Dolar 32,4723
%0.19
Euro 34,5572
%0.18
Altın 2.474,870
%-0.33
Bist-100 9.531,00
%-1.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir’de rapor maratonu

Büyükşehir’de rapor maratonu

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Nisan ayındaki son meclis toplantısında 2016 yılına ait faaliyet raporu masaya yatırıldı. AK Parti’nin “Faaliyetsizlik raporu” benzetmesinde bulunduğu rapora dair eleştirilere toplu yanıt veren Aziz Kocaoğlu, belediyecilikte tarih yazdıklarını söyledi.    AK Parti’den eleştiri yağmuru

  • Ege Postası
  • 14.04.2017 - 21:21

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 2016 yılına ait faaliyet raporunun görüşüldüğü toplantıya yaşanan tartışmalar damga vurdu. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ESHOT Genel Müdürlüğü’nün 2016 yılına ait faaliyet raporları AK Parti grubunun ret oylarına karşın, CHP’li ve MHP’li üyelerin oyçokluğuyla kabul edilirken, oturumda tansiyon yükseldi.

DOĞAN: FAALİYETSİZLİK RAPORU

Faaliyet raporu konusunda söz alarak görüşlerini açıklayan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, “faaliyetsizlik raporu” benzetmesinde bulunarak “İzmir’in parasına sahip çıkılamadı. Yarım kalan ve günü kurtarmak için yapılan işlerle belediye bütçesi sokağa atıldı. Evdeki hesap bu yıl da çarşıya uymadı. Aynı basmakalıp vaatler ve klişeleşmiş projeler karşımızda. Yıllardır çivi dahi çakılamayan birçok proje yine ısıtılıp önümüze konmuş. Birçok projede arpa boyu dahi yol kat edilemedi ve kağıt üstünde kaldı. Bütçedeki 800 milyonluk açığa dikkat edilmesi gerekiyor. Katlanarak artan bu açık 4 milyar lirayı bulan bütçede önemli yer tutuyor ve harcamaların büyük kısmı personel giderleri, sabit harcamalar ve cari giderler. Bütçenin yarısından fazlası günü kurtarmaya yönelik işler. Belediye elinde kalan kıt kaynaklar ile hizmet etmek için çırpınmış. Büyükşehir Belediyesi kentine değil kendine çalışıyor. İzmir’in geleceği ipotek altına alınarak 620 milyon lira borçlanmış. Borçlanmadan iş yapamaz hale gelen belediyenin mali durumuna çeki düzen vermediğiniz takdirde enkaz olarak devretmek zorunda kalacaksınız” dedi ve bütçenin başarısız olduğunu savundu.

KAMU ZARARI ELEŞTİRİSİ VE PROJE ÇIKIŞI

AK Parti’li Doğan geçtiğimiz yıl belediye bütçesinde gelir ile gider arasında uçurum oluştuğunu belirterek, “2016’da bütçenin çeyreği kadar açık verir hale geldik. Artık şapkayı önüne koyup düşünmenin vakti geldi. Bir yıl daha boya, badana, tadilat ve tamiratla geçecek. Hemşeri İletişim Merkezi 457 bin şikayet almış. Kentimizdeki her sekiz kişiden birisi belediyeden ve hizmetlerden şikayetçi. Halka, meslek odalarına, bilime danışmadan hadi ben yaptım oldu denilerek projelere başlanıyor, sonra iş mahkemeye taşınıyor. Kıyı tasarım faaliyetleri için raporda seçilen fotoğraflar gerçekle bağdaşmıyor. Kamu zararı olarak nitelenen bu manzaraları üzülerek izliyoruz. Kentsel dönüşümde yine sıfır çekmişiz. Nasipse İnşallah seneye… Birçok proje başlamıyor, hala “cek”, “cak” ifadelerini görüyoruz. Mithatpaşa Altgeçidi vaktinde bitirilemedi ve inşaatı yarım kaldı. Bu projenin faturası 86 milyon liraya yükselirken yılan hikayesine dönen bu yatırım vaktine tamamlanamadı. Burada bir kamu zararı söz konusu. Belediyenin uzmanlık haline gelen kaldırım tamiratı, tadilat, asfaltlama hizmetlerinde bu sene de yok yok… Ancak aynı yerde üç kere üst üste yenileme yapılıyor. İskele tadilatları büyük projeler gibi lanse ediliyor. Bayraklı İskelesi ne olaca? Deniz ulaşımını iskeleleri kapatarak mı geliştireceksini? Eldekileri de kapatıp çürümeye mi terk edeceksiniz'” diye sordu.

ÇİVİ DAHİ ÇAKILAMADI!

