Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyükşehir Meclisi'nde 'şeref' kavgası!

Büyükşehir Meclisi'nde 'şeref' kavgası!

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 bütçesinin karara bağlandığı kritik meclis toplantısında "şeref" kavgası çıktı. AK Parti'li ve CHP'li meclis üyelerinin uzun süre tartışma yaşadığı oturumda otuza yakın meclis üyesi arasında arbede yaşandı. AK Partili ve CHP'li meclis üyeleri arasında 'şeref'kavgası

  • Ege Postası
  • 29.11.2016 - 20:15

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu idaresinde gerçekleşen Kasım ayının son meclis toplantısında 2017 yılına ait gelir gider bütçesi karar bağlandı. Yaklaşık 5 milyon liralık bütçeye AK Parti’den eleştiri yağmuru gelirken, toplantıda tansiyon yükseldi. CHP’li ve MHP’li üyelerin oyçokluğu ile kabul edilen gelecek yıla ait bütçede otoparklara zam çıktı.

“MASA BAŞINDA BELEDİYECİLİK, MAKAM ARACINDA BAŞKANLIK”

Mecliste söz alarak bütçeye dair görüşlerini dile getiren AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan 2017 yılına ait 4 milyar 950 milyon liralık bütçeyi “vasat” ve “başarısız” olarak niteledi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin sabit harcamalar ve maaş ödemelerine dayalı bir tüketim bütçesi hazırladığını belirten AK Parti’li Doğan, “756 milyon lira açık veren bu bütçe kentimiz için kayıp bir yıl anlamına gelmektedir. Bütçedeki açık Konak, Karşıyaka ve Karabağlar ilçelerinin toplam bütçesine denk geliyor. Buna karşın bütçede yine bol kepçeden gidilmiş. Bütçenin yüzde 50’ye yakını maaş ödemeleri, sabit giderler ve borçlar ile şirketlere destek geliyor. İzmir ve İzmirliler için manzara iç açıcı değil, içler acısı... Bu senede vaat çok ama sonuç yok… Bu bütçeyle İzmir yine sınıfta kalıyor. Yatırıma ayrılan tutar neredeyse maaş ödemeleriyle başa baş gitmektedir. Kağıt üstünde yok yok… Ama sokağa çıktığımızda vaatlerin havada kaldığını görüyoruz. Yüz milyonlarca harcanan raylı sistem yatırımları halen tamamlanamadı. Yıllardır kitapçıklara konan birçok tesisin halen bitirilemediğini görüyoruz. Ne yazık ki 2016 yılında halen birçok rutin hizmet büyük projelermiş gibi gösteriliyor. Kaldırımların yenilenmesi, temizlik hizmetleri, yolların çiçeklerle süslenmesi, belediye hizmet binalarının boya badanası, parkların tamirat ve tadilatları, yolların asfaltlanması, hizmet araçlarının bakım ve onarımı gibi faaliyetler belediyenin icraatleri arasında önemli yer tutuyor. İzmir’i böyle mi kalkındıracaksını? Türkiye’nin üçüncü büyük kentinin vizyonu boya badana, tamirat tadilat m? Bu kentin ihtiyaçlarına yabancı , İzmir’den bihaber bir yönetim anlayışı var. Masa başında belediyecilikle, makam aracında başkanlık yapmakla ancak bu kadar oluyor” dedi.

İZMİR PROJE ÇÖPLÜĞÜNE DÖNDÜ

Belediyenin birçok projesinin havada kaldığını söyleyen Doğan, “Karşımızda yine aynı projeler… Narlıdere Metrosu, Buca Metrosu, Bornova Merkez Metrosu, yeni tramvay hatları, monoray, Mavişehir Opera Binası, Yamanlar Katı Atık Tesisi, ilçelere yapılacak yeni mezbaha tesisleri, Kültürpark Yenileme Projesi, yeni semt garajları, 7 ayrı kentsel dönüşüm projesi, katlı otoparklar, Buca-Otogar Bağlantı yolu, Alsancak Altgeçidi, Üçkuyular Marina Altgeçit Projesi derken liste uzayıp gidiyor... Peki tamamlanan var m? Yıllardır konuşulan, tartışılan bu projelerden hangisi bitirildi, kaçı hizmete gird? Bu kent reklamı yapılan projelerle değil, tamamlanan ve hizmete açılan projelerle kalkınacak. İzmir maalesef proje çöplüğüne döndü... Laf çok ama icraat ne yazık ki yok” diye konuştu.

