Dolar 32,4448
%0.39
Euro 35,1039
%0.11
Altın 2.324,340
%0.17
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Bakan'dan 'Polis Hakları' çıkışı

CHP'li Bakan'dan 'Polis Hakları' çıkışı

İçişleri Komisyonu Üyesi CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan polislerin çalışma şartlarındaki adaletsizlikleri sıraladı ve Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer ile ilgili iddiaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya sordu.

  • Ege Postası
  • 27.05.2017 - 10:33

Ek görevler hariç haftada 80 saat çalışmakta olan, ek görevlerle beraber de çalışma süresi normal çalışma süresinin 3 katına çıkan polislerin 12/12 sistemi ile çalışmalarından doğan adaletsizliklere dikkat çeken Bakan, tazminat ve ek çalışma ödemelerinin neden yapılmadığını sordu.

Manisa’da polis merkezlerinde uygulanmakta olan 8 saat mesai sisteminin 12 saate çıkarılması yönündeki Valilik işleminin Danıştay tarafından iptal edilmesine rağmen, Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer’in iptal kararını uygulamadığı iddialarını aktaran Bakan, “Manisa’da polislerimizin mesai saatlerinin 12 saate çıkarılması yönündeki valilik işlemi Danıştay'ın 2 farklı dairesince iptal edilmiş, kesinleşen kararın Manisa Valiliğine tebliği gerçekleşmiş. Ancak, kendisi de bir hukukçu olan Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer kesinleşmiş yargı kararını uygulamak istemiyor, ilgili yönetmelikteki aynı konuya dair hükümleri görmezlikten geliyor; polislerimize ek ücret hakkı tanıyan maddeyi atlıyor, tazminat hakkı hükümlerini yok sayıyor” ifadelerini kullandı.

MANİSA VALİSİ HAKKINDA SORUŞTURMA VEYA İDARİ İŞLEM BAŞLATILDI MI'

Verdiği önergede, Manisa Valisi’nin OHAL Kanunu’nun 8. maddesinde geçen, “...Gerekli görülen hallerde çalışılan işyerlerinde gündüz ve gece çalışmalarında günlük iş saatleri, işlerin niteliğine ve ihtiyaç derecesine göre artırılabilir. Hafta Tatili Kanunu, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller Hakkında Kanun, Öğle Dinlenmesi Kanunu hükümleri kısmen veya tamamen uygulanmayabilir” hükmünü öne sürdüğünü belirten Bakan, Soylu’ya sordu: “‘Polis Merkezi Amirliği Kuruluş, Görev ve Çalışma Yönetmeliği’ndeki OHAL tanımında OHAL süresi içinde personelin 12/12 mesai sistemiyle çalıştırılabileceği sürelerin sınırı kesintisiz 10 günü aşmamak kaydıyla yılda sadece 60 gündür. Ülkemizin içinde bulunduğu zor koşullarda gerçekten canını dişine takarak çalışan, bir emirle vatanı için ölüme giden polisin çalışma koşullarının keyfi uygulama ile daha da ağırlaşmasına sebep olan, yargı kararlarını kanuna karşı hile ile OHAL’e dayanarak uygulamayan ve bu şekilde Anayasayı ihlal suçu işleyen Manisa Valisi hakkında bir soruşturma veya idari işlem başlatılmış mıdır'”

TAZMİNAT VE EK MESAİ ÖDEMELERİ

Soylu’ya polislerin ek mesai ödemeleri ve tazminatlarıyla ilgili olan kanun maddesini hatırlatan Bakan, “375 sayılı KHK’nın 28. maddesine göre polislerimizin OHAL’den kaynaklanan bu tür zorluklara karşı tazminat haklarının ödemesi niye gerçekleştirilmemektedi? Polislerimizin moral ve motivasyonunun, halkımıza sağlıklı bir şekilde hizmet etmelerinin önemi neden göz ardı edilmektedi? Türkiye’de tüm meslek grupları içinde intihar oranının en yüksek olduğu meslek grubu olan ve görev zorluğu bakımından diğer mesleklerle kıyaslanamayacak kadar ağır şartlarda çalışan polisimizin, 8. maddeye göre sürekli ve kesintisiz bir biçimde 12/12 mesai sistemi ile çalışırken ve 29. maddeye göre haklarının ödenmezken, aynı Bakanlar Kurulu’nun ilan ettiği OHAL süresi içinde, geçtiğimiz aylarda aynı Bakanlığa bağlı nüfus memurlarına, yeni kimlik dağıtımı nedeniyle fazla çalışma ücreti verilmeye başlandığı halde neden aynı hassasiyet polislerimiz için gösterilmemekte ve ek çalışma saati ödemeleri neden yapılmamaktadır'” sorularını sordu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.