Dolar 32,5004
%0.08
Euro 34,6901
%-0.12
Altın 2.496,860
%0.5
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan İzmir'de 'evet' mitingi

Cumhurbaşkanı ve Başbakan'dan İzmir'de 'evet' mitingi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, referandum öncesinde İzmir'de miting yaptı. Gündoğdu Meydanı’nda İzmirlilere seslenen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın hedefinde CHP vardı. Cumhurbaşkanı ve Başbakan İzmirlilere seslendi

  • Ege Postası
  • 09.04.2017 - 08:34

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım, 16 Nisan’da yapılacak referandum öncesi Evet Platformu tarafından İzmir Gündoğdu Meydanı’nda düzenlenen mitingde halka seslendi. Binlerce kişi Türk bayrakları ve ‘evet’ flamaları ile meydana akın ederken, denizden de 300 tekne mitinge destek verdi. Mitinge ayrıca, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Nükhet Hotar ve AK Parti’li milletvekilleri de katıldı.

Delican vinç üzerine çıktı bayrak astı

MİTİNGDEN NOTLAR:

- Evet Platformu tarafından yapılan hazırlıklarda 40 metre genişliğinde 10 metre yüksekliğinde çelik konstrüksiyondan sahne kuruldu.

- Kordon'da alana bakan apartmanlar, 10x15 metre ebatlarındaki renkli meç kumaşlardan yapılan 'evet' bayraklarıyla donatıldı. Bayraklarda 'Milletin kararı evet', 'Memleket meselesi, söz konusu vatan', 'İzmir genci efedir, oyu elbette evettir' gibi sloganlar yer aldı.

- Gündoğdu’da 40 metre genişliğinde 10 metre yüksekliğinde çelik konstrüksiyondan hazırlanan sahne, konuşmacıların yüzü Cumhuriyet Meydanı'na dönük olacak şekilde kuruldu.

- Geniş güvenlik önlemleri alınan mitingde görev yapmak üzere çevre illerden de çok sayıda polis İzmir'e geldi. Yalnızca alanda 3 bin 500 polisin görev aldığı bildirildi.

- Alana girişler Gündoğdu Meydanı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki arama noktasından sağlandı. Alana girmek isteyenlerin Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu flamalar dışında her hangi bir partiye ait bayrak, flama ve döviz sokmasına izin verilmedi. Arama noktasından geçenlere, Türk Bayrağı, üzerinde 'Evet' yazılı olan flama ile şapka dağıtıldı. Alanın farklı noktalarında da su dağıtımı yapıldı.

- Alana girişler Gündoğdu Meydanı ile Cumhuriyet Meydanı arasındaki arama noktasından sağlandı. Alana girmek isteyenlerin Türk Bayrağı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın fotoğrafının bulunduğu flamalar dışında her hangi bir partiye ait bayrak, flama ve döviz sokmasına izin verilmedi. Arama noktasından geçenlere, Türk Bayrağı, üzerinde 'Evet' yazılı olan flama ile şapka dağıtıldı. Alanın farklı noktalarında da su dağıtımı yapıldı.

- Apartmanların önüne üzerinde, 'Evet söz de karar da milletin', 'Daima Millet, kararımız Evet', 'Vatan size minnettar' yazılı kentteki Adliye saldırısını kahramanca önleyen şehit polis Fethi Sekin'in dev afişleri asıldı. Alanı gören bölümlere ayrıca, 'İzmir diyor ki, karar, denetim söz benim, vatan bayrak millet benim. Yurduma hain eli değecekse, onu denize dökecek de benim. Daima millet, kararımız evet', 'İzmir'in genci efedir. Oyu elbet, Evet'dir. 18 yaşında, gerekirse şehit de olurum vekil de' ile 15 Temmuz gecesi Konak Meydanı'nda toplanan vatandaşların fotoğrafının bulunduğu, 'Unutmadık, unutmayacağız, unutturmayacağız' yazılı dev pankartlar asıldı. Alanın farklı yerlerine de yine Atatürk ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın fotoğrafları asıldı.

- Miting alanı, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan  Binali Yıldırım'ın dev posterleri, dev Türk Bayrağı, kırmızı beyaz balonlarla süslendi.

