları kaydetti: “Burası bakkal dükkanı değil. Her şeyin hesabı var. ESHOT’un İzmir ulaşımındaki payı giderek azalacaktır. Raylı sisteme geçiş ESHOT’un tek kurtuluş yoludur. Aksi halde, ne vatandaşı memnun etmek, ne de kaliteli hizmet vermek mümkün. TBMM belediyelerin ulaşım yükünü hafifletmek zorundadır. BU konuda ne kadar zarar ettiğimiz ortada. Bu konuda bizimle kıyaslanabilecek en yakın il Ankara’dır. Orada toplu taşımanın büyük oranı halk otobüsleriyle yapılmasına karşın, ESHOT kadar zarar ediyorlar. Buyurun bunun için çaba gösterelim. Hepimizin beli bükülüyor. Merkezi hükümetten aldığımız paranın dörtte birini ulaşımı finanse etmek için kullanıyoruz. Gelin, buna çalışalım, hizmetse hizmet… Ankara’da da, İzmir’de de, Bursa’da da aynı sızlanma var… ESHOT, İETT, EGO neden zarar ediyo? Biz bu yükü hafifletmek için yatırımlarımızın büyük bölümünü raylı sisteme aktarmaya çalışıyoruz. Ulaşım kartlarının parası buharlaşmadı, bütçede duruyor.”

KOCAOĞLU’NUN “KÖRFEZ’DE YÜZECEĞİZ” SÖZÜNÜ HATIRLATTI

Oturumda İZSU’ya ait faaliyet raporu ve yeni su tarifesi de mecliste tartışmalara yol açtı. Yüzde 5’lik su zammına tepki gösteren AK Parti adına konuşan Bilal Doğan, kurumun faaliyet raporunu ise başarısız ve vizyonsuz olarak nitelendirdi. Doğan, “Tıpkı geçen yılkinin aynısı, kopyala yapıştır bir faaliyet raporu hazırlanmış. Kentin sorunlarına yine çare yok. Yarım kalan işleri bitmeyen projeleri tamamlanıp hizmete açılmış gibi bizlere sunulmuş. Halen daha “Cek”, “Cak” gibi muğlak ifadeleri görüyoruz. Koskoca İZSU geçen sene Bayındır ve Foça’da bir artıma tesisi yaptı. Atılan bunca temel, başlanan onca proje inşaatı ne old? Bu başarısız tablo daha ne kadar sürece? Vaatler yine kağıt üstünde kaldı, sokaklarda farklı bir tablo ile karşılaşıyoruz. Tamirat, tadilat, temizlik gibi rutin faaliyetler haricinde kente yön verecek projelere başlandığını göremiyoruz. İzmir’in gelecek 50 yılını kapsayacak projeler başlanamadı. Her seferinde izin bahanesine sığınan belediye, gerekli tüm onayları aldığı körfez temizliği projesine başlayamadı. İZSU bırakın körfezi temizlemeyi, daha dereleri temizleyemiyor. Meles Deresi tam 4 yıldır temizlenemedi ve halen tehlike saçıyor. Kocaoğlu’nun “İki sene sonra körfezde yüzeceğiz” sözlerini hatırlatmak istiyoruz. Sözü vereli 3 yıl geçti. Konak sahilinde şimdi çöpler yüzüyor” dedi.

BİR YILDA YÜZDE 15 ZAM!

Doğan, belediyenin söz verdiği baraj projelerine başlanamadığını da hatırlatarak sözlerini şöyle tamamladı: “İzmirliler vaatlerle oyalanıyor. İş yok. Bunun adı hizmet belediyeciliği değil, “Cek” “Cak” belediyeciliğidir. İZSU’nun SCADA sistemi çalışmıyor m? Kentin suyu basit bir arızada bile günlerce sokağa boşa akıyor. Sudaki kayıp kaçak oranları halen önlenemiyor ve yüzde 30 seviyesinde. İZSU’nun günü kurtarmaya dayalı sıradan hizmet anlayışı kanıksandı. Bir adım ötesini göremeyen, hizmet değil zam yapan belediyecilik anlayışı nedeniyle İZSU bugün yerinde saymaktadır. Çevre ilçelerde söz verilen artıma yatırımlarından bu sene de haber yok. Bu faaliyet raporunda anlatılanlar bu kent ile bağdaşmıyor. Sokakların asıl halini, vatandaşların çilesini aktarmıyor. Kentin su ve kanal altyapısı artık alarm veriyor. İzmirli hemşerilerimiz artık yağmur yağmasın diye dua ediyor. Geçtiğimiz yılda ortada elle tutulur hiçbir çalışma yokken karşımıza yine zamla geldiniz. Bu yılda suya yapılacak ikinci zammın gerekçesi nedi? İZSU ayağını yorganına göre uzatamıyorsa bunun ceremesini İzmirliler mi çekmek zorund? Bir yılda suya gelen yüzde 15 zammın elle tutulur hiçbir yanı yoktur. Zararını zamla kapatmaya çalışan bu belediyecilik anlayışı nedeniyle İzmirlilere eziyet ediliyor.”

