Dolar 32,4732
%-0.04
Euro 34,7458
%-0.65
Altın 2.438,750
%0.1
Bist-100 9.916,00
%2.05

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Tekin: Dünyada böyle anayasa yok!

CHP'li Tekin: Dünyada böyle anayasa yok!

Referandum sürecinde 'Hayır' çağrısı yapmak için otobüsle Türkiye'yi gezmeye başlayan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı'ya özel açıklamalarda bulundu. Tekin konuşmasında, Başbakan'a iki kritik soru yöneltti. Paketi hedef aldı, Başbakan'a 2 soru sordu, vatandaşa seslendi

  • Ege Postası
  • 11.02.2017 - 14:13

EGE POSTASI - TBMM'den geçen ve Nisan ayında yapılacak olan referandumla halkın kararına bırakılan 18 maddelik yeni anayasa değişikliği paketine yönelik 'Hayır' çağrısı yapmak için otobüsle Türkiye'yi gezmeye başlayan CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı'ya özel açıklamalarda bulundu. 

ACELE KAPKAÇ BİR PAKET 

Anayasanın, ülkedeki bütün yurttaşların geleceğini ilgilendiren bir hukuk sistemi olduğunu, anayasanın herhangi bir ideolojinin, herhangi bir siyasi partinin memnuniyeti üzerine inşa edilemeyeceğinin altını çizen Tekin, " Sadece anayasa hazırlayanlar bizler miyiz. Dünyada aylarca yıllarca tartışılıyor anayasalar. Tıpkı bir önce AKP'nin Türkiye coğrafyasında tartıştırdığı gibi. Hemen hemen bırakın baroları, üniversiteleri, bakkallar odasına kadar gidip paylaşmaları doğru ve manidardı. Oradan buraya geldiler. Acele, kapkaç ne olduğu belli olmayan bir paket vatandaşın önüne konulacak" dedi.

SAHİBİ KİM'

"Bu paketin sahibi kim'" sorusunu soran Tekin, " MHP'li ve AKP'li vekile sorun. Bu soruya ne söyleyecekler merak ediyorum. Çünkü paket bunların değil. Paketlenip Cumhurbaşkanına, ondan Bahçeli'ye geldi. Sayın Bahçeli 'çift başlılık var' dedi ve birden konuşulmaya başlandı. Bu sürece baktığımızda 15 Temmuz'dan sonra iktidar partisi başkanlık sistemini unutmuştu. Bütün liderlerin protokolü vardı. Parlamenter sistemin güçlendirilmesine yönelik. İmza namustur. Paket doğrusu sipariş paket. 18 maddeye baktığınızda görüyorsunuz. Bunu Başbakanın hazmettiğini sanmıyorum. AKP'li yöneticilerinde hazmetmediğini görüyorum. Hazmedilmiş olsaydı MHP'de 10, AKP'de 6 fire olmazdı. Bütün şantaja baskıya rağmen MHP ve AKP'deki 'hayır' diyenleri kutluyorum. Gözden kaçtı bu durum... 6 isimde önemli. İsimler biz de saklı kalsın. Geçmiş dönemde önemli mevkilerde bulunmuş kişiler. Her iki siyasi parti, kendi vekillerini ikna edemediği bir anayasayı 80 milyonun önüne nasıl getireceksiniz. Hadi getirdiniz, maddelerle ilgili söyleyeceğiniz iki kelime yok mu'" dedi. 

DÜNYADA BÖYLE ANAYASA YOK

İktidar partisine "Sürekli CHP'ye hakaretle mi 60 günlük kampanya  götüreceksiniz. Çıkın maddeleri anlatın" diye seslenen Tekin, " Çıkın anlatın, bu maddeler şu sorunları çözmek için diye... Anlatacağınız kelime yok. Dünyada böyle anayasa yok. Burhan Kuzu'ya sorun. Yıllardır başkanlık sistemi ateşiyle yanıp tutuşuyordu, burada dahili var mı. Yok. Kim hazırladı. Bilemem. Paket ansızın çıktı. Hükümet yetkileri şaşkın. Başbakan şaşkın. İklime bak. Mart ve Nisan... Bu aylar geçmiş döneme bakın terörün en hızlı en yoğun olduğu dönem...Bu dönemde neden böyle bir paket...”diye konuştu. 