- Yüksek binalarda Özel Harekat polisleri görev yaparken, polis havadan ve denizden de miting alanı çevresinde önlem aldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı botlar da miting alanı açıklarında önlem aldı. Türk Deniz Kuvvetleri'ne MİLGEM Projesi kapsamında inşaa edilen yerli savaş gemisi 'Heybeliada Fırkateyni' de miting alanı açıklarına demirledi.

- Miting için kent dışından sabahın erken saatlerinde otobüslerle İzmir'e gelenler erken saatlerde miting alanına girmeye başladı. Saatler öncesinden alanı dolduran kalabalık, farklı noktalara yerleştirilen dev ekranlardaki görüntüleri izleyip propaganda için hazırlanan müziklere eşlik etti. Yorgun düşen bir çocuk babasının omzunda uyuması renkli görüntü oluşturdu.

- AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, miting hazırlıkları yapılırken vince çıkıp direkler arasına 'evet' bayrakları astı.

- AK Partili yöneticiler, miting fotoğraflarını sosyal medya hesaplarından 'İzmirEVETdiyor' etiketiyle paylaştı.

- Gündoğdu Meydanı'na gelen binlerce vatandaş arama noktalarında detaylı kontrolden geçirildikten sonra alana alındı.

- Babasının omuzlarına aldığı 2-3 yaşlarındaki bir çocuk başını babasının başının üzerine koyarak uyuyakaldı.

- Alana toplam 70 seyyar tuvalet kuruldu.

Eşi Emine Erdoğan ile alandaki vatandaşları selamlayan Erdoğan, konuşmasında Avrupa’da yaşanan sorunları hatırlatarak, “Avrupa’da yaşananları gördünüz, niye kudurdula? Yönetim sisteminin Türkiye’ye ne kazandıracağını gördüler. En ateşli ‘hayır’ kampanyası Avrupa’da yapılıyor. Denize döktükleriniz var ya onların ağababaları ‘hayır’ diyor. Avrupa’yı kast ediyorum. Bununla kalmıyor ‘evet’ diyen herkesin üzerine Hollanda’da polislerini, atlarını, itlerini sürüyorlar. Bir tane CHP’li milletvekili de Trabzon’da bir kardeşime kendisini uyardı diye ‘çekil oradan it’ diyor. Al birini vur öbürüne. Bunların birbirinden farkı yok. Sen bir vatandaşa nasıl ‘it’ dersin. Bunlarda edep yok. Bir kadın bakanı arabaya mahkum ettiler. Hani kadın haklar? Bunlar 100 yıl önce bize ‘hasta adam’ diyordu. Şimdi biliyorlar ki asıl hasta olan Avrupa. Avrupa’nın ekonomisi kötüye gidiyor, nüfusu yaşlanıyor. Ticaretten payı azalıyor. Avrupa çöktükçe çöküyor. Irkçılık yeniden virüs gibi bünyesini sarmış vaziyette. Fakat bu defa işleri zor. Bizim oraya yerleşmiş vatandaşlarımız, işçi olarak gitmişlerdi, bugün patron oldular. Her alanda varlar, yarın da çok daha güçlü olarak yola devam edecekler. Avrupa bu yaptıklarının bedelini ödeyecek. AB meselesi inşallah 16 Nisan’dan sonra tekrar masaya yatacak. Avrupa’da oy oranında ciddi bir patlama bekliyorum. Oradaki halkımıza çok zulmettiler. Çok aşağıladılar ama halkımız da hesabını soracak. Bu hesabın bedelini de 16 Nisan’dan sonra ödeteceğiz hiç merak etmeyin” dedi.

“Bunların hepsi masaya yatırılacak”

Kandil ve FETÖ’nün de ‘hayır’ dediğini belirten Erdoğan, şöyle devam etti: 

