Dolar 32,5679
%0.09
Euro 34,8967
%0.2
Altın 2.426,430
%0.13
Bist-100 9.722,00
%0.8

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
CHP'li Yiğit'ten depresyon önergesi

CHP'li Yiğit'ten depresyon önergesi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) raporuna göre ülkemizde 2015 yılında 3 milyon 260 bin kişinin depresyondan mustarip olması üzerine CHP araştırma önergesi verdi.

  • Ege Postası
  • 02.03.2017 - 11:55

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit tarafından hazırlanan önergede, 15 yaş üzeri kişilerde depresyon hastalığının yüzde 11 olduğu ve 2014 yılı verilerine göre 8 milyon 179 bin kişinin antidepresan kullandığı vurgulanarak konunun bütün yönleriyle araştırılması istendi. 

CHP İzmir Milletvekili TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Üyesi Ali Yiğit son yıllarda hızla yaygınlaşan ancak en az ciddiye alınan depresyonla ilgili araştırma komisyonu kurulması için önerge hazırladı. CHP’li milletvekillerinin imzasıyla TBMM Başkanlığına sunulacak olan önergede şu ifadelere yer verildi: 

“Günümüzde en yaygın hastalıklardan biri olan depresyon, genel olarak “uyaranlara karşı duyarlığın azalması, girişim gücünün ve kendine güvenin yiterek umutsuzluğun, karamsarlığın güçlenmesi biçiminde beliren ruhsal bozukluk” olarak tanımlanmaktadır. İnsan hayatını kısıtlayan ve yaşam kalitesini düşüren depresyon yaygın olmasına karşın en az ciddiye alınan hastalıklar arasında yer almaktadır.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan araştırmaya göre 2015 yılında dünya çapında depresyon vakalarının sayısı 322 milyona ulaşmıştır. Depresyon vakalarının sayısında son on yılda yaklaşık yüzde 18’lik artış kaydedildiğine dikkat çekilen raporda, vakaların yüzde 80’inden fazlasının düşük ve orta gelir seviyesindeki ülkelerde tespit edildiği belirtilmektedir. DSÖ raporunda, Türkiye'de 2015 yılında yaklaşık 3 milyon 260 bin kişinin depresyondan mustarip olduğu, bunun Türkiye nüfusunun yüzde 4,4'üne denk geldiği kaydedilmiştir. Öte yandan TÜİK’in 2015 yılında açıkladığı Türkiye sağlık araştırmasına göre 15 yaş ve üzeri bireylerdeki depresyon hastalığı yüzde  %11 olarak belirlenmiştir. Uzmanlara göre bu oran ülkemizde çok daha yüksektir.  Bu konuda veri olarak kabul edilebilecek en önemli göstergelerden biri ise kullanılan ilaçlardır. Bu bağlamda ülkemizde Sağlık Bakanlığı verilerine göre 2014 yılında 8 milyon 179 bin kişinin antidepresan kullandığı, antidepresan kullanımında ise kadınların erkekleri ikiye katladığı ortaya çıkmıştır.

Bu gerekçeler ışığında toplum sağlığını ve ülke geleceğini yakından ilgilendiren depresyon hastalığıyla ilgili araştırma yapılması, Türkiye’nin depresyon haritasının çıkartılması, hastalığın nedenleri ve sonuçları konusunda toplumun aydınlatılması ve depresyonla ilgili politikalar geliştirilmesi amacıyla Anayasanın 98 ve İçtüzüğün 104 ve 105. maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılması konusunda gereğini arz ederiz.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.