Dolar 32,4375
%-0.15
Euro 34,7411
%-0.66
Altın 2.441,870
%0.23
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP’den ‘Ballı satış’ çıkarması

CHP’den ‘Ballı satış’ çıkarması

İzmir’in Aliağa İlçesi’ne bağlı Çaltılıdere Mahallesi’nde, belediyeye ait 597 bin metrekare arazinin, encümen kararıyla, parselin küçük hissedarına bir hafta içinde, metrekaresi 25 liradan satışı tozu dumana katarken, CHP, ilçeye çıkarma yaptı. Durmaz: Organize işler bunlar

  • Ege Postası
  • 07.08.2017 - 14:51

EGEPOSTASI – Çaltılıdere Köyü tüzel kişiliğinin malıyken, Bütünşehir Yasasıyla  Aliağa Belediyesi’ne geçen arazinin, ‘Adrese teslim ballı satış’la bir hafta içinde satıldığı iddiaları, ortalığı karıştırdı. CHP İzmir Milletvekilleri Mustafa Balbay, Atila Sertel ve Musa Çam ile CHP İzmir İl Başkanı Asuman Ali Güven ve İl Başkan Yardımcısı Yücel Özen,Çaltılıdere’ye gelerek, CHP İlçe Başkanı Özcan Durmaz’la birlikte toplantı yaptı. Özcan Durmaz, satışın hileli olduğunu bir kez daha vurgularken, milletvekilleri konuyu meclise taşıyacaklarını söyledi.  

AK Parti'den arazi satışına tepki

Çaltılıdere Taşkahve’de, vatandaşların ilgiyle izlediği toplantıda konuşan CHP Aliağa İlçe Başkanı Özcan Durmaz 461 parsel numaralı arazideki 597 bin metrekarelik belediye hissesinin, aynı parselde 13 bin metrekarelik hisse sahibi olan Murat Gülibrahimoğlu adlı kişiye, kimsenin haberi olmadan, adrese teslim ve ihalesiz olarak, bedavaya yakın bir rakama, satış görüntüsü altında devredildiğini söyledi. Kararın encümen tarafından alındığını, bu konuda yaptıkları uyarıların ise işe yaramadığını belirten Durmaz, “13 bin metrekarelik küçük hissenin sahibi olan Murat Gülibrahimoğlu bu hisseyi 25 Temmuz 2017 tarihinde Tansel Kemerli adlı kişiden satın almış. Aynı gün parselin geri kalan 597 bin metrekarelik devasa bölümünü Aliağa Belediyesinden satın almak için talepte bulunmuş, Belediye Başkanlığı da bu talebi ivedilikle kabul etmiş ve konuyu prosedür gereği encümenden Takdir Komisyonuna göndermiş. 03.08.2017 tarihli encümen toplantısına Takdir Komisyonu raporu gelmiş ve arazinin 25,47- TL/m2 bedelle Murat Gülibrahimoğlu adlı kişiye satışı onaylanmış.

Oysa belediye mülkleri ancak Belediye Meclisinin satış kararı vermesi ve bunun üzerine usulüne uygun ihale yöntemiyle yapılır. Encümen kararıyla yapılan bu devir işlemi hukuken sakat bir işlemdir. Meclisin yetkisi gasp edilmiş, yasanın arkasından dolanılarak hileli işlem yapılmıştır. Vatandaşla hisseli olunan hallerde kamu arazileri, hisse sahibi vatandaşa ihalesiz olarak satılabilmektedir. Mecburi bir işlem değildir ama yapılabilmesine uygun yasal zemin vardır. Ancak bu işlem, ilgili parselde kamunun küçük hisse, vatandaşın ise büyük hisse sahibi olduğu durumlarda uygulanan bir satış yöntemidir. Yani kural, “büyük hisse küçük hisseyi rayiç değer üzerinden alır” şeklinde çalışmaktadır. Bu olayda doğru olan, 597 bin m2’lik hisse sahibi olan belediyenin 13 bin m2’lik şahıs hissesini rayiç bedel üzerinden satın almasıdır. Ama tam tersi yapılmıştır” dedi.