“Buca Sosyal Yaşam Kampüsü gerçekten açıldı mı'” sorusuyla faaliyet raporunun gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Bilal Doğan konuşmasına şöyle devam etti: “Yarım yamalak açılan bu tesisin halini bilmeyen kalmad? Aceleyle açılışa taşınan yaşlılar gerçekten orada mı kalıyo? İyi ki yaşlıları yataklarda yatırdığınız mizansen fotoğraflarını kullanmadınız. Açıldı denen tesiste inşaat halen devam ediyor. Göstermelik bir kurdele kesim töreni yapıldı. Eğer aksini iddia ediyorsanız tesissin kapılarını açın İzmirliler burayı gezip yerinde incelesin. Şarkıcıya türkücüye verdiğiniz paraları kentin ihtiyaçlı semtlerine de harcayın. Umarız kültür sanata ayrılan bütçe altyapı hizmetlerine de nasip olur. Şehir efsanesine dönen Mavişehir Operası’na geçen yıl da başlanamadı. Bu gidişle çivi dahi çakılamayacak.”

RAYLI SİSTEM ÇIKIŞI: SINIFTA KALDIK!

Büyükşehir Belediyesi’nin ilçe belediyelerine sunduğu proje desteklerini de eleştiren Doğan, AK Parti’li belediyelerin yardımlardan yeteri kadar faydalanamadığını dile getirdi ve şunları söyledi: “Vaat edilen birçok tesisin yapımına dahi başlanamamıştır. Zaruri projelerden kıyı tasarım çalışmalarında hedefler tutturulmuş. Monoray projesi çöpe gitti. Metrolardan haber yok. Raylı sistem yatırımlarında vagon alımları hariç hiçbir gelişme sağlanamamış. 250 kilometrelik raylı sistem hedefi halen aynı. Çok şükür hükümetin desteği ile İZBAN geliştiriliyor. İZBAN olmasaydı İzmir yerinde sayacaktı. İhale kazaları ve iptaller ile anılan İzmir Büyükşehir Belediyesi düştüğü bu durumdan umarız bir an önce kurtulur. İzmir’in hizmetsizliğe ve kaderine terk edildiğinin belgesi bu faaliyet raporudur. İzmir artık yerinde saymayı bıraktı, gerileme devrine girdi. Bu durumdan kurtuluş reçetesi her sene birbirinin aynısı faaliyet raporları değil; yenilikçi, vizyon sahibi, halkıyla ve kentiyle barışık, kentin ihtiyaçlarını bilen, çözüm üretebilen bir yönetim anlayışıdır. Karşımızda sanki bir ilçe belediyesine ait faaliyet raporu var.”

KOCAOĞLU’NDAN ELEŞTİRİLERE TOPLU YANIT

Doğan’ın sözlerinin ardından söz alan AK Parti’li Ali Kökoğuz’un konuşması sonrasında salonda tansiyon yer yer yükselirken, meclis üyeleri arasında kısa süreli sözlü tartışma yaşandı. AK Parti grubunun eleştirilerine toplu yanıt veren İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise kentsel dönüşüm üzerinden başladığı konuşmasında şunları kaydetti: “İsim vermek istemiyorum ama kentsel dönüşümün ülkenin belirli yerlerinde nasıl yapıldığını görüyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi hiç uygulanmamış, hiç cesaret edilememiş ve uygulanması normal görülmeyen bir yöntemle dönüşüm yapıyor. İlk uygulamamız gerçekten uzun sürdü ve sıkıntılı oldu. Ama oldu... Yüzde yüz anlaşmayla yerinde dönüşüm yapılıyor. Rant vatandaşın olacak. İlki başardık. Aynı bölgede üç yerde daha dönüşüm ihalesine çıkıyoruz. Örnekköy’de de inşaat ihalesini kısa zamanda gerçekleştireceğiz. Ege Mahallesi’nde de büyük oranda uzlaşma sağlandı, ihaleye çıkıyoruz. Diğer bölgelerde de çalışmalarımız hızla devam ediyor. Karabağlar’da boş arazide kentsel dönüşüm diye temeli atılan inşaat nedi? Bostan tarlasına konut yapmaktır. Eğer bu konutlar 540 hektarlık kentsel dönüşüm alanı yani riskli alan ilan edilen yerde olmayacaksa hazırlık aşamasıdır. Aynı bölgede uzlaşıyla, problem yaşanmadan dönüşüm yapıyoruz. Biz kenti çarpık yapılaşmanın olduğu bölgelerimizi yeniden şehirle bütünleştirmek için dönüşüm yapıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi miktar olarak az olabilir, yol, yöntem, adalet, vatandaşın hakkını koruma gibi kriterler açısından en nitelikli kentsel dönüşümü yapmaktadır.”

SEÇİM MESAJI: 2019’DA YİNE BURADAYIZ!

