Dolar 32,5487
%0.01
Euro 34,8885
%0.07
Altın 2.431,280
%0.05
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir'de taşerona sendika müjdesi

Büyükşehir'de taşerona sendika müjdesi

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ulaştırma hizmetlerinde görev yapan yaklaşık 350 personel için kritik bir gelişme yaşandı. Belediyede taşeron olarak çalışan işçiler sendikaya üye oldu, yeni toplu sözleşmenin önü açıldı. Büyükşehir'de taşerona sendika müjdesi

  • Ege Postası
  • 17.05.2017 - 15:12

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı şirketler haricinde istihdam edilen 350'ye yakın çalışan "İmece" usulü sendikalı oldu.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ A.Ş. işçileri birlikte çalıştıkları ve İZSU'ya bağlı görev yapan araç şoförlerini de örgütlemeye başladı. DİSK Genel İş Sendikası'na üye olan sivil araç şoförleri hem iş güvencesi ve kıdem tazminatı gibi haklara kavuşmanın sevincini yaşadı, hem de yeni toplu sözleşmenin yolu açıldı.

350 ÇALIŞAN DAHA SENDİKALI OLUYOR

Geçmişte yardımlaşma usulüyle belediye çatısı altında çalışan taşeron işçiler için de benzer hamlede bulunan Genel-İş İzmir 2 No’lu Şube üyesi İZENERJİ işçileri İZSU’da kiralık sivil araçlarda çalışan şoförlerin de sendikal hakka kavuşması için köprü oldu. Yılda Taşımacılık isimli taşeron şirkette çalışan yaklaşık 350 işçinin büyük bir kısmı bugün yapılan toplantıların ardından Genel-İş Sendikası’na üye oldu. Yeni üyelerle güçlenen sendika gelişmelerin ardından, yetki için Çalışma Bakanlığına başvuruda bulunacak ve ardından da toplu iş sözleşmesi sürecini başlatacak.

NE KAZANACAKLAR, NELER DEĞİŞECEK'

Geçtiğimiz aylarda yapılan 30 aylık hizmet alım ihalesinin ardından belediyede işbaşı yapan taşeron araç şoförleri, toplu iş sözleşmesi maddelerini de kendileri hazırlayacak. Ücretlerinin düşük olduğunu ve sosyal hakları olmadığını söyleyen şoförler, bu sorunların çözülmesi için üye oldukları Genel-İş Sendikası ile birlikte hareket edecek. Bugün İZSU Genel Müdürlüğü'nün Halkapınar’daki şantiyesinde yapılan toplantıya katılan taşeron işçiler, iş güvencesinin ve kıdem tazminatı gibi kazanılmış haklar konusunda bilgilendirildi.

SENDİKADAN İŞÇİYE ÖRGÜTLENME VURGUSU VE KIDEM UYARISI

Sendikal örgütlenme konusunda personeli bilgilendiren Genel-İş Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Eren Bilgen, yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Ancak örgütlenirsek her şeyin üstesinden gelebiliriz. Anayasada var olan örgütlenme hakkını kullanan diğer işçiler gibi kiralık araçlarda çalışan arkadaşlarımızın da örgütlenmesi gerektiğini her defasında söyledik. 1 Mayıs’tan bu yana herkesin emeğini güvence altına almasının sendikal örgütlenmeden geçtiğini anlattık. Genel-İş 2 No’lu Şube'yi hem sınıf dostları hem de sınıf düşmanları iyi bilir. Bugün işçilerin en büyük güvencesi olan kıdem tazminatı ‘herkes alacak’ aldatmasıyla fona devredilmek isteniyor. Hükümet ve işverenler kıdemi cebine indirmek istiyor. Kıdemin fona devrinden sonra fabrikalarda toplu bir şekilde işten çıkarmalar olacak. Şimdi bize düşen bellidir. Sendikalı olacağız ve kıdemimizi koruyacağız, ikinci bir alternatifimiz yok. Eğer ki evlerimize götürdüğümüz aşımız olmazsa hepimizin huzuru kaçar.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.