KORSAN OTOPARKLARIN SORUMLUSU BELEDİYEDİR!

Sözlerinin devamında otopark fiyatlarına getirilen zamlara karşı çıkan AK Parti’li Doğan, “İzmirliler refüjlere çiçek dikmenizi değil, trafiği rahatlatacak yeni yollar açmanızı, otopark çilesine son verecek yeni tesisler inşa etmenizi bekliyor. Biz her yıl söylemekten yorulduk ama siz zam yapmaktan yorulmadınız. Vatandaşın sırtına yine zammı yüklediniz, ama ortada halen açılan yeni bir otopark yok. Buca Kasaplar Meydanı’ndaki otopark haricinde hizmet giren tesis yok. Seçim bildirgenizde yer alan 22 yeni tesisin hiçbir tanesinin hizmete girdiğini göremedik. Peki bu zam neyin nesidi? Olmayan hizmete zam yapmak İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde gelenek haline geldi. Yaşanan yönetim zaafiyeti ve yapılan yanlışlarda ısrar edilmesi bu kente zarar veriyor. Bugün İzmir sokaklarında yaşanan korsan otopark gerçeği ve yasa dışı faaliyetlerinin bir numaralı sorumlusu İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bu yanlış fiyat politikalarıdır. İzmir'de otoparklardan elde edilen gelirler boşa harcanıyor, belediye tarafından bu kente yeni otoparklar kazandırılmıyor. Kıyı tasarım faaliyetlerine ayrılan paralar otopark yapımına harcansaydı, iddia ediyoruz bu kentte trafik sorunu kalmazdı” dedi.

İZMİR ÇİÇEKLE BÖCEKLE KALKINMIYOR!

Bütçede Park ve Bahçeler Dairesi’ne ayrılan 218 milyon liralık ödeneği eleştiren AK Parti’li Doğan sözlerine şöyle devam etti: “Bu kent çiçekle böcekle, 220 bin lira karşılığında satın alınan yüksek kredi notlarıyla kalkınmıyor. Park ve Bahçeler Dairesi'ne ait 218 milyon 136 bin liralık bütçe birçok birimi ve bazı ilçelerimizin de yıllık bütçesini geride bırakıyor. Peki, bunca harcamaya karşın kentimizde kişi başına düşen yeşil alan miktarında nasıl bir artış kaydedild? Bu harcamalara baktığımızda İzmir'in yemyeşil olması gerekirdi. Umarız bu konuda Ankara örnek alınır. Kentimizdeki muhtelif alanlara toplam 5 milyon 200 bin kadar çiçek dikilecek. Kişi başına neredeyse bir çiçek düşüyor. Galiba siz kişi başına düşen yeşil alan miktarını yanlış anladınız...  Senelerdir yapılacak kent ormanlarına ne old? Yoksa yeşil anlayışınız, ağaç dikmek değil de, sadece sahildeki palmiyeleri taşımaktan mı ibaret'”

“LAF OLSUN TORBA DOLSUN DİYE…”

Tarihi Kemeraltı bölgesine yapılan yatırımların yetersiz kaldığını savunan Doğan, “Yapılan onca yatırıma ve sayısız vaade karşın, bu tarihi bölgenin halen o mezbelelik, köhne, izbe halinden kurtulduğunu bir türlü göremedik. Görünen o ki, bu yıl da projeler yine laf olsun torba dolsun diyerekten bütçeye konmuş. Büyükşehir Belediyesi kentimizi cazibe merkezi haline getirmek için 97 milyon lira para harcayacak. İzmir'i nasıl cazibe merkezi, çekim noktası yapacağı? Lafa geldiğinde kentimiz yıllardır cazibe merkezi olacak deniyor ama bu hedefin bir türlü hayata geçtiğini göremedik. Yoksa belediyeciliği konser organizatörlüğü ile mi karıştırıyorsunu? Şarkıcıya türkücüye harcanan para dar gelirli ihtiyaç sahiplerine yapılan yardımları geçti” şeklinde konuştu.

