Dolar 32,3240
%0.23
Euro 35,1085
%-0.04
Altın 2.299,790
%0.98
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı Erdoğan son noktayı koydu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan son noktayı koydu!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis tarafından onay için Cumhurbaşkanlığı’na gönderilen anayasa değişiklik paketiyle ilgili değerlendirmelerini hemen yapacağını ve onaylayacağını belirterek, “Çünkü milletimin beklentisi şu anda budur” dedi

  • Ege Postası
  • 26.01.2017 - 07:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TBMM’de kabul edilen Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin Anayasa değişikliği ile ilgili olarak referandum kararını hemen alacağına işaret ederek, “Bizler de değerlendirmemizi hemen yapacağız, fazla uzatmadan. Çünkü milletimin beklentisi şu anda budur” dedi. 
Erdoğan, Afrika turunun üçüncü ve son durağı Madagaskar’da resmi törenle karşılandı. Erdoğan ve Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina görüşmelerinin ardından, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda anlaşma imza töreni gerçekleştirildi. İki ülke arasında diplomasi, ekonomi ve yayıncılık alanında dört anlaşma imzalandı. İki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında Erdoğan, şunları söyledi:

FAZLA UZATMADAN DEĞERLENDİRECEĞİZ:

 (Anayasa değişikliği onay süreci) Bu (dün) gece nasip olursa ülkemize dönüyorum. Ülkemize döndükten sonra öyle zannediyorum ki Meclis Başkanlığı’nın, Cumhurbaşkanlığı’na, parlamentodaki bu görüşmelerin neticesini ulaştırmış olması lazım. Bizler de değerlendirmemizi hemen yapacağız, fazla uzatmadan. Çünkü milletimin beklentisi şu anda budur. Atılan bu önemli ve kararlı adımla ilgili kararımızı hemen vereceğiz. 

AYM’YE GİTME ALIŞKANLIĞI: 

(CHP’nin anayasa değişikliğini AYM’ye taşıma kararıyla ilgili soruya): Tabii muhalefet AYM’ye başvurabilir. Bu konuda herhangi bir önleyici, ‘Niye oraya gidiyorsun’ deme hakkımız yok. Ama bunlara da tabi alışığız. AYM’ye çok sık gitmeye alışık anlayış da var ülkemizde. Temeni ederim ki bir an önce AYM de bu konuyla ilgili kararını verir.

ASTANA TEŞEKKÜRÜ: 

(Astana sürecinde alınan kararlar konusunda) Suriye konusundaki uluslararası toplantıya Astana’da ev sahipliği yaptıkları için Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e ve genel olarak Kazak tarafına şükranlarını ifade ettiler. Ben de doğrusu şükralarımı ifade ediyorum. Bu vesileyle bölgemizdeki bu sıkıntıların süratle aşılması da şüphesiz ki en büyük temennimizdir. 

RUSYA SORUSUNA YANIT VERDİ: 

(Türkiye aynı zamanda NATO üyesi. Rusya ile yakın ilişkileri çelişki değil m? sorusu üzerine) Şu gerçeği tabi ortaya koymamız lazım. Rusya ile bizim ilişkilerimiz yeni değil. Rusya ile bizim gerek savunma sanayinde, gerek ekonomik, gerek ticari, ağırlıklı olarak stratejik olarak doğalgaz ithalinde ciddi bir işbirliğimiz var. Turizmde bizim Rusya ile ilişklerimiz çok ileri. Almanya’dan sonra ikinci sırada Rusya yer almıştır. Öyle zannediyorum ki Rusya, Almanya’yı da bu noktada her an geçebilir, geçecektir. Böyle bir durumumuz var. Bizim bir de Rusya ile tarihi noktadaki ilişkilerimiz de çok çok ileri noktada. 

AMERİKA DA TAKİP ETTİ:

Şu anda ise bölge ülkeleri olarak Suriye’deki gelişmelerin tabi gerek koalisyon güçleri olarak, başta ABD olmak üzere, gerekse bölgesel güç olması hasebiyle Rusya ile bu işi nasıl çözeriz konusunda bu adımı attık. Bizler Amerika’ya da Astana ile ilgili çağrımızı yaptık. Nitekim Amerika oraya büyükelçisini gönderdi, bu çalışmaları onlar da yakından takip ettiler.

