Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir işçisinden BES'e kırmızı kart!

Büyükşehir işçisinden BES'e kırmızı kart!

İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli yapılan son düzenlemelerin ardından zorunlu hale getirilen ve sosyal güvenlik alanında özelleştirme tartışmalarını da beraberinde getiren BES’e (Bireysel Emeklilik Sistemi) hayır dedi. Büyükşehir işçisinden

  • Ege Postası
  • 24.02.2017 - 17:06

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Çalışanların sosyal güvence haklarını devletten özel sektöre devreden ve 2017 yılı itibarı ile zorunlu hale getirilen BES’e İZENERJİ işçilerinden kırmızı kart geldi. Kaynakların sisteme değil devlete aktarılmasını isteyen belediye çalışanları topladıkları yüzlerce dilekçeyle BES’ten resmen ayrıldıklarını açıkladı.

3 BİN BELEDİYE ÇALIŞANI BES’TEN AYRILDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketi İZENERJİ A.Ş. çalışanlarının örgütlü bulunduğu DİSK Genel-İş Sendikası İzmir 2 No’lu Şubesi Bireysel Emeklilik Sigortası’na (BES) karşı isyan bayrağı açtı. Genel-İş Sendikası 2 No’lu Şube Başkanı Arif Yıldız İZENERJİ personeli adına yaptığı basın açıklamasında, 3 bin çalışanın BES’ten ayrılmak için dilekçe verdiğini duyurdu ve şunları kaydetti:

“Bu sistem tamamen bireysel riske dayalıdır. Bu riski ne olduğunu anlamak için Bireysel emeklilik fonlarının Türkiye’deki durumuna bakmak yeterlidir. Türkiye’deki BES fonları 2011-2014 arasında reel getiri açısından zarar etmiştir. 2011’de yüzde 10’un üzerinde zarar eden BES fonları, 2013’te ise yüzde 7-8 civarında zarar etmiştir. Zorunlu BES ile çalışanlara çifte emeklilik sağlanacağı iddiası koca bir yalandır. Biliyoruz ki, ne emekçilerin tasarruf etmesi gibi bir derdiniz var, ne de emeklilikte çalışanlara yeni bir gelir güvencesi sağlamak gibi bir amacınız var. Amacınız işçi ücretlerinden sermayeye kaynak aktarmak, başka bir anlamıyla işçinin alın terini sermayeye peşkeş çekmektir. Biz de buradan diyoruz ki, sermayeyi “BES”lemeyeceğiz. Alın terimizin gaspına göz yummayacağız. Genel-İş Sendikası üyesi İZENERJİ işçileri olarak zorunlu BES’te kalmayacağız.”

“ALIN TERİMİZİ SERMAYEYE PEŞKEŞ ÇEKİTRMEYECEĞİZ”

Konuşmasının devamında taleplerini madde madde sıralayan Şube Başkanı Yıldız “Zorunlu BES uygulamasından derhal vazgeçilsin. Bireysel Emeklilik Sistemi’ne devlet katkısı uygulamasına son verilerek, BES’e aktarılan kamu kaynakları kamu sosyal sigorta programına aktarılsın. Emekli aylıkları iyileştirilsin. Aylık bağlama oranları eski düzeyine çekilerek, güncelleme katsayısında milli gelir artışının tümü dikkate alınsın. Herkese insanca yaşayacak bir ücret, parasız eğitim ve parasız sağlık hakkı tanınsın” diyerek işçi sınıfına ve tüm vatandaşlara eşitlik istediklerinin altını çizdi. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.