Dolar 32,4915
%0.14
Euro 34,7781
%0.16
Altın 2.491,880
%1.2
Bist-100 9.551,00
%0.21

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Oran'dan Çeşmeli denizcilere destek

CHP'li Oran'dan Çeşmeli denizcilere destek

Çeşme’de Deniz Patlıcanı avcılığının serbest bırakılmasını protesto eden Çeşmeli denizcilerin ve balıkçıların haklı tepkilerinin yanında olduklarını belirten CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran’dan destek açıklaması geldi.

  • Ege Postası
  • 19.12.2016 - 13:12

Çeşme’de Deniz Patlıcanı avcılığının serbest bırakılmasını protesto eden Çeşmeli denizcilerin ve balıkçıların bu haklı tepkilerinin yanında olduklarını belirten Ekrem Oran; “Ulusumuz, 14 yıldır aklı terkeden bir iktidar anlayışıyla rant ve talan cennetine dönüştürülmüştür. Kalkınma adına atılan adımlar, toplumun faydası gözetilmeksizin yandaş işadamlarının cirolarına endekslenmiştir. Türkiye’nin ekolojik, kültürel. çevresel geleceği düşünülmeksizin alınan kararlar, sürdürülebilir kalkınma anlayışının yakınına bile uğramamaktadır. Gelecek projeksiyonunu turizm üzerine kuran Çeşmemizin de malesef RES’ler, balık çiftlikleri, taş ocakları ile havadan, karadan ve denizden kuşatılması yetmiyormuş gibi bir de deniz patlıcanı avcılığının serbest bırakılmasıyla, yeni ve ağır bir darbe daha vurulmaktadır. Disiplinsiz, kontrolsüz, kaçak avcılıkla denizleri temizleyen deniz patlıcanının avcılığına Çeşme’de izin verilmesi, orkinos çiftlikleri ile kirletilen denizimize son darbeyi vuracak, son yıllarda Türkiye’nin dışa açılan en önemli turizm merkezi Çeşme’nin dünyaca ünlü plajlarının sonunu getirecektir. Bu noktada Çeşmeli denizci ve balıkçılarımızın haklı tepkisinin yanında olduğumuzu ifade ediyoruz. Çeşme’nin talan edilmesine müsaade etmeyeceğiz.” dedi

ÇEŞME'DE, DENİZ PATLICANI AVI TEPKİSİ

İzmir'in Çeşme ilçesinde, denizci ve balıkçılar, deniz patlıcanı avcılığının serbest bırakılmasına tepki gösterip, basın açıklamasıyla "Çeşme Körfezi'ni korumak için bu avcılığa 'dur" denilmesini istedi.

Çeşme denizinin ekolojik dengesinin bozulacağı ve deniz kirliliğinin artacağı endişesini taşıyan denizci ve balıkçılar, deniz patlıcanı avcılığına karşı tepkilerini göstermek için basın toplantısı düzenledi. Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan Çeşme Denizciler Derneği yönetici ve üyeleri, Çeşme, Ilıca, Dalyan ve Ildır Su Ürünleri Kooperatifleri üyeleri balıkçı ve denizciler adına yapılan basın açıklamasında, deniz patlıcanı avcılığının serbest bırakılmasıyla, denizin doğal süpürgesi olan, deniz dibini ağır metallerden arındıran doğal varlıkların işlevlerine son verilmekte olduğunu belirtip, "Çeşme denizi ve turizmi ciddi yara almaktadır" denildi. Basın açıklamasına, Çeşme Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Osman Köfüncü, İzmir Deniz Ticaret Odası Sektör Temsilcisi Köksal Hantal ile CHP, AKP ve MHP Çeşme İlçe örgütleri yönetici ve üyeleri de katılarak destek verdi. Cumhuriyet Meydanı'nda ortak basın açıklamasını okuyan Çeşme Denizciler Derneği Başkanı İsmail Porsuk, "Öncelikle, Ülkemizin geçtiği bu zor dönemde, milli beraberlik ruhunun bozulmamasını temenni ediyoruz. Geçmiş dönemde çok acılar yaşadık ve halen yaşamaya devam ediyoruz. Kısa süre önce İstanbul ve Kayseri'de yaşanan patlamalardan dolayı üzüntümüz çok derindir. Başta Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere tüm gazi ve şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor. Eş dost ve yakınlarına başsağlığı, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun.Terör hiçbir zaman kazanamayacaktır. Bizler ay yıldızlı bayrağımızın ve Türkiye cumhuriyetinin bekçileriyiz" diyerek Ulu Önder Atatürk ve tüm şehitler için saygı duruşuna davet etti. Meydanda toplanan vatandaşlar, saygı duruşunun ardından hep birlikte İstiklal Marşı'nı okudu.

