Dolar 32,4804
%-0.18
Euro 34,9460
%0.34
Altın 2.435,430
%0.51
Bist-100 9.717,00
%-0.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Aksünger'den sandık raporu

CHP'li Aksünger'den sandık raporu

CHP Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Eski Milletvekili Erdal Aksünger CHP'nin 16 Nisan için hazır kıta olduğunu söyledi. CHP'nin Seçim Takip Sistemi üzerinden sonuçların anlık olarak duyuracağını açıklayan Aksünger, yüzde 52-53 hayır çıkacağını iddia etti. CHP'li Aksünger'den sandık raporu

  • Ege Postası
  • 14.04.2017 - 09:51

EGE POSTASI - CHP'nin Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Erdal Aksünger, 16 Nisan Pazar günü yapılacak olan referanduma ilişkin yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. Aksünger, sandık başında ve oy sayımı esnasında yaşanabilecek sıkıntılara karşı aldığı önlemleri açıkladı.

YSK'NIN SİSTEMİYLE BENZER SİSTEM KURDUK

Seçim güvenliğiyle ilgili kamuoyunda soru işaretleri bulunduğunu kaydeden Aksünger, CHP'nin 2015'te sandık güvenliği ve sandık sonuçlarının takip edilmesiyle ilgili önemli çalışmalar yaptığını ifade etti. Seçim sonuçlarının girilmesi için YSK'nın kullandığı SeçSis'e benzer bir sistem kurduklarını, CHP'nin sandık başındaki görevlilerinin verdiği bilgilerle her sandığın sonucunu ayrı ayrı girerek kendi ellerindeki sonucu YSK'nın verileriylekarşılaştırabildiklerini belirten Aksünger, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimlerinde sistemlerinin sağlıklı olarak çalıştığını bildirdi.

HUKUKİ ÖNLEM

Referandumda oy kullanılacak 157 bin sandık ve 57 bin bina olduğunu kaydeden Aksünger, her binada CHP'nin bir gönüllüsünün olacağını bildirdi. 157 bin sandıktan bin 500 kadarının 'riskli' ve 'birinci derecede takip edilmesi gereken' sandık olduğunu dile getiren Aksünger, bu sandıkların çoğunluğunun Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da, bir kısmının ise Orta Anadolu'da olduğunu kaydetti. Bu sandıklardaki oy verme ve oy sayım işlemi için o şehirlerdeki demokratik kitle örgütleriyle işbirliği yapacaklarını kaydeden Aksünger, "Biz yumuşak bir kampanya yürüttük. Ama sandıklarda yumuşak olmayacağız. Oluşabilecek olan hukuk ihlallerine karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz" diye konuştu.

Aksünger, referandum günü CHP'nin milletvekili çıkartamadığı tüm illerde CHP'li milletvekillerinin bulunacağını da belirtti.

GÜNEYDOĞU'DA 200 BİNE YAKIN SEÇMEN OY KULLANAMAYABİLİR

Özellikle Güneydoğu Anadolu'da 800 bine yakın seçmenin seçmen kütüğüne kayıtlı olduğu yerde bulunmadığını kaydeden Aksünger, "Daha önce yaşanan dramatik süreçler onların yaşam alanlarını ortadan kaldırdı. İnsanlar belki orada ikamet ediyor gibi görünebilirler ama o insanlar orada oturmuyorlar. 800 bin seçmenden 200 bine yakınının oy kullanamama durumu olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

KENDİ SİSTEMİMİZİ KURDUK

Aksünger, Sputnik'e yaptığı açıklamada da referandum akşamı sandıklar kapandıktan sonra oy sayımı sırasında ilk olarak "evet" oylarının önde olduğu sandık sonuçları açıklanarak 'Hayır' cephesinde moral bozukluğu yaratarak sandık başlarının terk edilmesinin amaçlanabileceğini belirtti. Aksünger, referandum sonuçlarının sadece Anadolu Ajansı üzerinden duyurulacağına dikkat çekerek "Anadolu Ajansı manipülasyon konusunda etkili oluyor. Biz bu manipülasyon ve moral bozukluğunu önlemek için sandık ve okul önlerinden girişleri yapacağız ki bunları kendimiz yayınlayacağız. O manipülasyonları önlemek için bunu yapacağız. Biz birleştirme tutanakları üzerinden değil sandık sandık sonuçları gireceğiz. O yüzden onlardan daha güvenilir bir sonuç çıkıyor ortaya" dedi.

SANDIKLARIN BAŞINDAN AYRILMAYACAĞIZ

Oy verme işlemlerinin başlamasından oy sayım işleminin tamamlanmasına kadar sandık başlarından ayrılmayacaklarını kaydeden Aksünger, "Sandıkların başında insanlar olduğu müddetçe geri kalan oynanacak oyunları biz önleriz. Alanda 300 bine yakın insanla bunu takip edeceğiz. Mutlaka sorunlar yaşanacaktır, her seçimde yaşanıyor. Bilinçli veya bilinçsiz yapılan hatalar konusunda çalışmalarımız var. Halkımız gidip oyunu kullansın. Halk oyunu kullandıktan sonra biz son nefesimize kadar elimizden geleni yapacağız. Toplumun bu konuda içi rahat olsun. Biz yumuşak bir kampanya yürüttük. Ama sandık sonucu mevzubahis olunca yumuşaklığı bırakırız, oyları korumak konusunda gerekeni yapacağımıza emin olsunlar" diye konuştu.

YÜZDE 52-53 HAYIR

Aksünger, Türkiye genelinde yüzde 52-53 hayır çıkacağını düşündüğünü iddia ederken, katılımın yüzde 85'in üstünde olacağını gördüğünü söyledi. Aksünger, " İzmir'de yüzde 70'in üstünde 'hayır' bekliyorum" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.