“2019’da belediyeyi borçlu devredeceksiniz” eleştirilerine de adaylık mesajıyla karşılık veren Kocaoğlu, “İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanmadan yatırım yapıyor. Geriye dönüşü olan projelerde borçlanıyoruz. Bir zamanlar bizi borçlanmıyor diye eleştirenler vardı. Biz borçlanmadan iş yapmasını da biliriz. Ne kadar borçlanacağımızı da biliriz. 13 senedir bu kurumun para ve finans politikası aksamadan yürüyor. Vadesi geçmiş bir kuruş borcumuz yoktur. 2019 yılında kime devrediyoru? Bizim belediye devrettiğimiz yok, buradayız. Buyurun 2019’un Mart ayında siyasi partiler yarışacak. İzmirli hemşerilerimiz dört dönemdir bizleri tercih ediyor. Büyük ihtimalle bizi tercih edeceklerine sonsuz inancım var” diye konuştu.

“DOĞUŞTAN DEVRİMCİYİZ”

Yamanlar Katı Atık Bertaraf Tesisi projesinin kağıt üstünde kaldığı yönündeki eleştirilere de “Hiçbir işimizi yarım bırakmadık” karşılığını veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu “Siz devrim beklemeyebilirsiniz, ama biz doğuştan devrimciyiz. Ulu Önder’imizin emrettiği doğrultuda devrim yaparak ilerliyoruz. Projelerimiz başka iller tarafından örnek alınıyor. Okul sütü projemiz hükümet tarafından örnek alındı. Kırsalda yaptığımız işler diğer belediyeler tarafından örnek alınıyor, bundan da mutlu oluyoruz. Karantina’da vapur iskelesi yapılacak, projeleri onaylandığında da Mavişehir’de de iskele yapılacak. Sosyal Yaşam Kampüsü şu anda faaliyette. Gidip bakabilirsiniz. Kültür sanat faaliyetleri konusunda İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ne kadar tasarruf ettiğini dünya alem biliyor. Mavişehir Opera Binası’nın ihalesine çıktık. Projesi çok uzun sürdü. Türkiye’de ilk defa İzmir Büyükşehir Belediyesi yapıyor. Çok kolay bir iş değil. İhaleyi iptal etmek zorunda kaldık. Yeniden ihalesine çıkacağız” dedi. Kocaoğlu ayrıca parti ayrımı gözetmeksizin İzmir’deki tüm ilçe belediyelerine eşdeğer yardımı sunduklarını belirtti.

“BELEDİYE OLMSAYDI İZBAN OLMAZDI”

Sözlerine raylı sistem yatırımları ve İZBAN’la ilgili yatırım rakamlarını özetleyerek devam eden Kocaoğlu, “İZBAN projesine bugüne dek 1 milyar 913 milyon liralık  yatırım yaptık. İZBAN konusunda ortağız. İzmir Büyükşehir Belediyesi olmasaydı, taşın altına elimizi koymasaydık bu projenin gerçekleşmesi mümkün değildi. İmzalanmayacak bir anlaşmanın altına imza attım. Ceremesini çekiyorum ama bu hattı İzmir’e kazandırdık. İzmir Büyükşehir Belediyesi bu kente ve kentliye layık olmak için, görevini yasaların el verdiği ölçüde, kenti kalkındırmak için mükemmel bir şekilde yapmaya çalışıyor. Biz 13 senedir belediyeciliğe ayrı bir açılım getirdik. O da yerelde kalkınmadır” diyerek konuşmasına son verdi.   

GERGİNLİK ESHOT ATIŞMASIYLA DEVAM ETTİ

Büyükşehir Belediyesi’nin faaliyet raporu görüşüldüğü sırada yaşanan gerginlik ve atışmalar ESHOT Genel Müdürlüğü’ne ait rapor görüşüldüğü esnada da sürdü. Belediyenin 65 yaş kartlarını iptal edip etmeyeceğini soran AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan’a “Biraz ciddi olun” yanıtı veren Meclis Başkanvekili Sırrı Aydoğan arasında karşılıklı söz düellosu yaşandı. 2016’da kent için kayda değer bir çalışma göremediklerini kaydeden Doğan’a yanıt veren Başkan Aziz Kocaoğlu ise İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin 11 kilometrelik raylı sistem ağını 138 kilometreye çıkarttığını aktardı. Kocaoğlu ayrıca Başbakan Binali Yıldırım’ın geçtiğimiz günkü açıklamalarına da değinerek İZBAN’ın Bergama üzerinden Kınık’a kadar uzatılması için “Hazırız” mesajı verdi. 90 dakika tek bilet uygulamasının toplu taşımada alanında bir devrim ve aynı zamanda sosyal bir proje olduğunu da hatırlatan Kocaoğlu, toplu taşımada belediye kuruluşlarına ÖTV indirimi sağlanması için başkent Ankara’ya sübvanse çağrısını yineledi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.