“Bunlar ‘hayır’ dediğine göre düşünmek gerekmez m? Söyle bana arkadaşını söyleyeyim sana kim olduğunu. Kişi sevdikleri ile beraberdir. Bugüne kadar çok kan kaybettik ama kaybetmeyeceğiz. Batı’da şuanda İslamofobi aldı başını gidiyor m? Kendimizi Avrupa’nın dışında görmedik ama 54 yıldır bizi Avrupa Birliği’ne almadılar. Şimdi o zaman yeni bir dönem başlayacak. Hem fiziken hem fiilen bir Avrupa ülkesiyiz. Sorun Avrupa’nın bizi kendinden görmek istememesi. Çifte standardı yüzlerine vurunca kötü adam oluyoruz. Avrupa’nın gönlü hoş olsun diye ülkemizi terör örgütlerine mi teslim edeceğiz. Utanmadan sıkılmadan oradaki vatandaşlarımıza atlarını, itlerini üzerilerine salacaksınız, biz sessiz kalacağız. İsviçre, aynı şekilde benim resmimi parlamentonun nünde dev pankarta asıyor. ‘Erdoğan’ı öldürün’ diyorlar. Bütün bunlara karşı sessiz mi kalacağı? Bunların hepsi masaya yatırılacak. Avrupa PKK’ya bütün caddelerini açmış. Bunları görüyoruz.”

“8.’sini kaybetmeye hazırlanıyor”

CHP’li milletvekilinin geçen günlerde sarf ettiği sözlere de sert tepki gösteren Erdoğan, şu ifadelere yer verdi: “Düşmanı İzmir’de denize döktüğümüz günden beri bu topraklar bir daha düşman postalı ile kirletilemedi. 15 Temmuz’da teşebbüs oldu, onu da milletimizle omuz omuza ertesi gün akşam olmadan bertaraf ettik. Bu toprakları masa başında cetvelle çizerek değil kanlarımızla yoğurarak vatan yaptık. Maalesef bu gerçeğin farkında olmayanlar var. Mesele CHP’li Konya milletvekili çıkmış, 16 Nisan’da evet verenleri İzmir’den denize dökeceklerini söylüyor. Bak işte burada şimdi ‘evet’çiler. Hadi gel. Hadi kimi denize döküyorsun görelim. Eski genel başkanları ‘hayır’ çıkarsa düşmanı denizden dökmüş kadar sevineceklerini ifade ediyor. Al birini vur öbürüne. Bu ne terbiyesizliktir. Hani demokrasi, hani özgürlü? Oyumun kaderini sen mi belirleyeceksi? Biz ‘evet’ diyoruz ama biz ‘hayır’ diyeni de anlayışla karşılıyoruz. Bunlar hayatları boyunca demokrat olamadılar ki. Genel başkanları kasetle geldi ve 7 kere seçim kaybetti, şimdi 8.’sini kaybetmeye hazırlanıyor. Ondan sonra inanın bu yine gitmez.”

“Alnını karışlarlar. Neyi döküyorsun'”

Erdoğan, konuşmasında şunları söyledi: 

“Niye ‘denize dökeceğiz’ diyen ahlaksızı kesin ihraç kararı ile disipline göndermiyorsu? Çünkü sen de aynı zihniyettesin. Gücün yetiyorsa gel dök. Alnını karışlarlar. Neyi döküyorsu? Haddini bileceksin. Edep denilen bir şey var ama bunlarda bu yok. Çünkü iktidara gelemiyorlar. Gelemeyecekler de. Bugün buradayız. Dün İstanbul’daydık. Evet sesleri her geçen gün artıyor. Siz de çok koşacaksınız. İzmir bunların hesabını alt üst edecek. Ben size inanıyorum gençler. Tutturmuş, gençler parlamentoya karşı değilim ama onlar askere gitmeyecek. Ya kardeşim 25-30 yaş arası kaç kişi var parlamentod? 5. Şimdi kaç kişi olacağının garantisi var m? Açalım önlerini. Ecdadımız Fatih, 21 yaşında bir çağı kapayıp bir çağı açtı m? Sadece erkekler değil, kızlarımız da parlamentoya girecek. Adam yalan makinesi. Askerlik tabii ki kutsal. Ben askerliğimi yaptım ama bu ülkede bedelli askerlik yapanlar var. Milletvekilliği sıradan bir olay m? Milletvekilliğini de vatani görev olarak görüyorum kaldı ki onunla ilgili yasal düzenleme, bedelli düzenlemesi yapılır. Bu işi zora çıkarmaya gerek yok. Milleti aldatmanın anlamı yok. İstesen de istemesen de bizim gençlerimiz de parlamentonun içinde yerlerini alacaklar.”

