Dolar 32,5100
%-0.09
Euro 34,9521
%0.35
Altın 2.433,250
%0.42
Bist-100 9.789,00
%0.69

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu ajanları kim soktu oraya'

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu ajanları kim soktu oraya'

Vize krizinin failinin ABD’nin ta kendisi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Büyükelçisi Bass’a yüklenirken, “Onu ABD’nin bir temsilcisi olarak görmüyoruz. ABD üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir” dedi

  • Ege Postası
  • 11.10.2017 - 06:31

Ajanları kim soktu oraya'

Vize krizinin failinin ABD’nin ta kendisi olduğunu vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Büyükelçisi Bass’a yüklenirken, “Onu ABD’nin bir temsilcisi olarak görmüyoruz. ABD üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir” dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye ile ABD arasında vize işlemlerinin askıya alınması ile başlayan krizle ilgili olarak ABD yönetimini hem eleştirdi, hem çağrı yaptı. Bu sorunu Türkiye’nin başlatmadığını, sorunun failinin ABD olduğunu vurgulayan Erdoğan, “Ankara’daki büyükelçinin bu kararı kendi kafasından aldıysa, o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz orada onu bir saat tutmayız. Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu’na nasıl sızd? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu’na sızmadıysa, o zaman bunları buraya kim sokt? Bunların üzerinde durulması lazım. Hiçbir devlet kendisini içeriden tehdit edecek bu tür ajanlara müsaade etmez” dedi. 

Erdoğan, üç günlük yurt dışı turunun ikinci durağı Sırbistan’ın başkenti Belgrad’a önceki gece yarısı yerel saatle 23.50’de geldi. Erdoğan’ı Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic, Başbakan Ana Brnaviç ve Sırp Bakanlar Kurulu üyeleri karşıladı. Cumhurbaşkanı Vucic dün de Erdoğan’ı Sırbistan Sarayı’nda resmi törenle karşıladı. 

12 anlaşma imzalandı

İki lider törenin ardından baş başa ve heyetler arası görüşmeler yaptı. 12 anlaşmanın imzalandığı görüşmelerde ekonomi başta olmak üzere ikili ilişkilerin artırılması, FETÖ ile mücadele ve bölgesel konular ele alındı. İkilinin düzenlediği ortak basın toplantısında Erdoğan, Cumhurbaşkanı Vucic’e teşekkür ederek şunları söyledi: “Değerli dostum Vucic, kabineyi dün gece saat 24’te havalimanına getirmişti. Aslında biz ilk kabine toplantısını orada yaptık. Bundan dolayı mutluluğumu kendisiyle paylaşmak isterim. Bu aramızdaki muhabbetin ne denli derin olduğunu gösteriyor. Bu ziyaret çok farklı bir temel atma olacak. Siyasi, askeri, ticari, ekonomik, kültürel ve turizm noktasında çok ciddi bir adım olacak. Hayırlı olsun. FETÖ ile mücadelede, değerli dostumun daha ilk andan itibaren açıklamış olduğu desteği unutmayacağız. Bundan dolayı kendisine teşekkür ediyorum” dedi.  Vize krizi ile ilgili olarak ABD yönetimine sert çıkan Erdoğan, “Türkiye ile ABD arasında vizeler konusunda bir sorun var şu an gündemde. Bu sorunun çözülmesi için nasıl bir yol izlenecek” sorusu üzerine şunları söyledi: 

FAİL ABD’NİN TA KENDİSİ: Öncelikle şunu söyleyeyim, bu sorunu biz başlatmadık. Bu sorunun faili ABD’nin ta kendisidir. Üst düzey yöneticilerin özellikle Dışişleri Bakanımızla herhangi bir görüşme yapmaması yadırgadığım bir konudur. Ankara’daki bir büyükelçinin kalkıp da böyle bir karar alması, daha sonra da ‘ben bunu devletim adına aldım’ gibi bir ifadeyi kullanması düşündürücüdür. Eğer durum böyleyse o zaman zaten Amerika’daki üst düzey yönetimlerle bizim konuşacak hiçbir şeyimiz yok. Ama durum böyle değil de büyükelçi bunu kendi kafasından aldıysa o zaman Amerikan üst yönetiminin bu büyükelçiyi orada bir dakika tutmaması gerekir. ‘Sen Türkiye Amerika ilişkilerini nasıl bozarsın, sana böyle bir yetkiyi kim verdi’ demeleri gerekir. Benim büyükelçim böyle bir şey yapsa biz onu orada bir saat tutmayız.

BİR ŞEYLER DÖNDÜĞÜNÜ GÖSTERİYOR: Türkiye Cumhuriyeti yargısının verdiği bir kararı, FETÖ’yle ilgili, diplomatik hiçbir yetkisi olmayan Amerikan Konsolosluğu’ndaki bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının bu tür FETÖ ile ilişkilerinin tespit edilmesi ve bunu Türk polisinin tespit ederek yargı ile paylaşmak suretiyle bunu belgelemesi, bunun neticesinde bu kişinin önce gözaltına alınıp tutuklanmış olması, tutuklandıktan sonra içerde ikinci bir kişinin daha aynen bu noktada olduğunun bildirilmesi, bütün bunlar bir defa İstanbul Başkonsolosluğu’nda bir şeylerin döndüğünü gösteriyor.  

AJANLAR NASIL SIZDI': Amerika’nın burada bir defa bir şeyi değerlendirmesi lazım. Bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu’na nasıl sızd? Eğer bu ajanlar Amerikan Başkonsolosluğu’na sızmadıysa o zaman bunları buraya kim soktu' 

BU TÜR AJANLARA MÜSAADE EDİLMEZ: Hiçbir devlet kendisini içerden tehdit edecek olan bu tür ajanlara müsaade etmez. Türkiye Cumhuriyeti bir kabile devleti değildir. Asırlara varan Türkiye Cumhuriyeti’nin bir devlet deneyimi, bir devlet tecrübesi vardır. Dolayısıyla böyle bir şeye bizim müsaade etmemiz mümkün değildir.

‘Veda ziyaretini kabul etmeyiz’

ABD Büyükelçisi John Bass’ın veda ziyaretlerinde bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi: Şu anda da bu büyükelçiyi gerek bakanlarımız, gerek parlamento başkanımız, gerekse şahsım veda ziyaretini de kabul etmedik, kabul etmiyoruz. Çünkü onu ABD’nin Türkiye’deki bir temsilcisi olarak da görmüyoruz. Bunu da çok açıkça söyleyeyim.

‘Sık sık gelin’

Vucic ise, “Gece yarısına kadar sizi beklemek bizim için kesinlikle sorun olmadı. Sık sık gelin. Biz sizi burada dost olarak bekleriz” dedi. Erdoğan, konuşmasının başında Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ile öğle yemeğinde de bir araya geleceklerini belirterek, “Aç karnımızı doyuracaklar sağolsun. Burada Sırbistan’ın mutfağını tatma imkanımız olacak” diye espri yaptı.
Erdoğan’ın Sırbistan heyetinde, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yer aldı. MİLLİYET


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.