Dolar 32,3292
%0.24
Euro 35,0582
%-0.18
Altın 2.295,320
%0.78
Bist-100 9,01
%2.35

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Demir-çelikçilerin hedefi büyük

Demir-çelikçilerin hedefi büyük

Ege Bölgesi’nde hazırgiyim sektöründen sonra ihracatta ikinci sırada yer alan demir-çelik sektörü, 2017 yılının ilk çeyreğinde yüzde 20’lik ihracat artış hızıyla 247 milyon 492 bin dolarlık dövizi Türkiye’ye kazandırdı. 2017 sonunda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat rakamına ulaşılması hedefleniyor.

  • Ege Postası
  • 28.04.2017 - 12:50

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı Ege İhracatçı Birlikleri’nde gerçekleştirildi. Genel Kurul sonrasında gazetecilerin sorularını cevaplandıran Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, Çin’deki demir-çelik fiyatlarındaki yükselişin Türk demir-çelik sektörünün rekabetçiliğini arttırdığını ve ihracatlarında olumlu bir değişime yol açtığını, 2017 yılından umutlu olduklarını, sene sonunda 1 milyar 250 milyon dolar ihracat rakamına ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Dünya genelinde 1 milyar 600 milyon ton demir-çelik üretimi olduğunu belirten Şahin, "Çin, 800 milyon ton üretimle dünya üretiminin yüzde 49’unu tek başına yapıyor. Çin’deki demir-çelik fiyatlarındaki değişim tüm dünyayı etkiliyor. 2013 yılına kadar çok rekabetçi bir politika izlediler. Türkiye’nin dibindeki Ürdün’e bile bizim ihraç fiyatlarımızın altında ürün satar hale geldiler. Şu anda ise Çin’in fiyatlarının yüksekliği Türk demir-çelik sektörüne nefes aldırdı. Hong Kong, Singapur gibi Uzakdoğu ülkelerine bile ihracat yapar konuma geldik" diye konuştu.

Türkiye’nin demir-çelik üretiminin tüketiminden fazla olduğuna işaret eden Şahin, sektörün ihracat yapma zorunda olduğunu kaydederek, "İhracatta Afrika yeni pazar konumunda. Etiyopya ve Mısır’a ihracatımız artıyor. Türk Hava Yolları (THY) en fazla dış hat uçuşu olan havayolu. Türk firmalarının dış ticaret departmanlarında konusuna hakim insanlar var. Tüm dünyayı dolaşıyor, ihracatımızı arttırıyoruz. Yemen’e 600-700 bin ton ihracat yapıyoruz" dedi.

Türkiye’de 20 yıl vadeli verilen konut kredilerinin inşaat sektöründe canlanmaya yol açtığı gözlemini paylaşan Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Halil Şahin, "Türkiye’de konutların yüzde 50’sinin kentsel dönüşüm ile yenilenmesi söz konusu. Kentsel dönüşüm ciddi oranda hareketlenirse birkaç yıl inşaat sektörü canlanır. İnşaat sektörü 200 kalem ürünün tüketildiği, istihdama büyük katkı sağlayan bir sektör" dedi.

Ege Bölgesi’nde üretim yapan ancak ihracatı İstanbul’da kayda alınan çok sayıda demir-çelik firması olduğu bilgisini de paylaşan Şahin, Ege Bölgesi’nin demir-çelik ihracatının bu nedenle gerçek boyutunun kamuoyuna yansımadığını, Türkiye’nin en büyük demir-çelik ihracatçısı firmaların İzmir’deki fabrikalarında üretilen ürünlerin ihracatının Ege Bölgesi’nde kayda alınması halinde Ege Demir ve Demirdışı Metallar İhracatçıları Birliği’nin ihracat rakamının 2.5 milyar dolara ulaşabileceğini sözlerine ekledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği’nin 2016 yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda 2017 yılı iş programı ve bütçesi kabul edilirken, birliğin 2017 yılı bütçesi 3 milyon 850 bin TL oldu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.