“Bu ülkeyi bu çapulculara bırakmayacağız”

Terör örgütleri hakkında da konuşan Erdoğan, “Tüm ümitlerini terör örgütlerine bağladılar. Tüm terör örgütlerinin inlerine giriyor muyu? Bunlar Kürt kardeşlerimi mahvettiler. Artık durmak yok üzerilerine üzerilerine gideceğiz. Bu ülkeyi bu çapulculara bırakmayacağız. Gizleme, saklama gereği duymayan, terör örgütlerini besleyerek üzerimize salıyorlar. Ey Kılıçdaroğlu ‘bayrak’ diyorsun. Senin bayrak anlayışını Hakkari’de gördüm. Bir tane Türk bayrağı sallandıramadın” derken, Kılıçdaroğlu’na yüklenmeye devam ederek “Diyor ki; ‘şuandaki sistem parlamentoda bir milletvekili bakana sıkıntılar var gelin çözün diyemeyecek’ diyor. Senin soru sormana gerek yok. Yazılı önergeni vereceksin, önergene de aynı şekilde yazılı cevap gelecek. Rahmetli Turgut Özal’ın önemli bir tespiti var. ‘Bakanlar kendi illerine ağırlık veriyorlar, bu yüzden sıkıntı oluyor’ diyor. Gerçi benim bakanlarımda sıkıntı yaşanmadı ama zaman zaman olmuyor değil. Biz bunlara rağmen aştık. Kim giderdi Hakkari’ye bakard? Gittik havalimanı yollar yaptık” şeklinde konuştu.

“Taahhütlü mektup mu yollayacaktık'”

15 Temmuz gecesini hatırlatan Erdoğan, “Marmaris’ten İstanbul’a geçiyoruz. İndiğimiz anda F16’lar üzerimizden uçuyor. Arkadaşlarımız dedi ki; ‘Kılıçdaroğlu buraya geldi, ayrıldı’ dediler. Diyordu ki 'darbe olduğunda tankın üstüne ben çıkarım' diyordu. Şimdi de diyor ki; ‘Sayın cumhurbaşkanı haber verseydi beklerdim' diyor. Ben milletime çağrı yaptım. Meydanlar 100 binlerce insanla doldu da sen o halktan biri olarak niçin onların arasına karışmadı? Dursaydın orad? Ama Bakırköy Belediye Başkanının evine gittin. Bu lafla olmuyor. Yürek meselsi. Taahhütlü mektup mu yollayacaktık'”

“Şehitlerimizin katillerini affetme yetkimiz yok”

Vatandaşların “İdam” sloganları üzerine Erdoğan, “İdam konusunda düşünce belli. 16 Nisan bunun karar günüdür. 16 Nisan’da sandıklar ‘evet’le patlayacak. Parlamentoya bu konu geldiğinde Sayın Bahçeli ‘evet’ derim diyor. Sayın Yıldırım’ın kanaatini de biliyorum. Yanılmıyorsam Sayın Kılıçdaroğlu da ‘evet derim’ dedi. Bakalım göreceğiz. Ama bir Meclise gelsin, eğer geçerse ben bunu onaylarım. Şehitlerimizin katillerini affetme yetkimiz yok” cevabını verdi.

“Yalan söyleme”

Kılıçdaroğlu’nun “Başbakan da Cumhurbaşkanı darbenin üzerini örtmek istiyor” sözlerini de değerlendiren Erdoğan, “Bak yalan söyleme. Binlerce kişi cezaevlerinde darbecileri sen mi tıkadı? Biz bunları emniyet güçlerimizle toparladık, yargıya teslim ettik. Bundan sonra yargıya ait. Biz sen miyi? Böyle garip bir adam bu adam. Fakat yalancının mumu 16 Nisan’a kadar yanar. Son 2 yılda terörle mücadele 9 asker ve polisi toprağa veren İzmir böyle bit zillete rıza göstermez değil mi'” diye sordu.