DÜNYAYA NASIL ANLATACAKSINIZ'

Yeni anayasa değişikliği paketini yurttaşa anlatmanın ötesinde dünyaya da anlatılamaz olduğunu savunan Tekin şunları söyledi;

 " Biz Afrika ülkesi değiliz. Biz dünya ile entegre olmuş önemli bir ülkeyiz.  Ne anlatacaksınız. Başlarken kendiniz sabote ettiniz zaten. Bence çekin. İmamı bulaştırdınız. Seçim kurulu müdürünün bulaştırdınız. Valiyi bulaştırdınız. Herkesi bulaştırdınız. Nasıl izah edeceksiniz. Hadi vatandaşa anlattınız dünyaya nasıl anlatacaksınız. BM mensubuyuz, NATO ülkesiyiz, AB sürecindeyiz...Ne anlatacaksınız. Baktığınızda her tarafı sorunlu bir paket. Benim kaygılarımı taşıyan bakanlar var. İsim vermem. Bu paket kendi bakanlarını kendi milletvekillerini ikna edemeyen bir paket. Çok şükür vatandaş farkında. Çeşitli illeri dolaştım. Bu ucube ne olduğu belli olmayan sahibi bile belli olmayan paketi vatandaş kesinlikle geçirmeyecek."

OY VERENDE SORUN YOK

Kamuoyunda işlenen anketlerle ilgili de konuşan Tekin, " Oy verende sorun yok. Oy sayanda sorun olabilir. İstanbul'da Fatih ilçemize gittim. İktidar partisinin güçlü olduğu bir yer. Bu bölgelere yıllardır gidip geliyorum. İlişkilerim oluştu, sohbetim var. Herkes son derece kararlı 'hayır' konusunda... Tanıklık ettim. Hayırcı evetçiye soruyor. Anlat diyor: 'Köprüler yapıldı' diyor. Duble yollar, köprülerle anayasa anlatılır m? Başbakan bile hala bunu anlatıyor" dedi.

PES DOĞRUSU!

Yeni anayasa değişikliği teklifiyle oluşacak tabloyu anlatan Tekin, şunları söyledi;

" Seçim bitti mesela Gürsel Tekin oldu başkan. Gürsel Tekin önce kendi vekillerini belirleyecek. Sonra kendi anayasasındaki yöneticileri belirleyecek. Bakanları valileri emniyet müdürlerini  belirleyecek. Kısaca kamudakileri kendi belirleyecek. Denetleyecek mekanizma var mı... Yok! Kendi apartmanınızda bir başkan seçiyorsunuz ve bir denetçi seçiyorsunuz. Apartmanınıza denetçi seçerken, 80 milyon insanı bir kişiye teslim etmek...Teklik Allah'a mahsus. Tarihe bakın teklerin yönettiği ülkelerin sonları felaket oldu. Vatandaş buna izin vermeyecek. Çıkıyorlar televizyonlara yalan yanlış konuşuyorlar. Yarın Cumhurbaşkanı suç işledi. 'Yüce divana gidebilir' diyorlar. Kendi tayin ettiğin yargıçlar mı seni yüce divana götürecek. Pes doğrusu." 

CHP'DE ÇAMUR DURMAZ

İktidardan teklife 'hayır' diyen CHP'ye yönelik yapılan eleştirilere sert çıkan Tekin, " Çok zavallı durumdalar. O kadar zavallı duruma düşmüşler ki. Anlatacağınız bir şey yoksa hakaret edersiniz ortamı terörize edersiniz. Bu paket sizin paketiniz. Kendi getirdiğiniz paketi anlatın. Öfkelenmeyin. TV'lere talimat vermeyin. CHP'ye neyle saldırırsanız saldırın. Tarihimize baktığınızda yurtseverliğimiz hiçbir zaman sorgulanmaz. Demokrasi, özgürlük için çokça insanımız hayatını feda etti. CHP bir kişi bile kalsa size bırakmayacak. Bu korku bile size yeter. Bu ne korku... Başbakan sen 'dostları çoğaltacağız' dedin. Kullandığın cümlelere bak. Hadi partilere saygınız yok,bu partilerin tabanları, üyeleri var. Onlara saygınız olsun. Bu nasıl bir kafadır. Bu nasıl cümlelerdir. Çok şükür millet akıllı. Seçmen bunların üslubunu ciddiye alsa birbirimizi kıracağız. Allah'tan millet duyarlı. Başımıza IŞİD'i bela eden, FETÖ'yü bela eden, çözüm sürecini başlatan siz. HDP'li vekiller turistik gezi ginbi Kandil'e gönderen siz. Bağıran siz. İnsaf kardeşim. Karanlıkta göz kırparak Atatürk'ün kurmuş olduğu partide çamur durmaz. Yazık size...Parti meselesi değil ama CHP bu sürecin lokomotifi. Aslanlar gibi lokomotif olacağız" dedi. 

