Dolar 32,5998
%0.39
Euro 34,8067
%0.21
Altın 2.488,280
%0.15
Bist-100 9.464,00
%-0.63

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de 'grev' sandığı

Büyükşehir'de 'grev' sandığı

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde 27 Mart tarihinde greve çıkmaya hazırlanan İZENERJİ işçileri sandığa gitti. 18 farklı birimde çalışan sendikalı personel yüzde 82 oranında hayır oyu kullanırken, grev kararı rafa kalktı ve böylece toplu iş sözleşmesinin de önü açıldı. İmzalar yarın törenle atılıyor. Sendikalı personelin kararı ne oldu'

  • Ege Postası
  • 23.03.2017 - 09:07

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde greve sayılı günler kala sürece nokta koyan karar işçilerden geldi.

TİS SÜRECİNE NOKTAYI İŞÇİLER KOYDU

Büyükşehir Belediyesi ile belediyede örgütlü bulunan DİSK Genel-İş Sendikası 2 No'lu Şube arasında süren zam pazarlıklarının tıkanması üzerine toplu iş sözleşmesi tıkandı ve geçtiğimiz ay grev kararı askıya çıktı. 27 Mart tarihinde greve çıkmak için hazırlıklara başlayan 4 bine yakın İZENERJİ işçisi belediyenin daha önceden sunduğu yüzde 9'luk zam teklifini yüzde 16'ya çıkartmasıyla umutlanırken, toplu iş sözleşmesinin seyri de bir anda değişti. Önümüzdeki Pazartesi günü süresiz iş bırakmak için hazırlıklarını sürdüren 18 farklı birimin çalışanları, greve sayılı günler kala nihai kararını vermek için sandığa gitti.

İŞÇİ HAYIR DEDİ, SÖZLEŞME İMZALANACAK

Yapılan grev oylaması neticesinde oy kullanan 3237 işçiden 2657'si sunulan teklifi kabul ederken, 572 işçi ise zammı yeterli görmedi ve greve gidilsin dedi. 8 oyun geçersiz sayıldığı oylamada nihai sonuç ise "Hayır" görüşleriyle şekillendi. Böylece işçilerin yüzde 82'si "Sözleşme imzalansın, greve çıkılmasın" yönünde görüş bildirdi. İZENERJİ işçilerinin bu kararıyla birlikte grev kararı rafa kalktı ve sendika toplu iş sözleşmesini imzalamak için hazırlıklara başladı. Belediye yönetimi ile sendika arasında gerçekleşecek bir sonraki toplantıda tarafların uzlaşmaya varması ve ilerleyen günlerde de yapılacak törenle toplu iş sözleşmesi için imzaların atılması bekleniyor.

İŞÇİLER TOPLU SÖZLEŞMEYLE NE KADAR ZAM ALACAK'

Oylamaya sunulan toplu sözleşme taslağına göre, işçiler maaşlarına yaklaşık yüzde 16,9’luk zam alacak. Sosyal hak, ikramiye ve izin ücretleri ile zam oranı toplamda yüzde 36’yı bulacak. Son görüşmenin ardından yine taraflar arasında sağlanan uzlaşma gereği ikinci yıl 6’şar aylık periyotlarda TEFE ve TÜFE oranında enflasyon zammı yapılmasına karar verilmiş, sağlanan  ücret artışıyla beraber en düşük işçi maaşları da 2 bin 265 liraya, B Grubu 2 bin 321, C Grubu 2 bin 353, en yüksek maaş ise 2 bin 403 liraya çıkarılmıştı. Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının aldıkları ücret artışlarına ek olarak,  sosyal hak ve ikramiye ücretlerinde de çeşitli iyileştirmelere gidilecek. Buna göre, günlük yevmiye ücreti sırasıyla 66, 68, 69 ve 71 liraya çıktı. Belirlenen yeni maddeler uyarınca personel, iş riski, koku primi, boşanmış çalışanlar için aile yardımı, bir yıl süresince sağlık raporu almayan işçiye 4 gün ek ikramiye, dini bayramlarda 400 liralık maddi yardım ödenecek. Ayrıca mesai ücretlerinde yüzde 25’lik artış sağlanırken, ikramiye ücretleri 60 günden 112 güne çıkacak. Eğitim yardımı kapsamında üniversite öğrencisi velisine bin 200 lira ilave ücret ödenecek. Sosyal haklarda sağlanacak ücret artış oranı yüzde 16-21’e tekabül edecek.

YARIN İMZALAR ATILIYOR

Toplu iş sözleşmesi yarın (Cuma) sabah 09.00'da, belediye önünde, Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve Genel İş Sendikası Genel Başkanı Remzi Çalışkan tarafından imzalanacak. 3 dönem sonra İZENERJİ işçileri ilk defa davul zurnayla kutlama yapacak.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.