Dolar 32,3752
%0.18
Euro 34,9699
%-0.27
Altın 2.325,650
%0.23
Bist-100 9,08
%-0.06

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Büyüme umut veriyor

Büyüme umut veriyor

Türkiye ekonomisi başta Kredi Garanti Fonu olmak üzere hükümetin teşvik ve desteklerinin süren etkisiyle ikinci çeyrekte yüzde 5.1 büyüdü, ekonomistler ve ekonomi yetkilileri büyümede güçlü seyrin yılın kalanında da devam edeceğini belirtirken İzmir işdünyası da büyümenin umut verdiğini söyledi. Ekonomistlerden çarpıcı değerlendirmeler

  • Ege Postası
  • 12.09.2017 - 11:07

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye’nin tüm olumsuz koşullara rağmen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 5.1 büyümesinin büyük başarı olduğunu söyledi. Büyümeye ihracatın ve yatırımların verdiği katkının son derece arttığına dikkat çeken Demirtaş, “2016 yılı son çeyrekte büyümeye yüzde 1-2 seviyesinde katkı veren ihracat ve yatırımın katkı oranı yüzde 9-10 seviyelerine çıktı. Yatırımların büyümeye katkısı 2017 yılı 1. çeyrekte yüzde 3 iken, 2. çeyrekte yüzde 9,5’a tırmandı. Büyümede kamu harcamalarının yerini yatırımlar aldı. Yatırımların artması sevindirici ve istihdam için de gerekli. Diğer yandan inşaat sektöründeki yüzde 6,8’lik büyüme de ikinci çeyrekte yüzde 5 seviyesinin korunmasına yardımcı oldu. Birinci çeyrekte genel büyümenin altında olan inşaat bu sefer üstüne çıktı" dedi.

"DIŞ SORUNLARA RAĞMEN BÜYÜME DEVAM EDİYOR"

Avrupa Birliği’ndeki iç siyaset kaygısıyla yapılan negatif açıklamalara, terör saldırılarına ve Ortadoğu’daki ateş çemberine rağmen, yılın ikinci çeyreğinde, büyümenin yatırım ve ihracat ekseninde büyümesini önemli bir umut ışığı olarak değerlendirdiklerini belirten Demirtaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Büyümedeki artan bu tempo ve yükselen rakamlar gelecek için umut veriyor. İTO olarak, her zaman yatırımın, üretimin ve ürettiğini özellikle de yurtdışı pazarlara satmanın ekonomik kalkınmanın hayati bir katalizörü olduğunun altını çizdik.  Yatırım ve ihracat odaklı ekonomik büyüme bu şekilde devam ederse, OVP hedeflerinin aşılabileceğini ve en önemli problemlerimizin başında gelen işsizlik sorununun çözümünde büyük mesafe alabileceğiz."

EBSO: İKİNCİ ÇEYREKTE BÜYÜMEYİ İHRACAT VE ÖZEL TÜKETİM SÜRÜKLEDİ

Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, yılın ilk iki çeyreğinde  ekonominin  yüzde 5 düzeyinde büyüme patikasına girdiğini belirterek, baz etkisiyle üçüncü çeyrekte daha yüksek büyüme hızı yakalanacağını söyledi.  Yorgancılar, "Yılın son çeyreğinde bir aksilik olmaz ise bu yıl ekonomide özlediğimiz yüzde 5 düzeyinin üzerinde bir büyümeyi göreceğiz. Yılın ikinci çeyreğinde bizleri en çok mutlu eden veri ise yatırımlardaki yüzde 9. 5 düzeyindeki büyümedir. Bu uzun süredir özlediğimiz bir düzey idi" dedi.

2017 yılı ikinci çeyreğine ilişkin yüzde 5,1'lik büyüme verisini değerlendiren Yorgancılar, yatırım artışının detayına vurgu yaptı. Kamunun bozulan bütçe dengesini kontrol altına almak için ikinci çeyrekte frene basması nedeniyle büyümenin daha yüksek gerçekleşmesinin mümkün olmadığını belirten Yorgancılar, "Kamu dengelerinin sağlıklı ve sürdürülebilir olması Türkiye ekonomisi için hayati önem taşıyor. Bu nedenle bütçe açığının ve borçlanma ihtiyacının azalması gerekiyor. Dolayısıyla yılın ilk çeyreğinde yüzde 9. 7 oranında büyüyen kamu tüketim harcamalarının yılın ikinci çeyreğinde yüzde 4. 3 oranında azalması yerinde olmuştur. Böylece Türkiye küresel risklere karşı en önemli çıpasını koruma kararlılığını ortaya koymuştur" dedi.

KATMA DEĞERLİ ÜRETİM VURGUSU

EGE Sanayicileri ve İşadamları Derneği (ESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Gayri Safi Yurt İçi Hasıla 2'nci çeyrek büyüme oranının yüzde 5.1 olması olumlu bir gelişme olduğunu söyledi. Ancak daha fazla katma değerli üretim yapılmasını gerektiğini vurguladı.

Büyüme oranının yüzde 5.1 olmasının olumlu bir gelişme olduğuna değinen Sivri, bununla birlikte, gayri safi yurt içi hasıla içinde hane halkı ile devletin tüketim harcamalarının payının yüzde 73.7 olmasının tüketime dayalı büyümenin devam ettiğini gösterdiğini kaydetti. Sivri, orta vadede bu durumun cari açık üzerinde olumsuz etki eden petrokimya, teknoloji ve savunma sanayisi gibi yüksek ithalat rakamlarının söz konusu olduğu sektörlerin, bölge farkı gözetmeksizin özel proje kapsamında desteklenmesi ile katma değerli üretim lehine dönüştürülmesi gerektiğini vurguladı.

Sivri, büyümenin niceliksel yönünün yanı sıra niteliksel yönünün önemine dikkat çekerek, "Açıklanan büyüme oranına özel sektör tüketiminin yüzde 1.9 puanlık katkısı var. Net ihracatın katkısı yüzde 1.7. Yatırımların ise yüzde 2.9 puanlık katkısı var. Diğer taraftan, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla içinde tüketim harcamalarının payı toplam yüzde 73.7. Yatırımın payı ise yüzde 31.3. Tüketim ağırlıklı bir büyüme görüyoruz. Halbuki düşük yatırım, düşük üretim ve istihdam ile düşük geliri dolayısıyla düşük tüketimi getirecektir. Burada kilit faktör yatırımdır" dedi.

Bu kapsamda, yapılabileceklerede değinen Sivri, "Özellikli sanayi bölgelerinin kapasitelerinin arttırılması, tüm sektörlerde katma değerli üretimin teşvik edilmesi, sanayileşmede teknolojik altyapının güçlendirilmesi yapılması gerekenler arasında. Ayrıca, tüm bunlara altyapı sağlayacak yapısal reformların kararlılıkla ele alınmasına ihtiyaç var" dedi. Böylece, artan yatırımın, istihdam, üretim ve ihracat rakamlarındaki artışla birlikte büyümeye daha fazla katkıda bulunacağına ve daha yüksek büyüme oranlarına ulaşılacağına inandığını dile getirdi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.