Dolar 32,5253
%0.04
Euro 34,8412
%0.51
Altın 2.428,490
%-0.18
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de takvim bilmecesi

CHP'de takvim bilmecesi

CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven, kongreler takviminin netleşmediğini belirterek, "Titizlikle inceleyip tarihleri belirleyeceğiz" dedi. Öte yandan Güven, 4 ilçenin olağanüstü kongre endişesine yer bırakmayacaklarını söyledi.Güven'in bu açıklamalarına karşın Gaziemir CHP İlçe Başkanı Umut Tekin ise ilçelerine Genel Merkez'den iki ayrı genelge geldiğini bu nedenle de ilçe kongreleri konusunda Yüksek Seçim Kurulu'ndan görüş alınması gerektiğini söyledi.  İl ve İlçe başkanından farklı açıklamalar

  • Ege Postası
  • 22.08.2017 - 11:06

YAĞMUR UYGUR/EGEPOSTASI- CHP İzmir İl Başkanlığı’nda önceki gün İl Başkanı Asuman Ali Güven, ilçe başkanlarıyla Adalet Kurultayı ve Değişen Kongre Takvimi konularının tartışıldığı toplantı düzenledi. Toplantıda değişen kongre takvimi nedeniyle tüzüğe aykırı bir durumun oluşacağının gündeme geldiği buna göre kongrelerin 2 yılda bir yapılması gerektiği ancak bazı ilçelerde kongre takviminin 2 yıldan önce tamamlanması istendiğini belirten Gaziemir, Konak, Bornova ve Bayraklı İlçe başkanları konuyla alakalı genel merkezden görüş sorulması gerektiğini gündeme getirdi ifade edilmişti.

Konuyla ilgili Ege Postası'na Konuşan İl Başkanı Güven Tüzük ve Siyasi Partiler Kanunu'na uygun hareket edeceklerini belirterek "kesinleşmiş bir takvim henüz açıklanmadı" dedi.

Güven "Tüzük ve siyasi partiler kanununa göre hareket etmek zorundayız. Bizi bağlayan şey Tüzük ve Siyasi Partiler Kanunu'dur. Bunlara uygun davranırsanız hiç bir şey olmaz. Ona göre tarihlerimiz belirleyeceğiz ve sorun olmayacak. Sıkıntı olacak bir durum yok. Hatasız iş yapılması gerekiyor kanunların emrettiği neyse o çerçevede hareket edilmesi gerekiyor. Onun içinde bu konuda titiz davranmamız gerekiyor ve öyle davranacağız. Tarihleri ayarlayacağız" dedi.

"TAVSİYE NİTELİĞİNDE"

Genel Merkez'den gelen kongreler takviminin tavsiye niteliğinde olduğunu ifade eden Başkan Güven, "Tarihler henüz belirlenemedi. Tarihleri biz ona uygun belirleyeceğiz. Bizim ilan edilmiş bir ilçe kongreleri takvimimiz yok. Genel Merkez'den gelen yazı tavsiye niteliğindedir. Bizi bağlayıcı bir yazı değildir. Yüzde yüz ona uyacaksınız gibi bir şey söz konusu değildir. Habire değişiyor tarih zaten. Değiştikçe tarihe uygun yapılması gerekir. Bunlar birbirini etkileyen konular. Siyasi partiler kanununa göre uygun tarihleri belirleyeceğiz" diye konuştu.

Konunun ünleme kongreler tamamlandıktan sonra itirazların önüne geçilmek aracıyla getirildiğini söyleyen Başkan Güven "Bu çok önemli bir konu değil, aslında 'İtiraz olur da tartışma konusu açılabilir' düşüncesiyle gündeme getirildi. Zaman ve koşullar uygun inceleyip bakıp uygun tarihlerde yapacağız. Sıkıntı olacak bir durum yaratmayacağız" şeklinde konuştu.

İLÇE BAŞKANI TEKİN'DEN UYARI

Güven'in bu açıklamalarına karşın Gaziemir CHP İlçe Başkanı Umut Tekin ise ilçelerine Genel Merkez'den iki ayrı genelge geldiğini bu nedenle de ilçe kongreleri konusunda Yüksek Seçim Kurulu'ndan görüş alınması gerektiğini söyledi. 

İlçelere Genel Merkez'den gelen seçim takviminde son tarih olarak 26 Kasım verildiğini belirten Tekin, ilçeye gelen bir diğer yazıda ise önceki dönem ilçe kongresinin 6 Aralık 2015'te yapıldığı ve bu nedenle yeni kongrelerini  5 Aralık tarihinden önce yapamayacakları yönünde bilgi verildiğini söyledi. Tekin çelişki nedeniyle konunun gündeme geldiğine dikkat çekerek  "Böyle bir tehlike olabilir YSK'dan ve ilçe seçim kurulundan görüş almak lazım. Bize Genel Merkez'den 2 yazı geldi. Birinde geçen yıl kongrenizi 6 Aralık'ta yapmışsınız. Bu tarihten önce yapamazsınız deniyor. Diğer bir yazıda ise 26 Kasım'dan önce tamamlayın deniyor.  Buna göre bizim yapabileceğimiz en erken tarih 11 Aralık. Bizim o tarihlerde yaptığımız ilçe kongrelerinde itirazlarla birlikte süreç il kongrelerinin bitimine denk geliyor. Böylece biz bu kongrelere katılamıyoruz" dedi. 

"YSK'DAN GÖRÜŞ ALINMALI"

Konunun sadece İzmir değil bir çok ilde de gündeme geldiğini belirten Tekin, "Bu sadece bizim ilçemizle de ilgili bir durum değil. Bu durumda olan başka şehirlerde ilçeler de mevcut. Bu nedenle YSK'dan yazılı görüş alınarak bu tarihler belirlenmeli. Eğer bu gelen her iki yazıya uygun şekilde tarihleri belirlersek sorun yaşayacağız. Burada asıl yetkili seçim kurulu ve Siyasi Partiler Yasası" ifadelerini kullandı. 

Duruma göre kongrelerin ertelenme ihtimalinin de gündeme gelebileceğine dikkat çeken Tekin, "Kongrelerin ertelenme ihtimalini de gündeme getirebilirler. Yaşanan gelişmelere göre takip edip yapacağız. Tüzüğümüze göre bir yıl erteleme hakkı var. Yerel seçime yakın bir tarihte kongre yapılırsa Genel Başkan'ın 'Belediyeyi hedefliyorsanız yönetimlere aday olmayın" sözü vücut bulabilir. Burdaki kongreleri yapıyorum" ifadelerini kullandı. 

CHP'de takvim sancısı

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.