Dolar 32,3748
%0.18
Euro 35,0046
%-0.17
Altın 2.324,910
%0.19
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li kadınlardan hükümete çağrı

CHP'li kadınlardan hükümete çağrı

Nüfus Hizmetleri ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye sunulmasının ardından yasanın getirdiği müftülere nikah izni konusunda tepkiler devam ediyor. CHP'li kadınlardan hükümete çağrı

  • Ege Postası
  • 07.08.2017 - 14:00

YAĞMUR UYGUR/ EGEPOSTASI- CHP Konak İlçe Kadın KollarıBaşkanlığının düzenlediği protesto gösterisine Konak İlçe Başkanı Şakir Başak, İl Kadın Kolları Başkanı Nurşen Balcı ve CHP'li Milletvekili Tacettin Bayır ile CHP Parti Meclisi Üyesi Perihan Yardımcı'nın da destek verdiği açıklamaya çok sayıda partili ve vatandaş katıldı.

Konak Meydanı Kemeraltı girişinde düzenlenen toplantıda konuşan CHP Konak İlçe Kadın Kolları Başkanı Nurten Serhadbeyi "Kadınlara verilen haklardan rahatsız mı oluyorsunuz" diyerek başladığı konuşmasında "Türkiye Cumhuriyeti Devletinin Kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1926'da medeni kanunla kadınlara verdiği haklardan rahatsız mı oldunu? Ülkenin eğitimden adalete, ekonomiden tarıma, yoksulluktan yolsuzluğa kutuplaşmadan dış politikaya, işsizlikten terörden, her gün anaların ağladığı, çocukların tacize uğradığı, kadına şiddetin artarak devam ettiği, basının ve bilimin dört duvar arasına hapsedildiği bir süreçte yapılacak hiç bir iş kalmamış gibi iktidar kimin nikah kıyacağıile uğraşmaya başladı" ifadelerini kullandı.

"İstismarın kaynağı ortada"

Kadınlara seslenen Serhadbeyi, "Türkiye'de çocuk istismarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünülürse bu tasarının nasıl bir gaflet olduğu rahatlıkla görülecektir. Kadınlara soruyorum, kızınızı 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha çocuk gelinlere izin verecek misiniz'" dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin bir hukuk devleti olduğunu anımsatan Serhadbeyi, "Hukuk devleti olmakla kadınlar evlenirken medeni kanunla hakları güvence altına alınmıştır. Dini nikah yapılması önünde hiç bir engel yokken evlilik akdinin müftülerle yapılmasının amaçlı nedi? Amaç kadını ikinci sınıf vatandaşlık itmek midi? Amaç laikliğe son vermek midi? Yoksa amaçladıkları yeni devletin adımlarını atmak mıdır'" sorularını yöneltti.

"Geri çekin"

İktidara "Bu düzenlemeyi derhal geri çekin" diyerek seslenen Serhadbeyi "Bizler atamız Mustafa Kemal Atatürk'ün verdiği haklar sayesinde buraya gelmiş kadınlarız. Ata'mızın bize verdiği bu haklardan asla vazgeçmeyeceğimizi bu konuda mücadeleye devam edeceğimizi kamuoyuna bir kez daha duyuruyoruz" şeklinde konuştu.

Tasarı neyi düzenliyor

TBMM'de bulunan tasarı ile Nüfus Hizmetleri Yasası'nın 22. maddesinde düzenlenen Evlendirme Yetkisi'ne sahip olanlar arasında il ve ilçe müftülükleri de eklendi. Yasa TBMM'den geçerse bakanlığın yetki vereceği il ve ilçe müftülükleri artık evlendirme işlemlerini yapabillecek. Müftülükler de bunlar için imamları görevlendirilebilecek.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.