“Kalbi mühürlü”

“Örtülü darbe diyor. Bunların oturdukları koltuklar zaten sipariş. Siyasetin içinde yoğrula yoğrula, kazıya kazıya, milletin gönlünü ala ala gelmediler. Bir CD, bir kaset. Onunla geldiler. FETÖ ile müşterek çalışma ve oradan gelen talimatla buraya geldiler. Milli iradeye, özellikle İzmir’e zerre kadar saygıları yok. İzmir adeta küllerinden doğdu savaşın ardından. Böyle bir mücadeleyi anayasa halk oylaması ile nasıl mukayese edersini? Değişiklik kabul edilirse 18 madde değişecek” diyen Erdoğan, daha sonra CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun radyo programında sarf ettiği sözleri barkovizyondan izletti. Erdoğan, “Ya Kılıçdaroğlu işte bunu anlatıyoruz. ‘Cumhurbaşkanı ve başbakan ayrı olmasın’ diyoruz. Onu birleştiriyoruz. Anladın mı Kılıçdaroğl? Kulağı var duymuyor, gözü var görmüyor. Çünkü kalbi mühürlü” diye konuştu.

"İzmir 16 Nisan’da ‘evet’ diyerek sandıkları yıkmaya hazır mı'”

Konuşmasına, “İzmir’in tüm efelerini, kızanlarını, gönülden selamlıyorum. Buradan İzmir’in tüm ilçelerindeki, mahallelerindeki kardeşlerime kalbi selamlarımı gönderiyorum. Duydum ki İzmir’in gençleri, kadınları, güzel insanları bana haber göndermişler; ‘güçlü Türkiye için biz varız demişler. Ben de çağrınıza icabet ettim. Ben de varım demeye geldim” diyerek başlayan Erdoğan, şöyle konuştu: 

“İzmir, 16 Nisan’da sandıkları ‘evet’le patlatmaya hazır m? İzmir kendisini çantada keklik görüp iradesini hiçe sayanlara rekor ‘evet’ demeye hazır m? Bugün bir başka kararlılık görüyorum. 16 Nisan tarihi bir dönüm noktası olacak. Güzel İzmir türküsünde ne diyor; İzmir’in kavakları, dökülür yaprakları. Bize de derler çakıcı. Yar fidan boylum yıkarız konakları. İzmir 16 Nisan’da ‘evet’ diyerek sandıkları yıkmaya hazır mı'”

“İzmir’in yaşadığı acılarla nasıl mukayese edersin'”

Türkiye’nin geçmiş dönemlerde yaşadığı sıkıntıları hatırlatan Erdoğan, “16 Nisan diyelim ki maddeler kabul edilmedi. Hiçbir şey olmayacak ama aynı sıkıntıları yaşamaya devam edeceğiz. Sezer ve Ecevit aynı görüşü paylaşmıyorlar mıyd? Sezer, anayasa kitapçığını Rahmetli Ecevit’e fırlattı m? Ekonomi allak bullak oldu m? Bunlar olmasın diye yapıyoruz. Türkiye demokratik bir ülke ve 16 Nisan’dan sonra demokrasisi daha güçlü bir ülke olacak. ‘Evet’ diyen ‘hayır’ diyen de saygılıdır. Tutup bunu İzmir’in yaşadığı acılarla nasıl mukayese edersin'” diye sordu.

Görüntüleri izletti

Kılıçdaroğlu ‘tek adam’ sözlerini de eleştiren Erdoğan, “Tutturmuş ‘taraflı tarafsızlık.’ Bak Kılıçdaroğlu sen başında olduğun partinin bile geçmişinden bihabersin. Diyorsun ki ‘Atatürk’ün kurucusu olduğu partinin başkanıyım.’ Güzel. Güle güle kullan. Gazi Mustafa Kemal CHP’nin başındayken, aynı zamanda cumhurbaşkanı değil miyd? İnönü, CHP’nin başındayken aynı zamanda cumhurbaşkanı değil miyd? Bunu bilecek kadar dersini çalışmamışsın. Sana bir ders daha vereyim; 40’lı yıllarda CHP ne yaptı biliyor musunu? Partilerinin il başkanları aynı zamanda illerin valisiydi. Böyle bir şey olabilir m? Şimdi çıkıyor ‘cumhurbaşkanı bütün ecdadını atayacak.’ Geç onu. Bizim kitabımızda böyle bir şey yok. Biz hak hukuk biliriz. ‘50 tane yardımcı atar’ diyor. Ayıptır. Sen bu ülkede ne yaptı? Sosyal Sigorta Kurumu’nun genel müdürlüğünü yaptın” şeklinde konuştu. 