ÇAKAR’DAN ANKARA VE İSTANBUL ÖRNEĞİ

Mecliste söz alarak Doğan’ın sözlerine yanıt veren CHP’li Kenan Çakar ise, İstanbul ve Ankara gibi illerde yağışlar sonrasında yaşanan afet manzaralarını paylaştı. Çakar ayrıca, İzmir’in su ve kanal hizmetlerinde Türkiye’de lider olduğuna vurgu yaptı. Eleştirilere toplu yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise, “İğneyi kendine batıracaksın, çuvaldızı başkasına…  Bir referandum kampanyası yapıldı, hükümet üyelerinin bir haftada harcadığı para, devlet bütçesini rahatlıkla karşılıyor. İZSU 30’uncu yıl kutlaması yapıyormuş. Bu eleştiri m? Müfettişe söyleyin zimmet çıksın, ödeyelim cebimizden…. 1 milyon 600 bin kişiye 24 saat temiz su akıtıyoruz. İZSU Bornova suyunu da, şaşal suyunu da, yamanlar suyunu da üretecek, bademler suyunu da halka verecek. Su ve ekmekte aşırı kar hırsını frenleyecek. Ben çikolata üretmiyorum. Dar gelirli vatandaşların yaşadığı yerde bunu yapacağım, kimse de bunu engelleyemez. Benim hizmet anlayışım, hayat felsefem bu” dedi.  

“BİZDE SEÇİM YATIRIMI YOK”

Kocaoğlu konuşmasını sürdürdüğü esnada AK Parti grubundan sesler yükselirken, mecliste kısa süreli gerginlik yaşandı. Gerginliğe diğer meclis üyeleri de katılırken, AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ile Başkanvekili Aziz Kocaoğlu karşılıklı söz düellosu yaşandı. Kocaoğlu sözlerinin devamında zam eleştirilerine de tepki gösterdi ve “Zam da yapılacak. Yatırım da yapılacak. Ben otomatiğe bağlamadım. Üç büyük ilde en ucuz su İzmir’dedir. Suya hiç zam yapmadığımız yıllar da var. Seçimde oy almak için yapılan popülist harcamalar iktidar partisinin parası değildir. Bu para 80 milyon insanın parasıdır. İzmir Büyükşehir Belediyesi seçim yatırımı yapmaz. İzmirliler kimin ne yaptığını, kimin seçim yatırımı yaptığını biliyor. Merkezi hükümetin yaptıkları ortada. Ben yetki bizdeyken Çamlı Barajı’na 5 sene izin vermedim, yetki Valilik’e geçti, bir günde ruhsat verdi. Su kaçağı İstanbul’da 38,5. İzmir’de 30. Ankara’da rakam yok, belli değil. İZSU 69 litre atık su arıtırken, Ankara 6, İstanbul ise 38 litre su arıtıyor” dedi.

KOCAOĞLU İSYAN ETTİ: 8 YILDA İZİN ÇIKTI, 3 GÜNDE TEMİZLENİR Mİ'

“Körfez’de ÇED raporu çıktı, Allah razı olsun” diyerek sözlerini  sürdüren Kocaoğlu, “Biz bunu canı gönülden istiyoruz. Kentimizin kalkınmasını istiyoruz. Projenin özünde limanın büyütülmesi var. Biz sirkülasyon kanalı açacağız. İzmir Efes gibi, Milas gibi olmasın, İzmir Limanı yaşasın diye bunu yapacağız. Yeni izin çıktı. Üniversiteyle harıl harıl çalışıyoruz. 8 senede ÇED raporu çıktı, sen 3 günde körfezi temizle… Gide gele kaç tane pabuç eskittik. Elimizde sihirli değnek var, hemen yap… Sizin böyle bir maharetiniz varsa koltuğu bırakır giderim… İZSU 13 senede tarihinde yapmadığı çevre yatırımlarını yaptı. Hem de hiçbir kentin yapmadığı yatırımlar… Biz İzmir’e hizmet etmek, bu kenti kalkındırmak üzere yola çıkmışız. “3Ç” ilkemiz var. Çalmayacaksın, çaldırmayacaksın, çalışacaksın…” diyerek konuşmasına son verdi.

MECLİSTE SAYGI TARTIŞMASI

Oturumun kapanışı öncesinde son kez söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ile meclisi yöneten CHP’li Sırrı Aydoğan arasında saygı tartışması yaşandı. Sözlerinin kesilmesine ve Başkan Kocaoğlu’nun kendilerine karşı üslubuna sinirlenen Doğan, “Biz sizin öğreniciniz değiliz. Kürsü üstünlüğünüzü kullanıp bizi susturmaya çalışmayınız. Muhalefete saygı gösterin. Eğer bize saygı gösterirseniz saygı görürsünüz. Siz bizi son toplantıda Allah’a havale etmiştiniz. Biz de sizi ediyoruz” diyerek tepkisini dile getirdi. Doğan’ın sözlerine CHP’li meclis üyelerin de dahil olmasıyla birlikte, salonda bir kez daha AK Parti-CHP gerilimi yaşandı.

SALON BOŞALDI: AK PARTİ’DEN 7 KİŞİLİK MUHALEFET

Öte yandan, saatlerin ilerlemesiyle birlikte meclis salonunun büyük ölçüde boşalması dikkat çekti. Saat gece yarısına yaklaştığında AK Parti’den sadece 7 meclis üyesinin salonda kaldığı gözlendi. Meclisin ilk saatlerinde toplantı salonunda yerini alan birçok belediye başkanı da oturumun sona ermesini beklemeden salondan ayrıldı. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.