ESED’E SÖYLEDİM: 

Kürt vatandaşlar konusuna gelince Türkiye’de de Kürt vatandaşlarımız var. Kuzey Irak’ta Kürtler var. Suriye’nin kuzeyinde de Kürtler var. Yıllar yılı Suriye rejimi orada yaşayan Kürt kardeşlerimize pasaport dahi vermemiştir, onları sürekli dışlamıştır. Ben kendisiyle görüşmelerimizin iyi olduğu dönemlerde Esed’e ‘Niye pasaportlarını vermiyorsun. Niye bunları vatandaşlığa kabul etmiyorsun. Bunlar senin ülkenin insanları’ demişimdir. ‘Yaptık, yapıyoruz’ diye aldatmıştır. Ama şimdi bakıyorsunuz öyle anlar geliyor ki onları kullanmaya çalışıyor. 

TEHDİT ALMADIĞIMIZ SÜRECE: 

Biz kuzey Suriye’den tehdit almadığımız sürece oraya bakışımız farklıdır. Ama tehdit aldığımız sürece bakışımız farklıdır. Şu anda Kuzey Suriye’de PYD, YPG var. Bunlar ülkemizin güneyindeki şehirlerimiz için tehdit oluşturuyorlar. Ta başından 
itibaren Sayın Obama’nın görevde olduğu dönemde kendisine açık, net söylemişimdir. 

YENİ BİR ADIM ATILIR: 

Amerika’daki yeni yönetimle koalisyon güçleri ne gibi şu anda adım atar bunu bilemiyorum ama kendileriyle yapacağımız görüşmelerle birlikte ve Astana neticeleri de masaya yatırılmak suretiyle temenni ederim ki El Bab, Münbiç ve Rakka’da yeni bir adım atılır ve böylece malum DEAŞ terör örgütüne karşı, PYD, YPG’ye karşı kararlı bir duruşla, Suriye’ye, oralara huzuru, sükunu getirmiş oluruz.

Biz darbe yedik, siz de yemeyin’

Sayın Cumhurbaşkanı ile ülkemizde 15 Temmuz gecesi darbe teşebbüsünde bulunan FETÖ ile mücadeleyi de konuştuk. Hizmet ve eğitim kılıfı altında Afrika’nın birçok ülkesinde örgütlenen bu yapı hakkında kıymetli dostuma bilgi, belgeler verdim. Örgütün tasfiyesi noktasında kendilerinden beklentilerimizi dile getirdim. Bunlar şu anda dünyanın 170 noktasında faaliyetlerini sürdürüyorlar. Dostlarımıza diyoruz ki, biz bir darbe yedik, siz de aynı darbeyi yemeyin’. Bununla ilgili olarak biz Maarif Vakfını kurduk. Sizin MEB ile bizim vakfımız müşterek bir çalışma içine girerek bizdeki darbecilerin buradaki insafsız hareketlerinden Malgaş halkını, gençliğini böylece kurtarmış oluruz Biz Maarif Vakfı, TİKA, Türkiye Burslar ve sivil toplum kuruluşlarımız vasıtasıyla gereken desteği vermeye hazırız. 

İSİM TELAFFUZU GÜLDÜRDÜ: 

Bu dost ülkeyi ziyaret eden ilk Türk Cumhurbaşkanı olmaktan büyük bir onur duyuyorum. Her açıdan tarihi nitelikteki bu ziyaretimin ülkelerimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsn-ü kabul dolayısıyla Sayın Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina’ya en kalbi teşekkürlerimi burada ifade etmek istiyorum. İnşallah yanlış söylememişimdir. Mevlüt senin gibi olmamıştır. (Erdoğan’ın ismini söylemesi üzerine mevkidaşı gülerek alkışladı.)

Erdoğan’a devlet nişanı

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, 3 ülkeyi kapsayan Doğu Afrika turunun son durağı Madagaskar’da Devlet Yüksek Nişanı tevcih edildi. Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda düzenlenen törende Madagaskar Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina Yüksek Devlet Nişanını Erdoğan’a takdim etti.

FETÖ İÇİN UYARDI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dün DEİK tarafından organize edilen Türkiye-Madagaskar İş Forumu’nda iki ülkenin işadamlarına hitap etti:
POTANSİYELİMİZİ YANSITMIYOR: Ülkelerimiz arasındaki mevcut ikili ilişkilerin özellikle ticari alanda gerçek potansiyelinizi yansıtmadığını düşünüyorum. 2000’li yılların başında 12 milyon dolar olan ticaret hacmimiz, 2013 yılında 5 kat artarak 64 milyon dolara ulaştı. Ticari işbirliği anlaşması, serbest ticaret anlaşması, yatırımların karşılıklı teşviki ve korunması, çifte vergilendirmenin önlenmesi anlaşmalarının imzalanmalarıyla ekonomik ve ticari ilişkilerimiz inşallah bundan sonra dahada gelişecektir.