YÜKSEK KREDİ NOTU VAR, KENTSEL DÖNÜŞÜME PARA YOK

Başkan Kocaoğlu’na “Kentsel dönüşüm konusunda bir arpa boyu dahi yol kat edemediniz” diyerek yüklenen Bilal Doğan şöyle devam etti: “21 milyon 439 bin liralık bütçeyle buy yıl ne yapılaca? Şarkıcı türkücüye, çiçeğe ve süslemeye neredeyse on misli bütçe ayrılmış. Gaziemir, Ege Mahallesi, Örnekköy, Ballıkuyu ve Bayraklı'daki kentsel dönüşüm projeleri herhalde bu yıl da lafta kalacak. Kıyı tasarım faaliyetlerine bu yıl 36 milyon 162 bin lira harcayacak olan İzmir Büyükşehir Belediyesi, Uzundere Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi için ise bu tutarın sadece 3'te 1'ine denk gelen 12 milyon 107 bin liralık harcama öngörmüş, Ege Mahallesi'ne de 3 milyon 407 bin lira ödenek ayrılmış. Ancak diğer dönüşüm projelerinin hiçbirisi bu bütçede yok. Kıyıdaki lüks semtlere gösterilen bu özel ilgi kentimizin diğer semtlerini kıskandırıyor... Umarız kıyı tasarımındaki yatırımlarınız İzmir'in hizmete muhtaç arka mahallelerine de nasip olur. Belediyemizin yüksek kredi notu var ama, kentsel dönüşüme ayıracak parası yok...”

BELEDİYENİN VATANDAŞA HAYRI YOK

Belediyenin hizmet binalarındaki yakacak alımlarına 40 milyon 600 bin lira, dar gelirli ailelere yapılacak yakacak yardımlarına ise 23 milyon 956 bin lira ayırdığını aktaran Doğan sözlerine şöyle son verdi: “Belediye halk için değil, kendisi için çalışıyor. Belediyenin vatandaşa bir hayrı yok. Bakanlığın kentteki spor yatırımlarını beğenmeyen Büyükşehir Belediyesi kentte toplam iki adet spor tesisi yapmak üzere 19 milyon lira harcayacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 2017 yılında vizyondan uzak, çağın gerisinde kalmış, sıradan yönetim anlayışı ile bu kente bir sene daha kaybettireceğini görüyoruz. İzmirlilerin hayata geçirilemeyen yatırımlara, tamamlanamayan projelere, kuru vaatlere artık karnı doydu. Bu kentin artık har vurup harman savuracak, çar çur edecek parası kalmadı. Vatandaşın sabrı tükendi. Bu rutincilikten, "Hadi bugünü de atlatalım" mantığıyla yürütülen belediyecilik anlayışından artık vazgeçin. Kente yön verecek yeni dev yatırımları hayata geçirin. Verdiğiniz sözleri yerine getirin.”

CHP’Lİ AYDOĞAN: İZMİR’DE ELEŞTİRMEK AYIPTIR

AK Parti’den gelen eleştirilere yanıt veren CHP Grup Başkanvekili Sırrı Aydoğan şunları kaydetti: “Ciddiye alınmayacak şeylerle uğraşıyoruz. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin geçmişi, neler yaptığı ortada. Bizim vadesi geçmiş bir kuruş borcumuz yok. Dünya çapında itibarımız var. Elinizi vicdanınıza koyun… Kamunun elindeki mallar satılıyor. Yeşil alanların satıldığını 45 yıllık yerel yöneticilik hayatımda ilk kez görüyorum. Karayolları, DSİ gibi devlet kurumları yer satıyor. İzmir nüfusu 5 milyona dayandığında yeşil alan arayacağız, istimlak yapacağız. Stat için verin yapalım diyoruz, vermiyorsunuz. Yapın diyoruz, yapmıyorsunuz. Bu yıl 400 milyon liralık daha yer satılacak. Hazinenin elindeki mallar devlet içindir, millet içindir. İmarını değiştir, sat… Büyük kentler insanın gözüne de  hoş gelecektir. Kentleri tasarlamak lazım. Kırsal bölgelere belediyelerin girmesi Aziz Kocaoğlu ile başladı. Dinin yarısı insaf… Eleştireceksin ama elini vicdanına koyacaksın... İzmir’de eleştirmek ayıptır. Her şeyin ilkini yapıyoruz. Biz bu kenti daha iyi yönetmek istiyoruz.”

