Dolar 32,5136
%0.12
Euro 34,7226
%-0.03
Altın 2.500,950
%0.66
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyanın kaderi değişecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyanın kaderi değişecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Tanzanya’da Birleşmiş Milletler’i (BM) eleştirdi, ekonomik ilişkileri artırma çağrısı yaptı ve Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) uyarısı yaptı.

  • Ege Postası
  • 24.01.2017 - 06:55

BM’nin adil olmamasından ötürü Ortadoğu’da krizlerin bitmediğini belirten Erdoğan BM Güvenlik Konseyi için reform çağrısı yaptı. Erdoğan, “Biz artık diyoruz ki, gelin tüm dünya birleşelim, ‘dünya 5’ten büyüktür’ diyelim. BM’nin 193 üyesi arasında herkes BM daimi üyeleri arasında dönerli bir şekilde yerini alsın ve orada hepsi de temsil yetkisine sahip olsun. Geçici üyeler, daimi üyeler, bu ayrım kalksın. Bunu yapmaya mecburuz. Bunu yaptığımız anda göreceksiniz dünyanın kaderi çok daha farklı bir şekilde değişecektir” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün Tanzanya Devlet Başkanı John Pombe Joseph Magufuli ile Tanzanya Merkez Bankası’nda düzenlenen Türkiye - Tanzanya İş Forumu’na katılarak iş dünyasının temsilcilerine hitap etti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin son yıllardaki artışa rağmen karşılıklı potansiyeli yansıtmaktan uzak olduğuna vurgu yapan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Tanzanya doğal kaynakları itibarıyla, maden ve doğalgaz rezervleriyle öne çıkan bir ülke. Türkiye ise ekonomik alanda yaptığı atılımlarla, gerçekleştirdiği reformlarla dünyanın en büyük ekonomileri arasında yer almaktadır. İki ekonominin  birbirini tamamlayıcı nitelikte olduğunu görüyoruz. Artık G20 ülkeleri arasında yer alan Türkiye’nin inanıyorum ki Tanzanya’da yapabileceği ‘kazan-kazan’ esasına dayalı çok şeyler var.”

‘Afrika’yı FETÖ’den temizleyelim’

Dünya 5’ten büyük

Türk Hava Yolları’nın (THY) Darüsselam ve Kilimanjaro seferlerine  Zanzibar’ı da eklemesinin özellikle turizme çok ciddi katkılar sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, bunun iş adamlarının Tanzanya’ya gidiş gelişlerini kolaylaştıracağını kaydetti. Erdoğan, forumda şu mesajları verdi:

“Türkiye çok taraflı platformlarda Afrika’nın sesi olmaya ve küresel yapılarda daha fazla temsil edilmesini sağlamak için çaba göstermeye devam edecektir. Dünyayı 5 ülkenin iki dudağı arasına terk edemeyiz. Her kıtadan temsilcilerin olacağı, her inanç grubundan ülkelerin daimi üyeler arasında yer alacağı bir BM Güvenlik Konseyi teklif ediyorum.

 BM şu anda adil değil. Adil olmadığı için de bakın Ortadoğu’da krizler bitmiyor ve Ortadoğu hâlâ kan gölü halinde. Afrika’da da aynı şekilde bu sıkıntılar devam ediyor.

 İşte biz artık diyoruz ki, gelin tüm dünya birleşelim, ‘dünya 5’ten büyüktür’ diyelim. BM’nin 193 üyesi arasında herkes BM daimi üyeleri arasında dönerli bir şeklide yerini alsın ve orada hepsi de temsil yetkisine sahip olsun. Geçici üyeler, daimi üyeler, bu ayrım kalksın. Hepsi daimi üye olarak, dönüşümlü bir şekilde. 20 üye mi olacak, 20 üye. 2 yıl 20 üye görev yapsın. Ondan sonra onu değişsin, diğer onuyla devam.

Ondan sonra bir diğer onu değişsin, diğerleriyle devam. Bunu yapmaya mecburuz. Bunu yaptığımız anda göreceksiniz dünyanın kaderi çok daha farklı bir şekilde değişecektir.”

FETÖ tüm ülkeler için bir tehdit

 “Türkiye 15 Temmuz’da menfur bir darbe girişimine maruz kalmıştır. Bu darbe girişiminin arkasında FETÖ terör örgütü vardır. Maalesef bu örgüt insani yardım, eğitim, ticaret gibi kavramların arkasına saklanarak dünyanın farklı bölgelerinde etkinlik kazanmıştır. FETÖ yalnızca Türkiye için değil, faaliyet gösterdiği tüm ülkeler için bir tehdittir. 

 Sizden (işadamlarından) ricam olacak. Adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağları olmayan, büyükelçiliğimiz tarafından tanınmayan herhangi hiçbir kuruluşa, özelikle işadamları derneklerine itibar etmeyin. Çünkü bizim yasalarımız bunları tanımıyor. Dünyanın şu anda en büyük belası terördür. Dolayısıyla bu teröre karşı hep birlikte önlem almalıyız.”

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.