Dolar 32,5784
%0.28
Euro 34,9957
%0.07
Altın 2.456,770
%0.84
Bist-100 9.761,00
%0.46

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de tarihi tartışma!

Büyükşehir'de tarihi tartışma!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin önceki gün Agora'daki antik tiyatro alanında gerçekleştirdiği tarihi meclis toplantısını tiyatroya benzeten AK Parti'den Aziz Kocaoğlu'na sert eleştiriler geldi. Muhalefete sinirlenen Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise "Kültür Bakanlığı aynı alanda ne yaptı'" sorusunu yöneltti. Büyükşehir'de tarihi tartışma!

  • Ege Postası
  • 15.09.2017 - 20:45

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Başkan Aziz Kocaoğlu yönetiminde gerçekleşen İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin meclis toplantısında tarihi çalışmalara verilen desteklerle ilgili tartışma yaşandı. Büyükşehir Meclisi’ndeki AKP Grubu’nun eleştirilerini yanıtlayan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Hepimiz bu kente hizmet ediyoruz. Bunun muhalefeti-iktidarı olmaz. AKP Grubu olarak şu kentin merkezi hükümetten beklediği izinlerden birini kopartıp ‘bunu da biz aldık’ deyin; ben de sizin elinizi öpeyim. Burası yerel yönetim. Benim kadar siz de yönetecek ve katkıda bulunacaksınız” dedi.

Belediye meclis oturumunun sonunda tarihi alanlar konusunda gündeme taşınan eleştiriler gerginlik yaşanmasına yol açtı. Kültür sanat ve tarihi alanlara yapılan yatırımların yetersiz kaldığına ve göstermelik olduğuna dair eleştirilere sert yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, son dönemde kendisine ve belediyeye yönelik söylemlere de toplu olarak yanıt verdi.

DOĞAN: REKLAM DEĞİL, İCRAAT GÖRMEK İSTİYORUZ

Oturumda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan, önceki gün Agora Smyrnası'nda gerçekleşen tarihi meclis toplantısına atıfta bulundu ve tarihi çalışmalardan ötürü belediyeye teşekkür etti. Doğan, teşekkürünün ardından tarihi bölgede yapılan çalışmaların göstermelik olduğunu söyledi ve eleştirilerini şöyle sıraladı: "Belediyenin tadilat tamiratla günü kurtarmaya dayalı bir politika izlediğini görmeye devam ediyoruz. Umarız meclis öncesi semte götürülen hizmetler her İkiçeşmelik'e her zaman nasip olur. Eşrefpaşa Caddesi’ndeki cephe yenileme faaliyetleri göz boyamaymış. Dostlar alışverişte görsün, Allah kabul etsin denilerek yapılan bu çalışmalardan diğer binalar nasibini almamış. "Çok cici olacak" sloganıyla hayata geçirilen Cici Park Projesi’nden geriye kalan manzara da pek iç açıcı değil. İpekyolu Düzenleme Projesi’nin de hüsranla sonuçlandığını görüyoruz. Belediyenin bizzat bu alanı çöplük olarak kullandığını üzülerek gördük. Ortaya çıkan manzara içler açısıdır. Bu manzaralar bizlere belediye parasının nasıl sokağa atıldığını gözler önüne sermektedir. Kadifekale surlarını aydınlatma projesi tamamlandı ama bakımsızlıktan dolayı kısa süre içerisinde karanlığa gömüldü ve aynı iş tekrar yapıldı. Tarih Projesi’nin can damarı olan Kemeraltı Çarşısı’nda çivi dahi çakılmadı. Sadece İzmirli hemşerilerimize değil turistlere de rezil oluyoruz. Paralar boşuna mı harcand? Balıkçılar Meydanı Projesi’ni bile iki sefer ertelemek zorunda kalan ve 5 yıldır bitiremeyen Büyükşehir Belediyesi, bu beceriksizlikle daha ne kadar devam edece? Biz artık plan, proje, reklam değil icraat görmek istiyoruz. Kentin içler acısı halini yüksek kredi notları ve tarihi meclis tiyatrosuyla örtbas edemezsiniz. İzmir’in dramına artık bir son verin."

KOCAOĞLU: BAKANLIK NE YAPTI'

Doğan’ın ardından söz alan ve eleştirilere sert yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise,"Konuşsam söz söz değil, konuşmasam yürek dayanmıyor... Size ne söyleyeyim kardeşi? Tarihi bölgenin kalkınması için kim ne harcamış, kim ne özveride bulunmu? Kültür ve Turizm Bakanlığı ne yapmış, buna bakacaksın. Biz bir şey yapmıyoruz, o zaman belediyenin yaptığını da karalayalım mantığıyla siyaset yapılmaz. Yanlıştır... Kültür Bakanlığı niye va? Bir örnek vereceğim. Agora’yı kamulaştırdıktan sonra, dünyanın parasını harcadıktan sonra… 38 milyon lira para harcadık 6 yıl önce bitti. Sırf Agora için ne harcandı bilirsiniz. Kimin nesi var orad? Duvar yapalım dedik. Bir demir duvar… Koruma altına alalım dedik. Projeyi yaptık, duvarı yapmaya başladık. Durun siz bu duvarı yapamazsınız dediler. Niye yapamıyoru? Tapulu arazimiz. Niye yapamıyoruz dedik. Dediler ki öyle evet doğru yaparsınız. Benim arazimi bırak dediler. Maliye'de olan yerin duvarı bile kaldı. Para isteyen yok, bir şey yok... Gidin bakın. Şeriatın kestiği parmak acımaz dedik, bıraktık. Ona bile izin verilmedi” şeklinde konuştu.