18 YAŞ GÜZELLEMELERİ YAPILIYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, pakette yer alan '18 yaşında vekil seçilme hakkı' veren madde ile ilgili açıklamalarına değinen Tekin, şunları söyledi;

" Araştırmalarda gençler itibar etmiyor gözüküyor. İtibar etmedikleri için gençleri anlatıyor. Her gün şehitler geliyor, 18 yaş güzellemeleri yapılıyor. Çocuklarınızı El Bab'a gönderin. Bir çok yoksul ailenin çocukları şehit oluyor. Allah kimsenin ailesine acı vermesin. Sizin çocuklarınız bedelliden faydalandı. Milliyetçilik de sizin cukka da sizin bedelli de sizin. Bize ne kaldı. Nazım'ın dediği gibi 'vatan hainliği de bize kaldı.'"

CUMHURBAŞKANI SÜRECİ GERMEK İSTİYOR

Propaganda sürecinde alanda olacak olan Cumhurbaşkanı için "Bu paketi Cumhurbaşkanı da anlatamaz" diyen Tekin, şöyle devam etti; 

"Cumhurbaşkanı germek istiyor. Süreci gererek götürmek istiyor. Ben herşeye rağmen devletin sağ duyusuna güvenmek istiyorum. Kötü kokular da alıyoruz. Yaraları kaşıyan bir Cumhurbaşkanı olabilir mi. En kritik dönemde Taksim'e cami konusunu açıyorsunuz. Ne anlama geldiğini vatandaşlarımız bilmez mi. Kutsal değerlerimizden elinizi çekin. Kirletmeyin. Siyaset bulaştırmayın."

AKP'Lİ SEÇMEN OLSAM DAVA AÇARDIM!

"Ben AKP'li seçmen olsaydım, AKP'ye dava açardım" diyen Tekin, şöyle devam etti;

"Siyasi partilerin programı dengedir. O program çerçevesinde oy verilir. Halen de mevcudiyetini koruyor. Değişmişte değil. İlk kez bir siyasi partinin programı çok da beğenmiştim üç şeyle başlamışlardı. Yolsuzluk, yoksulluğu bitirmek ve yasaksız bir Türkiye yaratacaklardı. Unutmayın ki bir ülkede yolsuzluk olduğu sürece yoksulluk çözülebilmiş değil. Dünyada refah düzeyi yüksek yerlerde yolsuzluk çözülmüştür. Yoksulluğu bitireceklerdi. Yoksul yurttaş olmayacaktı. Yolsuzlukta dünya birincisi olduk. Yoksullukta 17 milyon açlık sınırın altında. 49 milyon insan borçlu. Yasaklarda geldiğimiz durum ortada. Geldiğimiz tablo...Zam, zulüm, zindan. 3 Y'den 3 Z'ye....Herhangi bir AKP'li seçmen bu programa dava açabilir."

TV'YE ÇIKSINLAR ÖNERİSİ

Dört siyasi parti lideri ve temsilcisinin aynı anda ekrana çıkmasını öneren  Tekin, " Ahaliye seslensinler. Sevgili vatandaşlarımız dizilerinden bir gün vazgeçsin. Geleceğinizle ilgili karar verilecek çünkü... Dinleyin öyle karar verin" dedi.

BAŞBAKAN'A 2 SORU SORDU

Tekin konuşmasında, Başbakan'a iki soru yöneltti, "Sayın Başbakan 'Mart ve Nisan ayında referandum olmaz' diye ekonomi bakanından rapor var mı önünüzd? İkinci sorum, yine Nisan aylarında terörün yoğun olabileceği konusunda istihbarat bilgileri var mı, yok mu. Bütün bunlara rağmen referandum yapıyorsanız nedenini merak ediyoruz. Bu raporlar var mı yok mu. Varsa raporları ciddiye mi almıyorsunuz. "dedi.