“ŞEREF” KAVGASI!

Oturumda muhalefet adına konuşan ve vaat edilen otopark yatırımlarının hayata geçirilemediğini belirterek Başkan Kocaoğlu’nu “Verilen söz esnafın şerefi ve namusudur” diyerek eleştiren AK Parti’li Ali Kökoğuz’un sözleri mecliste tansiyonu yükseltti. Kökoğuz’un konuşmasına sert yanıt veren Başkan Kocaoğlu “Ben şerefsiz miyim'” derken, CHP’li üyeler sıralara vurarak Kökoğuz’un konuşmasına izin vermedi. Gelişmelerin ardından iki partinin meclis üyeleri arasında sert tartışmalar yaşandı. Kocaoğlu meclis toplantısında 15 dakikalık ara verirken, yaşanan gerginlik molada da devam etti. CHP’li ve AK Parti’li üyelerin arasında kısa süreli arbede yaşandı.

CHP’Lİ ÇAKAR’DAN BÜTÇEYE ÖVGÜ VE İSTANBUL ÖRNEĞİ

Meclise verilen aranın ardından oturum yeniden start alırken, AK Parti’li Kökoğuz’dan olay yaratan sözleri sonrasında özür geldi. İzmir’i İstanbul ile kıyaslayan CHP’li Meclis Üyesi Yusuf Kenan Çakar ise, belediyenin borçlanma hedefinin 408 milyon lira ile yaklaşık yüzde 8’e denk geldiğini belirtti ve “İstanbul 4 milyar lira borçlanacak yani bütçesinin yüzde 25’ine denk geliyor. Belediyenin bu yıl da borçlanmadan kaçtığını görüyoruz. 2005 yılında belediyenin bütçesi 500 milyon lira iken borçları toplamı 1,8 milyar liraydı. Yani bütçesinin üç katı borcu vardı. 2016’da ise 5 milyar bütçeye karşılık 408 milyon lira borç var. Biraz daha fazla borçlanın, yatırımları hızlandırın... Cari harcamalar için değil, geri dönüşü olan yatırımlar için borç alınıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi borçlanmaktan kaçarak kendi öz kaynakları ile yatırım yapmayı tercih ediyor. Bizde 220 milyon lira harcanan, çiçek ve süsleme denilen işlere İstanbul Büyükşehir Belediyesi 1 milyar 330 milyon lira harcamış” dedi ve bütçedeki yatırımlar hakkında övgüde bulundu. Eski AK Parti’li Çakar ayrıca, İzmir’e yapılan kamu yatırımlarının 2004’ten bu yana azaldığına ancak, İstanbul ve Ankara’da ise 5 katı arttığına dikkat çekti. Çakar son olarak, kentsel dönüşüm konusunda ise İzmir’in merkezi idareden 240 bin lira pay aldığını ancak, Ankara’nın ise 9 milyon 265 bin lira yani, 50 kat fazla pay aldığını aktardı.

KOCAOĞLU PATLADI: AKA KARA DEMEYİN!

