Dolar 32,5987
%0.38
Euro 34,8098
%0.22
Altın 2.617,030
%0.24
Bist-100 9.474,00
%-0.53

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'de yoğun 'Roman' mesaisi

CHP'de yoğun 'Roman' mesaisi

CHP İzmir Milletvekili Ve TBMM Katip Üyesi Özcan Purçu, CHP Genel Başkan yardımcıları Veli Ağbaba ve Lale Karabıyık ile 20’ye yakın CHP’li milletvekilinin katılımıyla TBMM’de Romanlarla ilgili geniş katılımlı toplantı gerçekleştirildi.

  • Ege Postası
  • 14.06.2017 - 15:46

“Görmezlikten Gelinen Eşitsizlik: Türkiye Romanlarının Barınma ve Eğitim Hakkına Erişimi” adlı rapor hazırlayan proje ekibi, raporun tanıtımını yapmak üzere Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde CHP grubuna ziyaret gerçekleştirdi.

TBMM CHP Yönetim Kurulu Toplantı Salonu’nda yapılan toplantıya Sıfır Ayrımcılık Derneği Başkanı Elmas Arus, Uluslararası Azınlık Hakları Grubu adına Nurcan Kaya, Edirne Eğitim Gönüllüleri Derneği Başkanı Turan Şallı, Akhisar Roman Derneği Başkanı Erdoğan Şener, Tire Romanlar Derneği Başkanı Hasan Hüseyin Karabacak katıldı.

Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (MRG) ortaklığı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve İngiltere Büyükelçiliği’nin desteğiyle, “Türkiye'de Eğitim ve Barınma Hakkına Erişimde, Roman Toplumuna Yönelik Ayrımcı Uygulamaların İzlenmesi için Roman Sivil Toplumunun Mobilize Edilmesi Projesi”ni yürüten ekip, araştırma ve saha ziyaretlerinin sonucunda hazırlanan raporu ve raporda yer verdikleri çözüm önerilerini paylaştı.

CHP’nin ev sahipliğinde yapılan toplantıda “Görmezlikten Gelinen Eşitsizlik: Türkiye Romanlarının Barınma ve Eğitim Hakkına Erişimi” raporu ile ilgili bilgi veren, barınma, eğitim, ayrımcılık, istihdam gibi temel sorun alanlarına dair izlenimlerini paylaşan proje ekibinin ortaya koyduğu veri ve tespitler tartışıldı.

CHP Sosyal Politikalardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, Roman vatandaşlara yönelik kamuoyu algısının değiştirilmesinin önemine dikkat çekti, ayrımcılığın önlenmesi için uzun vadeli programların geliştirilmesi gerektiğini söyledi.

CHP İşçi Sendikaları ve Sivil Toplum Kuruluşlarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, Roman vatandaşlarımızın yaşadığı sorunların çözümü için CHP’nin üzerine düşeni yapacağının altını çizdi.

CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Roman vatandaşlarımızın sorunlarının çözümü için yerel yönetimlerin önemli olduğunu, İzmir Büyükşehir Belediyesi,     Buca Belediyesi, Konak Belediyesi gibi Belediyelerimizce dezavantajlı gruplara yönelik açılan merkezlerin örnek model olabileceğini hatırlattı ve milletvekillerinden kendi bölgelerinde bu tür merkezlerin açılması için girişimde bulunmalarını istedi.

Romanlara yönelik verilerin toplanmasının ve hükümetin bu yönde çalışmalar yapmasının öneminin vurgulayan proje ekibinin tespitlerini dinleyen CHP Milletvekilleri, kendi bölgelerinden ve çalışma alanlarından örnekler vererek “Romanların sadece ihtiyaç duyulduğunda kapısı çalınan, oy potansiyeli olarak görülen vatandaşlar olarak görülmemesi gerektiğini dile getirdi. CHP Milletvekilleri, Türkiye’deki Romanların TBMM’de temsilcisinin olması ve ilk Roman Milletvekili Özcan PURÇU’nun CHP’de siyaset yapıyor olmasından memnuniyet duyduklarını dile getirdi.

Proje ekibi; yerel yönetimlerin Romanlara yönelik çalışmalarının yetersizliğini eleştirdi, örnek modellerin çoğalması ve kurumsallaşması gerektiğini ifade etti. Hükümetin açıkladığı Roman Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda yaşanan aksamalara dikkat çekilen toplantıda AB destekli SİROMA projesinin başarısızlığının nedenleri tartışıldı.

Sıfır Ayrımcılık Derneği ve Uluslararası Azınlık Hakları Grubu (MRG) ortaklığı, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve İngiltere Büyükelçiliği’nin desteğiyle, “Türkiye'de Eğitim ve Barınma Hakkına Erişimde, Roman Toplumuna Yönelik Ayrımcı Uygulamaların İzlenmesi için Roman Sivil Toplumunun Mobilize Edilmesi Projesi”ni yürüten ekip tarafından araştırma ve saha ziyaretlerinin sonucunda hazırlanan rapor, Roman vatandaşlarımızın Barınma ve Eğitim Hakkına Erişimleri ile ilgili tespitleri içeriyor. Raporda genel nitelikli tavsiyelerin yanı sıra barınma ve eğitim hakkına yönelik tavsiyeler yer alıyor.  

Toplantıda tartışılan ve raporda da yer alan konu başlıkları ve tavsiyelerden bazıları: Romanlarla ilgili ayrıştırılmış veri toplanması ve kamuoyuyla paylaşılması, yasal çerçevenin güçlendirilmesi, evsizlik olgusunun ortadan kaldırılması, zorla tahliyelerin durdurulması, sosyal dönüşüm ve yerinde dönüşüm ilkeleri çerçevesinde kentsel dönüşüm, eğitime erişimin önündeki yoksulluk ve işsizliğin sonlandırılması, dezavantajlı okullara özel tedbirlerin geliştirilmesi…

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.