BÜYÜK FOTOĞRAFA BAKIN

Referandumun sıradan bir seçim olmadığının altını çizen Tekin, " Ben 6 aydır sokaktayım. Bir çok arkadaş sokakta...Sıradan seçim olur, 4 yıl sonra yenilersiniz kendinizi hazırlarsınız. Ancak bu sıradan bir seçim değil. Bu ülkenin altına dinamit konuluyor. 2010 yılında PM üyesiydim. Orada da söyledim. Ülkenin altına dinamit koyuyorsunuz. Yargıyla ilgili iki madde vardı. O iki madde darbenin temel atma töreniydi. Kim yaptı; İktidar... Buna baktığımızda çok kritik ve tehlikeli bir süreç. Büyük fotoğrafa bakın: Ortadoğu'da sürekli değişiklikler oluyor. AKP iktidarına hatta 2010 yılına kadar Ortadoğu'da kuş uçsa Türkiye'nin haberi olurdu. Şimdi Türkiye hiçbir şeyden haberdar değil. Ortadoğu'da önemli aktörler Amerika, Rusya, İran, Esad güçleri ve Türkiye... 5 güç, aktör var. Rusya diyor ki 'ben buradaki hiçbir islami terör örgütlerini kabul etmem.' Amerika 'ben bunların tamamını yok sayarım Esad'ı da yok sayarım'. İran 'ben hepsini yok sayıyorum sadece Esad'ı tanırım' diyor. Türkiye kimle iş tutuyor. Özgür Suriye Ordusu'yla...Bu durumu Rusya İran Amerika kabul ediyor mu. Hayır. Esad zaten yok sayıyor. Mücadele ettiğimiz PYD'yi Amerika kabul ediyor. El Baba'a girdik. Öbür taraftan da Esad güçleri girdi. Burada kalıcı mıyız. Hayır. Ne yapıyoruz IŞİD'i temizliyoruz. Kime teslim edeceğiz. Esad'a... Esad'ı devireceğim derken şimdi onu kurtarmaya mı çalışıyorsunuz. Çocuklarımız onlar için mi şehit oluyor. Karışık denklemden nasıl çıkılacak. Belli ki koordinasyon yok. Böyle bir iklimdeyiz, ekonomi ortada. Böyle bir ortamda 'isterim de isterim başkanlık isterim“ dedi.

ÖTEKİ TÜRKİYE OTOBÜSÜ

Referandum sürecinde otobüs ile kent kent dolaşmaya çıkmasının hikayesini de anlatan Tekin, " Ben daha önce 81 ili iki kez dolaştım. Maalesef  'Öteki Türkiye' dediğimiz kamuoyunun görmediği basının ulaşamadığı siyasilerin unuttuğu önemli yerler var. Bu otobüsle Türkiye'yi dolaşacaktım. Hazırlıklar bitti, önümüze referandum süreci çıktı. Bu süreçte kentleri dolaşacağım. Referandum sonrası 'Öteki Türkiye'yi dolaşacağım. Güvenli? Allah'a güveniyoruz. Haram yemedik. Kimseye kötülük yapmadık. Neye güvenmeyeceğiz. Servetimi soranlar var. Herkesten çok zenginim. Şerefim onurum haysiyetim. Onun dışındaki tüm zenginlikler önemli değil. Bunların hepsi bende var. O nedenle kendimi herkesten fazla zengin hissediyorum." dedi.

HERKESİN SEFERBER OLMASI GEREK

Vatandaşlara çağrıda da bulunan Tekin, " Çocuklarının geleceğini düşünen herkesin seferber olması gerek. Gün seferberlik günüdür. Bir kısım TV'lerin gazetelerin çağrılıp baskı yapıldığını biliyoruz. OHAL yasasıyla normal seçim yasası ortadan kaldırıldı. Önümüzdeki günlerde TRT dahil olmak üzere muhalefet yer verilecekti. Onu da kaldırdılar. Televizyonlar gazeteler, kaymakamlar valiler sizin olsun. Sadece millet bizim olsun" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.