"ÇEŞME DENİZLERİ TALAN EDİLMEKTEDİR"

Basın açıklamasında, Çeşme yarımadasında kaçak deniz avcılığı ve deniz patlıcanı ile ilgili ciddi sorunlar olduğunu vurgulayan Porsuk, "Deniz patlıcanı deniz dibindeki organizmaları yediği için denizlerimizin temiz kalmasını ve deniz renginin korunmasını sağlamaktadır. Deniz patlıcanı toplayıcıları daha kolay olması için gece dalış yapmaktadır. Bilindiği gibi gece dalış yapmak uluslararası denizcilik kanunlarına göre yasaktır. Yeterince denetim yapılmaması ve Çeşme Körfezinin bu avcılığa kapatılmamasından dolayı Çeşme denizleri talan edilmektedir. Patlıcan toplayıcıları gece dalış yaptığı için deniz dibindeki ahtapotları, balıkları ve tarihi eserleri toplamaktadır. Bu yüzden Çeşme Turizmi ve Çeşme denizleri için kayıp sayılacak etkenler doğurmaktadır" dedi.

"DENİZİ TAHRİP, BALIKÇILARIMIZIN GEÇİMLERİNİN KUNDAKLANMASI DEMEKTİR"

Deniz patlıcanlarının, denizin doğal süpürgesi olduğunun altı çizilen ortak basın açıklamasında şu görüşlere yer verildi:

"Tek bir deniz patlıcanı günde 350 kilogram deniz kumunu temizliyor. Deniz dibini ağır metallerden arındırıyor. Deniz patlıcanı avcıları, Çeşme denizini karış karış taramakta ve doğanın bizlere turizm cenneti olarak armağan ettiği Çeşme denizinin dibini alt üst etmektedirler. Ayrıca, deniz dibi ortamını ekolojik dengesini tarumar etmekte ve kıyılarımızda yerli ve geçici balık türlerinin azalmasına yol açmaktadır. Böyle bir ortamda, denizi temizleyen doğal varlıkların işlevlerine son verilmekte ve böylelikle de Çeşme denizi ve turizmi ciddi yara almaktadır.

Deniz patlıcanlarının yok edilmesi, denizi temizleyen çok önemli bir faktörün yok edilmesi anlamına gelmektedir. Ayrıca deniz dibinin tahrip edilmesi, balıkçılarımızın geçimlerinin kundaklanması demektir. Balıkçılarımızın mağduriyetini önlemek, bu korkunç çevre katliamına son vermek ve sesimizi duyurmak için bugün burada toplandık. Bu hususlar göz önüne alınarak, kotası bile konmayan deniz patlıcanının Çeşme Körfezi'nden toplanmasının yasaklanmasını bu avcılığa dur denilmesini istiyoruz."

Denizci ve balıkçılar, basın açıklamasının ardından olaysız dağıldı.

Çeşme'de deniz patlıcanı tepkisi

Çeşmeli denizci ve balıkçılar eylem kararı aldı

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.