ENERJİ MESAJI: Türk işadamlarına şunu hatırlatmak istiyorum. Yağmuru bol olan bir ada Madagaskar. Burada özellikle hidroelektrik santraller yapımına girilebilir. Bir diğer adım rüzgar enerji santrallerine girilebilir.

SAMİMİYET ZEMİNİ: Karşılıklı işbirliğinin her türlü tekelci ve sömürgeci duygulardan uzak şekilde samimiyet zemininde geliştirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bunun için imkanlarımızı sonuna kadar kullanmaya hazırız. 

BİZZAT YAŞADIK: Türkiye’nin 15 Temmuz’da nasıl bir darbe girişimine maruz kaldığını biliyorsunuz. Bu alçak girişimde bulunan FETÖ terör örgütünün maalesef Madagaskar’da da uzantıları bulunuyor. Bunların ne derecede tehlikeli olduklarını biz bizzat yaşayarak öğrendik. Bizim sizden bir ricamız olacak. Adının içinde Türkiye geçen ve bizimle hiçbir bağları olmayan, büyükelçiliğimiz tarafından tanınmayan herhangi hiçbir kuruluşa, özellikle de işadamlarına derneklerine lütfen itibar etmeyin.

Emine Erdoğan’dan yetimhane ziyareti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, önceki gün Mozambik’te farklı yaş gruplarından çocukların barındığı bir yetimhaneyi ziyaret etti. Yetimhanede, Başbakanlık Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) tarafından düzenlenen tekerlekli sandalye dağıtım törenine katılan Erdoğan, Afrika’nın, Türkiye için bir kardeşlik yurdu olduğunu belirtti. Erdoğan, şunları kaydetti:
“Engelli kardeşlerimizin yaşam şartlarını biraz olsun iyileştirebilirsek ne mutlu bize. İnanıyorum ki, iki ülke halkları olarak insani hedeflerde buluşarak, Mozambik’in kalkınmasını birlikte gerçekleştireceğiz. Bu yetimhane çatısı altında yaşayan tüm yetimlerin, Afrika’nın geleceğinde rol oynayacak şekilde, daha iyi şartlarda yetişmelerinin duacısıyım. Umarım insanlık onlara sahip çıkar ve her biri bu güzel ülkeye hizmet edecek hayırlı evlatlar olur. Afrika ile coğrafi uzaklığımıza rağmen kalplerimiz bir ve beraberdir.” 
Emine Erdoğan, dün de Madagaskar’da, TİKA tarafından hizmete sokulan ve ekipman desteği verilen kadın eğitim merkezinin açılışını gerçekleştirdi. Erdoğan, “Ülkelerimiz ne kadar uzak olsa da kalplerimiz bir ve beraberdir. Afrika’nın kalkınma çabalarına destek olmak, bizim için bir kardeşlik sorumluluğudur. Açılışını yaptığımız kadın eğitim merkezi ekipman ve eğitimleri, Afrika’nın kadınlarına Türk halkının ve devletinin armağanıdır” dedi. l Ankara Milliyet

‘Türkiye’nin yanındayız’

Madagaskar Cumhurbaşkanı Rajaonarimampianina, “Bugün Sayın Cumhurbaşkanı’nın bizlerle olması bu ilişkiyi daha da güçlendiriyor. Türkiye’de son meydana gelen olaylarla ilgili Malgaş halkları sizlerle dayanışma içindedir. Türk halkının yanındadır. Bu olaylarda sizin yanınızda yer aldık” dedi.  “FETÖ ile mücadelede Madagaskar’dan ne bekleniyor” sorusunu Rajaonarimampianina, şöyle yanıtladı: “Ortak olarak uluslararası toplulukla tüm dünyayda yapılan terörizmle mücadeledir. Bu da temel noktadır Bunun üzerinden hareket etmemiz lazım. Hangi ülkede olursa olsun bu insanlığa karşı terörizm hareketleriyle mücadele etmemiz gerekiyor. Biz de bu mücadeleyi veriyoruz. Direkt olarak etkilenmesek de yine de mücadele vermeliyiz ve bu konuyu bilgece bir yaklaşımla ele almamız gerekiyor.”  
 

 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.