Erdoğan daha sonra Savaş Ay’ın geçmiş yıllarda Kılıçdaroğlu’nun SSK Müdürlüğü döneminde yaptığı haberin görüntüsünü izleterek, “Ey Kılıçdaroğlu senin gidecek yerin bile yok” diye konuştu. Erdoğan, bu kez de AK Parti hükümetleri dönemindeki hastanelerin görüntülerini izletti.

“16 Nisan’da ‘evet’le sandıkların patlaması lazım”

“Onlar yalan yanlış konuşur ama biz icraatımızla konuşuruz” diyen Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Fakat yapacağımız daha çok iş var. 16 Nisan’da ‘evet’le sandıkların patlaması lazım. Cumhurbaşkanı ve başbakan çekişmelerini yaşadık. Bu çekişmeler yaşanmasın istiyoruz. Onun için bu adımı atıyoruz. Demirel ve Özal’ın döneminde aynı şeyler yaşanmıştı. Sürekli sorun çıkartan aksıran tıksıran motorla yolunuza devam eder misini? İzmir, cumhuriyetini seviyor m? 16 Nisan’da ‘evet’ diyecek m? İzmir 16 Nisan’da halk oylamasında inanıyorum ki; ‘evet’ diyenleri buradan denize dökmekten bahsedenlere gereken dersi verecek mi'” Alanı dolduran vatandaşlar, Erdoğan’ın bu sözlerine “Evet” diyerek cevap verdi.

İzmir’e 42 katrilyonluk yatırım

Konuşmasında Avrupa’nın da duyması için İzmirlilere sesleneceğini söyleyen Erdoğan, “İzmir 16 Nisan’da güçlü Türkiye için evet m? 16 Nisan’da müreffeh Türkiye için evet m? 16 Nisan’da istikrarlı bir Türkiye için evet m? Hep beraber evet, evet, evet. Artık bir haftamız kaldı. Bu hafta kapı kapı dolaşalım. Gidilmedik ev bırakmamaya var mıyı? Bizim İzmir sevgimiz öyle lafta değildir. İzmir’i Büyükşehir belediye başkanlığımdan beri bilirim. En çok kıymet verdiğimiz kardeşlerimize, İzmir’i Binali Yıldırım Bey’e emanet ettik. Baktık ki İzmir’in projeye, yatırıma, vizyona ihtiyacı var. Hiç şüpheniz olmasın cumhurbaşkanlığı sistemine geçtiğimizde de bütün nu çalışmaları aynı kararlılıkta yürüteceğiz. İzmir ülkemizin nadide vilayetlerinden biri. İzmir’e geçtiğimiz14 yılda yapılan yatırım 42 katrilyonluk yatırım. İzmir’i hiçbir zaman kenarda bırakmadık. Elimizden gelen her şeyi yaptık. Bayraklı şehir hastanesi geliyor. Bununla İzmir dünyaya bir başka bakacak. Güzel İzmir hızlı tren yolu şen olsun. Otoyol projesi bu yıl tamamlanıyor” dedi.

“Biz Ferhat’ız, siz Şirin”

Muhalefetin projelere ‘hayır’ dediğini kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti: “Bunlar neye ‘hayır’ demedi ki. Modern hastaneler için pek sesleri çıkmadı ama yetişemedikleri üzüme ‘koruk’ diyorlar. Bunların dikili ağacı yok. Dertli değiller. Biz dertliyiz. Bu millete aşkımız var aşkımız. Biz bu millete sevdalıyız. Biz Ferhat’ız, siz Şirin. Biz Şirin’e ulaşacağız. Uzun ince bir yoldayız, gidiyoruz gündüz gece. Gideceğiz inşallah gündüz gece.” 

Erdoğan, daha sonra İzmir ve Manisa’ya yapılan projeleri tek tek hatırlatarak, “Bizden önceki iktidarlar İzmir’e ne yaptı'” ifadelerini kullandı.