AK Parti’den gelen eleştirilere toplu yanıt veren Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu son iki yılda 4 milyar 953 milyon liralık yatırım yaptıklarının altını çizerek, belediyenin üç dönemdeki yatırım maliyetlerini tek tek açıkladı. Yeşil alan eleştirilerine rakamlarla yanıt veren Kocaoğlu, “Sadece bu yıl 210 bin metrekare yeşil alan yapıldı. Binlerce ağaç dikildi. Muhalefet konuşacak ama rencide etmeden… Aka kara demeden konuşun. İzmir Büyükşehir Belediyesi bir İnciraltı Kent Ormanı’nı bu kente kazandırdı. İnsan eliyle yapılan en büyük kent ormanıdır. Kültürpark kadar bir alan olan Kadifekale de bu kente kazandırılmıştır. Ankara’nın şu anda 2 milyar lira borcu var. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin şu anda 1,3 milyar lira borcu var. Borçlanma limitimiz ise 6 milyar liradır. Raylı sistem çalışmalarımız devam ediyor. Tramvay çalışmalarımız devam ediyor. İZBAN’da Selçuk hattında projelerimiz devam etti. Belevi için yeni bir istasyon yapacağız. TCDD’nin verdiği tarih 2017 Eylül ayıdır. Narlıdere Metrosu Kalkınma Bakanlığı’ndan imza bekliyor, ihaleye çıkacağız, projesi, her şeyi hazır. 13 senedir borç batağına saplanmadık. “Otopark çilesine son verin” sözlerinize itibar etmiyorum. “Parayla kredi notu alıyorsun” ayrı bir laf… Kemeraltı ve Kadifekale’ye sadece ve sadece Büyükşehir Belediyesi bugüne dek 500 milyon liranın üzerinde yatırım yapmıştır. 2005 yılında TOKİ ile bir görüşme yaptık. Kadifekale heyelan bölgesinin tahliye etmesi ve TOKİ’nin Uzundere’de konutlar yapması için anlaştık. Bize bin 800 konut vereceklerdi. Protokolü imzaladık. Harıl harıl çalıştık. TOKİ Başkanı “Bu bölge para etmediğinden ötürü bu konutları sana bedava veremem” dedi. Projeye başladık, vatandaşın evini de yıkmışız… Bin 800 konutu satın aldık. İki protokol de belediyenin arşivinde duruyor. “Büyükşehir Belediyesi bir türlü spor tesisleri yapmıyor” dediniz. Halkapınar ve Karşıyaka Spor Salonu’nu Büyükşehir Belediyesi yapmıştır. Beldelere 25 tane spor salonu yaptık. Bakanlığın hakkını yemeyelim, Örnekköy’de tenis kortları yaptılar, ama çalıştırmıyorlar… Biz Bornova’da stadı bitirdik, büyüteceğiz. Tire’deki stat da hızlı biçimde ilerliyor. Spor dediğin zaman bakanlık Büyükşehir Belediyesi’nin harcadığı paranın kaçta kaçını harcadı'” diye sordu.

“BU BELEDİYE KİMİN BELEDİYESİ'”

Yeni belediye hizmet binası inşa edilemediğiyle ilgili eleştirilere de sert çıkan Başkan Aziz Kocaoğlu, “Belediye binamız depreme dayanıklı değil. İl Özel İdaresi’nin hizmetlerinin yüzde 95’i bize devredildi. Adam çöp verir ya… Tapudan, iş makinesinden vazgeçtik. Saman çöpü bile gelmedi. Sıfır olur m? Bu ne biçim anlayış… Ben ağlamam… Mahkemeye verdik. İş makinelerinin hepsini aldık. Sanki yangından mal kaçırıyorlar… Sonra belediye başkanlarımız bakanları araya koydu. Ben bunları almayacağım, evrak giriş çıkışı yapacağım dedim. Ona rağmen tutuştular, bakanlar araya girdi. Evrak üzerinde girdi çıktı yapacağım dedim… Çok sıkışığım şu binayı bana verin dedim. Birisi “Bana dokunma, orası hassas konu” dedi, bina Milli Eğitim Müdürlüğü’ne verildi… Bu belediye kimin belediyesi'” dedi ve kapatılan İl Özel İdaresi’nden kalan taşınmazların paylaşımıyla ilgili süreci hatırlattı.

“AYINESİ İŞTİR KİŞİNİN…”

Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu sözlerinin sonunda kent halkı için çalışmaya devam edeceklerini vurgulayarak şöyle konuştu: “Bu kent, bu kentte yaşayanlar, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ne yaptığını, nasıl çalıştığını, hangi ilkelere nasıl uyduğunu herkes biliyor. Kendimizi anlatacak değiliz... Ayinesi iştir kişinin, lafına bakılmaz… Kentimiz için çalışmaya devam edeceğiz. Elimizi vicdanımıza koyacağız. Belediye başkanlığı yapıyoruz, meclis üyeliği yapıyoruz, yarın bir gün bu işler bitecek…” 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.