Dolar 32,3262
%0.23
Euro 35,0775
%-0.13
Altın 2.309,620
%1.41
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'den AK Parti'ye Kıdem Tazminatı tepkisi

CHP'den AK Parti'ye Kıdem Tazminatı tepkisi

AKP iktidarının, Çalışanların yıllarca akıttıkları alın terinin ve harcadıkları emeğin karşılığı olan Kıdem tazminatının fona devredileceğini açıklamasına CHP'den "Yüzbin kere Hayır" tepkisi geldi. 

  • Ege Postası
  • 16.03.2017 - 12:01

Kıdem tazminatının fona devredilmesine, çalışanların haklarının gasp edilmesine 81 ilde yapılan eş zamanlı basın açıklamasıyla tepki gösterilirken, CHP İzmir adına açıklamayı Emek Bürolarından sorumlu İl Başkan Yardımcısı İsmet Basmacı yaptı. Basmacı açıklamasında şunları söyledi;

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bu yıl içerisinde kıdem tazminatını fona devredecek adımı atacaklarına dair açıklaması, emekçiler nezdinde bir tehdit olarak algılanmaktadır. Hükümet yetkililerinin bir müjde olarak açıkladıkları bu sözde “reform” emekçilerin yıllar süren mücadeleler sonucu kazandığı hakkı ortadan kaldıracaktır.

Öncelikle sorulması gereken şudur; madem kıdem tazminatının fona devredilmesi emekçiler açısından yararlı bir gelişmedir, neden referandumdan önce hayata geçirilmiyo? İktidar partisi müjde olarak gördüğü bu sözde reformu, referandumda evet çıkması için neden kullanmıyo? Madem bu değişiklik çok hayırlı olacak, neden 15 yıldır bu kanun çıkarılmadı'

Biz açıklayalım. Çünkü hükümet bu sözde reformun emekçilerin aleyhine olduğunu, işçilerin kazanılmış haklarına bir darbe vuracağını biliyor ama gizliyor. İktidar partisi halktan korktuğu için, emekçilerin tepkisinden çekindiği için, referandum sonucunu kendileri açısından olumsuz etkileyeceğini bildikleri için bu değişikliği 16 Nisan sonrasına bırakmıştır.

Biz Emek Büroları olarak, kıdem tazminatının fona devredilmesini kabul etmiyoruz. Kıdem tazminatının her ay bir fona düzenli olarak ödenmesi, işverenin işçileri keyfi olarak işten çıkarabilmesinin önünü açacaktır. Çünkü toplu halde yapılması gereken ödeme, işçilere dolaylı yoldan da olsa bir iş güvencesi sağlamaktadır.

Ayrıca hükümetin planı, 30 gün üzerinden hesaplanan tazminatın 15 güne indirilmesidir. Bu kazanılmış hakkın kaybı olacaktır. Emekçiler var olan haklarından bir adım dahi geri atmayacak, hakları olanı alabilmek için mücadeleye devam edecektir.

Türkiye’de hali hazırda, iş güvencesinden %13,5 gibi çok küçük bir kesim yararlanabilmektedir. Hükümet bu az sayıdaki emekçinin hakkına da göz dikmiştir. 16 Nisan’da önümüze gelecek sandıktan “Evet” çıkması durumunda iktidar partisi emekçilerin hakkını gasp edecek bu sözde reformu hayata geçirecektir. Ancak sandıktan çıkacak bir “Hayır” hükümete bir mesaj ve uyarı olacaktır.

Emek Büroları olarak, emekçilerin kazanılmış haklarının tırpanlanmasına, iş güvencesini yok edecek düzenlemelere ve işçilerin alınteri ile kazandığı üç kuruşa göz dikenlere HAYIR diyoruz. Kıdem tazminatının fona devredilerek keyfi işten çıkarmalara yol verilmesine HAYIR diyoruz. Emek düşmanı politikalara HAYIR diyoruz.

Emek Büroları olarak Türkiye’nin geleceği için HAYIR KERE HAYIR diyoruz.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.