Dolar 32,5573
%0.03
Euro 34,8969
%0.09
Altın 2.428,850
%-0.05
Bist-100 9.645,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li kadınlardan nikah protestosu

CHP'li kadınlardan nikah protestosu

Bayraklı’da CHP’li kadınlar, müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısını protesto etti.

  • Ege Postası
  • 10.08.2017 - 14:08

EGEPOSTASI – CHP Bayraklı İlçe Kadın Kolları üyeleri, yaptığı basın açıklamasıyla müftülüklere resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısını protesto etti. “Medeni Kanun’un kadınlara verdiği haklardan yine mi rahatsız oldunuz” başlıklı açıklamada, “Türkiye’nin gündeminde çok acil çözümlenmesi gereken sorunlar varken, iç ve dış borçların trilyon dolarlara yaklaştığı, işsizliğin- aşsızlığın had safhaya ulaştığı, her dört gençten 1’inin işsiz olduğu, terörün her gün yüreklerimizi kasıp kavurduğu, basının ve bilimin dört duvar arasına hapsedildiği bir süreçte; yapılacak hiçbir iş kalmamış gibi iktidar yine nikâhı kimin kıyacağı ile uğraşmaya başladı” denildi.

İktidarın müftülüklere de, resmi nikah kıyma yetkisi veren kanun tasarısını tekrar tekrar gündeme getirmesinin yaşamakta olduğu çöküşü, sistematik tehditlerle bertaraf etmeye çalışması olduğunun ifade edildiği açıklamada şöyle denildi:

İZİN VERMEYECEĞİZ

“Biz kadınlar sormak istiyoruz; Kadınlar her gün öldürülüyorken, her gün tacize, tecavüze, şiddete uğruyorken, yoksulluk içindeyken, çalışma hakları ellerinden alınıyorken, özgürlükleri gasp ediliyorken, tek sorunumuz, evlenme akdinin müftü aracılığıyla çözüme kavuşturulması mıdı? Sizler Medeni Kanun’un kadınlara verdiği haklardan neden rahatsız oluyorsunu? Mevcut şartlarda, Türkiye’de evlendirme memuru sayısında bir sorun yoktur. Buna rağmen müftülüklere de bu yetkinin verilmesi sosyal hayata dini tahakkümün dayatılması içindir. Türkiye’de çocuk istismarlarının ve tecavüzlerin büyük çoğunluğunun dini nikah kisvesi altında yapıldığı düşünüldüğündebu tasarının nasıl bir gaflet olduğu daha rahat görülecektir. 12 yaşında imam nikahına, 6 yıl sonra imamın kıydığı resmi nikaha, çocuk gelinlere izin vermeyeceğiz.”

Müftülük kurumunun İslam ile özdeş olduğu vurgulanan açıklamada, resmi nikahın müftülerce kıyılabilmesinin önünün açılmasının Türkiye’deki aile yapısına dini bir dayatma olduğu ifade edildi. “Bu topraklar dinine sahip çıkan, geleneklerine ve göreneklerine bağlı olan insanların evidir. Bu insanların %90’dan fazlası zaten Müslümandır. Ancak Türkiye Cumhuriyeti bir Hukuk Devleti’dir.  Hukuk Devleti olmakla, kadınlar evlenirken Medeni Kanunla hakları güvence altına alınmıştır. Evlilik akdinin müftülerce yapılmasının önünün açılması din ve devlet işlerinin birbirine karıştırılmasıdır. Bu da laiklik ilkesine aykırıdır” denilen açıklama şöyle devam etti:

“Ancak endişe ile görüyoruz ki; iktidar bu ve bunun gibi uygulamalarla laik düzeni yavaş yavaş ve sinsice yok etmeye çalışmaktadır. Bir arada yaşamamızı sağlayan laikliğe açılan her gedik, toplumsal kutuplaşmayı derinleştirecektir. Bugün daha net görüyoruz ki siyasi iktidarın son yıllarda “dava” dediği şey laik düzenin yıkılması davasından başka bir şey değildir. Biliyoruz ki bu düzenlemeyi getirenlerin en büyük korkusu, direnen, mücadele eden kadınlardır. Türkiye’de kadınların sosyal statüsü 1926 medeni kanunu ile resmen tanımlanmıştır. Bizlere düşen, bu medeni kanunu daha ileriye taşımaktır.Biz Atatürk devrimlerinin uygulayıcısı kadınlar olarak, kadını toplumdan dışlayan her tür uygulamanın karşısında olduğumuzu ve mücadelemize devam edeceğimizi bir kez daha duyuruyoruz.

Bu düzenlemeyi derhal geri çekin. Yaşasın tam bağımsız, laik, sosyal hukuk devleti, yaşasın kadınlar, yaşasın hak, hukuk, adalet.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.