BÖYLE SİYASET OLMAZ

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü:

“Biz bu kente hizmet ediyoruz. Bunun muhalefeti-iktidarı olmaz. AKP Meclis Grubu olarak şu kentin merkezi hükümetten beklediği bir izni kopartıp ‘bunu da biz aldık’ deyin; ben de sizin elinizi öpeyim. Burası yerel yönetim. Benim kadar siz de yönetecek ve katkıda bulunacaksınız" dedi. 

"BULDUK BİR ENAYİ DEDİLER..."

Kocaoğlu, ören yerlerindeki kazı çalışmalarına da yaklaşık 5 milyon liralık yardım sunduklarını hatırlatarak şöyle devam etti: "TOKİ ile niye iş yapmıyorsu? Harikalar yaratıyor diyorlar. Ben TOKİ ile iş yaptım. Ben TOKİ’nin ne yaptığını bilemiyorum. Bir adamı bir defa ütersiniz. Tecrübe kazanırsın. 2-3 defa ütülürsen enayi derler. Biz enayi olmamaya çalışıyoruz. TOKİ Uzundere’de yaptığı konutlardan bin 800 küsur tanesini vatandaşlara tahsis edeceğiz. Ücretsiz vereceğiz. 440 hektar alanı TOKİ’ye tapusunu vereceğiz… Protokol var. Biz görüşmelere başladık. Ofisi açtık. İşler iyi gidiyor. Para isteyene para, konut isteyene Uzundere’deki konutlar üzerinden anlaşma yapıyoruz. TOKİ’ye gel dediler. Bu heyelan bölgesinin değeri yokmuş. Biz protokolden vazgeçiyoruz dediler. Sayın başkan biz bu protokol çerçevesinde ikili görüşmeler yaptık anlaştık dedim. Yok böyle kardeşim dediler. Boynumuzu büktük kardeşim. 75 milyon paraya bin 800 küsur daireyi aldık. Parasını verdik. Bin 900 binayı yıktık. Kimsenin burnunu kanatmadan Uzundere’ye yerleştirdik. Yerine de kent ormanı yaptık m? Roma antik tiyatrosu diye herkes laf üretiyor. 190 binayı kamulaştırışın parayı verirsin sonra kazı başkanlığına teslim edersin, kaz diye iki sene kazdırmazlar. Seçim arifesinde puanı olmasın diye… Onu da geçtik... Hiç merak ettiniz m? Bu kazı işi kimin görev? Bu kazı işi Kültür Bakanlığı’nın görevi. Bakanlık İzmir’deki kazılara ne kadar para ayırıyor hiç merak ettiniz m? Ne kadar kamulaştırma yaptık, restorasyon yaptık... Peterson Köşkü gibi bir köşkü, verin yapayım dedim yok. Verin yapayım olduğu gibi size vereyim dedim. Bu iş iyiymiş dediler. Bulduk bir enayi dediler. Yapıyoruz. Bizim burada amacımız bir tarihi eseri kurtarmaktır. Kentin değerlerine sahip çıkmaktır."

DOĞAN İLE KOCAOĞLU ARASINDA SÖZ DÜELLOSU: AYIPTIR AYIP!

Kocaoğlu'nun ardından yeniden söz alan AK Parti'li Doğan ise, "İzmir Türkiye’de İzmit’ten sonra aktarılan vergilerden en çok payı alan şehir. Siz bu paraları buraya aktarılan paydan veriyorsunuz. Belediyelerin görevlerinden biri kentteki değerlere sahip çıkmaktır. Bu görevi yaparken size de bütçe oluşturulmuştur. Bu bir lütuf değildir, sizin görevleriniz arasındadır. Aziz Kocaoğlu’nun şirketinden verilmiyor" diyerek tarihi yatırımlara ayrılan bütçenin paranın İzmirlilerden toplanan vergiler sayesinde oluştuğunu hatırlattı. Doğan'ın sözlerine sinirlenen Başkan Kocaoğlu ise, "2016'da İzmir’deki toplanan vergi 55 milyar lira. Yüzde 6’sını bul kardeşim... 3 milyara yakın. Bize gelen para budur. Ören yerlerine bakmak belediyenin asli görevi değildir. Bu açıklama sizin gibi siyaseti bilen bir adama hiç yakışmıyor. Tabi ki ben bu parayı evimden getirmedim. Zaten o kadar param da yok. Bakanlıkların, başbakanlığın bu kadar yaptıkları nedi? Acaba diğer bakanlar evinden mi getiriyo? İzmirlinin vergisiyle yapıyorsun diyorsun. Bu ne ucuzluktu? Ayıptır ayıp... Ben parayı cebimden vermemişim. Benim o kadar param yok. O paralar da çalınmadan bulunmaz" şeklinde karşılık verdi.

HAMZA DAĞ’A YANIT VERDİ

Başkan Kocaoğlu konuşması esnasında, son günlerde kendisi hakkında sıkça eleştirilerde bulunan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve İzmir Milletvekili Hamza Dağ’a da yanıt verdi. Başkan Aziz Kocaoğlu, "Hükümetten destek almadım" şeklindeki açıklamalara "Mitomani olmuşum ben. Bir muhterem de öyle söylüyor..." dedi

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.