 

YILDIRIM: İZMİR MUHTEŞEMSİN

Eşi Semiha Yıldırım ile alandaki vatandaşları selamlayan Başbakan Binali Yıldırım, “İzmir muhteşemsin İzmir. Bugün İzmir Cumhurbaşkanını, adam gibi adam Recep Tayyip Erdoğan’ı ağırlıyor. İzmir geleceğimizin sembol şehridir, dünya şehridir İzmir. İzmir hem Mustafa Kemal Atatürk’ü hem Adnan Menderes’i bağrına basan şehirdir. İzmir Cumhuriyeti demokrasiyi kucaklayan şehirdir. İzmir 4 Eylül 1930’da Fethi Beyi muazzam bir kalabalıkla karşıladı, aynen bugün gibi. İzmir demokrasiye hasrettir, İzmir baskılardan yılmıştır. İzmir huzur, yatırım, özgürlük ve demokrasi istiyordu. On binlerce İzmirli Fethi Beyi bağrına bastı. Bir polis kurşunu ile 14 yaşında bir genç çocuk hayatını o gün kaybetti. Çocuğun babası oğlunun naaşını kucağına alarak Fethi Beye dedi ki ‘İşte sana ilk kurbanımız, bizi tek parti zulmünden kurtar artık’ Ne yazık ki 1930’daki o demokrasi denemesi başarısız oldu. 1946’da demokrat parti kurulduğunda yine İzmir en öndeydi. İzmir evladına, hemşehrisine, Adnan Menderes’e sahip çıktı. İzmir o gün bir kez daha demokrasi ve özgürlük mücadelesinde en önde yer aldı. 46 seçimlerde İzmir, demokrat partiye yüzde 70 oy verdi. 1950 seçimlerde İzmir Demokrat Partiyi tek başına iktidara getirdi. İzmir merhum Adnan Menderes’ten sonra cezalandırıldı, ihmal edildi. Ege’nin incesi yatırımlardan hakkını alamadı” diye konuştu.

“Hayır diyenler de evet diyenler kadar onurludur”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan memlekete hizmet ederken, eser bırakırken kriterlerinin asla siyaset olmaması gerektiğini öğrendiklerini dile getiren Başbakan Yıldırım, “Biz asla oy oranına bakmadık, kim oy verdi kim vermedi diye asla bir saniye düşünmedik. İzmir’i korkutan olmadık, İzmir’de yaşam tarzı üzerinden istismar siyaseti yapmadık. Kutuplaştıran, ayrıştıran olmadık. Hep gönül diliyle konuştuk. Biz konuşmadık, eserlerimiz konuştu. Biz projelerimizle, yaptıklarımızla, yapacaklarımızla konuştuk. Biz bizi seçenlerin başbakanı, hükümeti olmadık. Herkesin başbakanı hükümeti olduk. Çünkü biz biliyoruz ki üzerimizde 80 milyonun hakkı var. 80 milyonun emanetini taşıyoruz. Hiç kimsenin diline, kültürüne, inancına asla karışmadık. Biz 80 milyonu bir bildik, beraber bildik. Biz güçlü Türkiye için milletimizle doğuyla batıyla kuzeyle güneyle hep birlikte hareket ettik. Evet diyenler ne kadar bu ülkenin onurlu evladı ise hayır diyenler de o kadar onurludur. Onlar da bu milletin evladıdır. Biz memleketimizi, vatandaşlarımızı evetçiler diye ayırmadık, asla ayırmayız. Hiç kimse evet diyenleri hayır diyenleri ayrıştıramaz. Biz 9 Eylül 1922’de buradan, İzmir’den düşmanı denize birlikte döktük. Bu ülkenin bir evladı silahıyla, kazmasıyla, baltasıyla ağzında dualarıyla Anadolu’nun ortasından başlayan bu mücadele İzmir’e kadar devam etti. Ege’de düşmanı denize döktü. Kurtuluş Savaşını birlikte zaferle sonuçlandırdık. Bu zafer bizimdir, hepimizindir. Cumhuriyet hepimizindir. Hiç kimse cumhuriyetimize el uzatamaz, dil uzatamaz. Hiç kimse aynı zamanda bu ülkenin evlatlarını evet dediler diye denize dökme densizliğinde, terbiyesizliğinde bulunamaz. Tehdit edemez. Bu dil ayrıştırıcı, bölücü bir dildir. Siyasetin dili bu olamaz. İzmir bu edepsiz dili asla kabul etmez. Eder misin İzmi? O halde 16 Nisan’da bu değişikliğe çoğunlukla evet diyerek bunun cevabını vermeye hazır mısın İzmir'” ifadelerini kullandı.

