Dolar 32,3251
%0.23
Euro 35,0329
%-0.25
Altın 2.282,690
%0.23
Bist-100 8,97
%1.9

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de ikramiye bilmecesi

Büyükşehir'de ikramiye bilmecesi

Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketlerden İZULAŞ A.Ş. çalışanlarının yasal ikramiye haklarıyla ilgili açtığı ve sonucu merakla beklenen davada kritik bir karar çıktı. İlave tediye ücreti olarak da bilinen ikramiyeler için işçiyi haklı gören mahkeme kararı sonrasında gözler belediyeye çevrildi. 10 bin çalışan için kritik gelişme

  • Ege Postası
  • 12.01.2017 - 13:26

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde yaklaşık on bin kadar personeli yakından ilgilendiren tediye davalarıyla ilgili süreçte kritik bir gelişme yaşandı.

MAHKEMEDEN BELEDİYE PERSONELİNİ SEVİNDİREN HABER

6772 sayılı yasadan doğan hakları için dava açan İZULAŞ personeli, ikramiye ücretleriyle ilgili yeni bir yargı zaferi elde etti. İşçinin taleplerini inceleyen Bölge İdare Mahkemesi, belediyede çalışan on bin kadar personeli yakından ilgilendiren kritik bir kararın altına imza attı. Mahkemeden çıkan emsal karara göre, söz konusu ödemeleri bugüne kadar almayan ve dava açan personele 5 yıl geriye dönük olmak üzere, 10 bin lira ile 20 bin lira arasında değişen tutarlarda ek ikramiye verilecek. Ödenmesi planlanan ikramiyelerin hesaplanmasında ise, çalışan sözleşmeli personelin 112 günlük mesai ücreti baz alınacak.

KARAR İLK ETAPTA 250 ÇALIŞANI KAPSIYOR

Mahkeme kararını yorumlayan ve 250 kadar çalışanı temsil eden Avukat Volkan Çakır yaptığı açıklamada şunları kaydetti: "Bölge İdare Mahkemesi'nin aldığı bu karar işçiler için emsal niteliktedir. Söz konusu mahkeme kararı aynı zamanda temyiz yoluna da kapalı. İlk etapta 250'ye yakın İZULAŞ personeli davayı kazandı. Yaklaşık 800 çalışanın açtıkları davada da yargı süreci devam ediyor ve benzer sonucu bekliyoruz. Burada söz konusu olan ücretler devletin belirlediği, işçinin de yasal hakkı olan ilave tediye ücretleridir. Belediye bu ücretleri çalışanlara ödemek zorunda. Mahkeme kararı kesin. Ancak bu noktada, ücretlerin ödenmesinde nasıl bir yol izleneceğini süreç gösterecek. Belediye ile sendikalar arasında ek protokol yapılabilir ya da toplu sözleşme ile hükme bağlanırsa işçiye yapıalcak ödemenin koşulları da kesinleşir. İZULAŞ personelinin yanı sıra, belediyenin diğer şirketleri ve farklı birimlerinde çalışan işçilerin de açtıkları davalar var. Çıkan bu karar aslında tüm belediye personelini ilgilendiren önemli bir gelişmedir."

SENDİKADAN KRİTİK AÇIKLAMA

Gelişmeler doğrultusunda açıklamada bulunan Belediye-İş Sendikası İzmir 1 No'lu Şube Başkanı Zeynel Ersoy ise, "İşçilerimize ve belediyede örgütlü tüm sendikalara çağrıda bulunuyorum. Elimizdeki mahkeme kararı emsaldir ve bağlayıcı niteliktedir. Bunun üzerine herhangi bir protokol ya da toplu sözleşmede özel bir madde geçerli değildir. Mahkeme kararına uyulduğu takdirde, tüm işçiler yasal hakkı olan bu ücretleri alabileceklerdir. Aksi takdirde yapılacak herhangi bir protokol de yeni bir dava konusu olabilecektir" dedi.

İLAVE TEDİYE (İKRAMİYE) NEDİR, KİMLERE ÖDENİR'

Genel ve katma bütçeli kamu kurumları, sermayesinin yarısından fazlası devlete ait olan şirket ve kurumlar ve belediyelerde çalışan işçi statüsünde personele ücret sistemlerine bakılmaksızın her yıl için bir aylık tutarında devletçe verilen ikramiye ödeneğidir. İkramiye yeraltında çalışan işçiler için ek olarak bir ikramiye daha eklenir. Bakanlar Kurulu kararı ile senede 4 adet olmak üzere bir ilave tediye eklenebilir. Yılda 13'er günlük olmak üzere 4 parça şeklinde ödenir toplamda 52 gün üzerinden ikramiye gerçekleşir, bu sayı yeraltı işçileri için 1 adet ilave tediye eklenir.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.