DEVASA ZARAR

Yapılan devir işlemi ile kamunun devasa bir zarara uğratıldığını belirten Durmaz, şunları söyledi:

“Söz konusu 461 parselin imar çalışması son aşamadadır. 1/1000 ölçekli imar planları Büyükşehir Belediye Meclisinde onaylanmak üzeredir. Yani arazi ham toprak değil, arsa vasfındadır. 25,47-TL/m2 arsa fiyatı Aliağa için kahkahalarla gülünecek komikliktedir.  TOKİ’nin 4 gün önce yaptığı arsa satışı ihalesinde Aliağa parsellerinin fiyatları 1000 TL/m2 civarlarında satılmıştır. Devri yapılan arazinin hemen ilerisinde bulunan Hacıömerli köyünde arsa fiyatları 800 TL/m2 civarındadır. Son zamanlarda yapımına başlanan İzmir - Aliağa çevre yolu için, kuş uçmaz kervan geçmez dağ başlarındaki taşlık arazilere bile en düşük 30 TL/m2 civarında kamulaştırma bedeli önerilmektedir. Kaldı ki devri yapılan bu arazi 600 bin metrekare tek parça, karayolu kenarında, denize sıfır, yerleşim yerlerinin dibinde, imarlı, piyasa deyimiyle “kupon” bir arazidir. Aliağa’da bir benzeri daha yoktur. Yani sınırsız bedel ödemeye hazır birisi olsa, yarın çıkıp aynı kriterlerde bir arazi satın almak istese de bulamayacaktır. Aliağa Yalı Mahallesinin denizle arasından yol geçmesine rağmen arsa fiyatları 1500 TL/m2 civarındadır. Devredilen arazinin imarı günü birlik konaklama tesisleri ve konut yapmaya uygundur. Ticari kullanımının olması arazinin değerini daha da artırmaktadır. Bu araziye büyüklüğü ve konumu nedeniyle getirisi çok yüksek yatırımlar yapılabileceği için fiyatı ve nihai getirisi de, imarlı başka herhangi bir parsel ile kıyaslanamaz. Dolayısıyla nihai olarak yaratacağı değerin önü açıktır ve kullanım amacına göre milyarlarca liralık nihai rant sağlamaya uygundur. Sadece parsellenip satılması yoluyla bile yeni sahiplerine yüzlerce milyon lira kazandırabilecek durumdadır. Belediye yönetimi, herkesçe bilindiği gibi yaptırdığı işlerde de ihaleye çıkmamakta, sponsorluk adını verdiği, belediye bütçesi ve muhasebesi dışında tuttuğu ve sadece hesabını kendi bildiği şaibeli, karanlık, kayıt dışı bir sistemle iş yapmaktadır. Şimdi aynı işleyişi belediye mülkünü satarken de uygulamaya koymuştur.”

ORGANİZE  İŞLER BUNLAR

Satışın danışıklı, hazırlığı yapılmış organize bir çalışma olduğunu kaydeden Özcan Durmaz, araziyi alan Gülibrahimoğlu’nu Aliağa’da tanıyan olmadığını belirtti, “Elbette Belediye Başkanı ve dar çevresinin iyi tanıdığına kuşku yok, yani bunlar bir ekip. Buradan da anlaşılıyor ki tüm Aliağa’nın ortak malı olan Belediyeye ait bu devasa ve emsalsiz arazi aslında satılmamış, satış görüntüsü altında belediyenin dar ekibine devir edilmiştir. İşlem ahlak dışıdır. Şehriemin, emanete ihanet etmiştir. Başta Aliağa’nın temsilcisi siyasi partiler, odalar, sendikalar, dernekler ve STK’lar olmak üzere kaymakamlık ve devlet kurumları bir araya gelmeli, Aliağa halkının, kamunun hakkına ve malına sahip çıkmalıdır. Aliağa kimsenin babasının çiftliği değildir, Aliağa halkınındır. Belediye başkanı kendisine verilmiş temsil yetkisinin sınırlı ve süreli olduğunu, sultanlık yetkisi olmadığını aklından çıkarmamalıdır." dedi. 

Özcan Durmaz, satışın iptali için hukuki değerlendirmede bulunduklarını,  yol haritası oluşturduklarını belirterek, “İdari ve hukuki olarak itirazlarımızı yapacağız. Dosya oluşturuyoruz” dedi.

Milletvekilleri de ilçe örgütünün sürdürdüğü mücadeleyi güçlü şekilde desteklediklerini ve bu konuyu meclise taşımak için gerekli çalışmaları yapacakları söylediler. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.