“Hayır diyenler Türkiye’ye ne vaat ediyor'”

Referandumda hayır oyu verilmesi gerektiğini savunanların hiçbir vaatte bulunmadıklarını belirten Yıldırım, “İçeride ve dışarıdaki düşmanlarımıza karşı Türkiye’yi daha güçlü hale getireceğiz. Hayır diyenler Türkiye’ye ne vaat ediyor. Hiçbir vaatte bulunmuyorlar, ufuk açmıyorlar. Hayır diyenler Türkiye’ye rota belirlemiyor. Hayır diyenler mevcut durum devam etsin, kriz olsun darbe üreten bu sistem devam etsin diyorlar. Ama evet demek değişim demektir. Evet demek dönüşüm, reforma, kalkınma demektir. Evet, evet, evet. Evet istikrar, istikbal ve istikrar demektir. Biz evet ile çocuklarımız ve geleceğimiz, milletimiz için aydınlık yarınları inşa ediyoruz. Bu yüzden 15 yıldır devletin emanetini milletimiz CHP’ye değil AK Parti’ye vermiştir. Biz bağımsız yargı, güçlü büyük Türkiye diyoruz” dedi.

“Bunların bildiği tek şey 'istemezük'”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nu eleştiren Başbakan Binali Yıldırım, şunları söyledi:

“Sayın Kılıçdaroğlu sadece hayır diyor. Bunların bildiği bir şey var; oda istemezük. Yol yaptırmam, havaalanı yaptırmam, hızlı tren yaptırmam, Marmaray’ı yaptırmam, Konak Tüneli'ni yaptırmam. İstanbul-İzmir otoyolunu yaptırmam. Bunların ağzından yaptırmamdan başka bir söz duydunuz mu İzmir. Halk oylaması kampanyasında söylemedikleri tek bir yalan, iftira kalmadı. Şimdi başladılar, bir siyasi parti temsilcisine yakışmayacak tehditler savuruyorlar. Bu aziz milleti tehdit etmeye sizin haddiniz de, hakkınız da yok. Haddinizi bilin. Yunanı denizden döktüğümüz gibi onlar da evet diyenleri denize dökecekmiş. Hayır çıkarsa milleti denize dökmüş gibi sevinecekler. Yazıklar olsun bunlara. Bu kadar seviyesiz bu siyaseti hak etmiyoruz. CHP’ye gönül veren kardeşlerimiz de hak etmiyor. Sayın Kılıçdaroğlu Yenikapı’da başka şeyler söylüyor, FETÖ’nün ağzıyla konuşmaya başladı. 80 milyon vatandaşın zaferine gölge düşürüyor. Bu kahraman milletin 15 Temmuz direnişi dünya demokrasi tarihine altın harflerle yazıldı. İzmir 15 Temmuz gecesi ülkeye sahip çıktınız. Ey Kılıçdaroğlu ne senin gücün ne de Pensilvanya’nın gücü bu zaferi gölgeleyemez. 15 Temmuz’da nasıl Pensilvanya milletin tokadını yedi, bu milletin refah, güçlü Türkiye yürüyüşünü durduramazsın Sayın Kılıçdaroğlu.”

İzmir’e 15 yılda 41 milyon liralık yatırım yaptıklarını hatırlatan başbakan Yıldırım, İzmir’in her şeyin en iyisine layık olduğunu ve daha nice projeler gerçekleştireceklerine işaret etti.

“16 Nisan Türkiye için milattır”

16 Nisan’ın Türkiye için bir milat olduğunu ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, “Bir İzmirli kardeşiniz olarak demokrasinin hep öncülüğünü yapmış İzmir’in bu sefer güçlü bir evet diyeceğine inanıyorum. İzmir büyük ve güçlü Türkiye’den yana olacaktır buna inanıyorum. Adnan Menderes ile Recep Tayyip Erdoğan ile çehresi değişen İzmir, inşallah bu sefer kendine yakışanı yapacak. Biz İzmir’e güveniyoruz. İzmir’in Cumhurbaşkanı ve Başbakanını da mahcup etmeyeceğine inanıyorum. Sadece Gündoğdu Meydanı değil aynı zamanda denizde balıkçılarımız 16 Nisan için müjde veriyor, 16 Nisan’da buradayız diyorlar” diye konuştu. (DHA-İHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.