Dolar 32,5172
%0.2
Euro 34,6043
%0.17
Altın 2.489,230
%0.24
Bist-100 9.548,00
%-1.36

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Demirtaş: Görünen o ki Irak parçalanacak

Demirtaş: Görünen o ki Irak parçalanacak

İzmir Ticaret Odası (İTO) Meclis Toplantısı’nda Irak’taki referandumu değerlendiren Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin Türkiye ve dünya ülkelerinin tüm uyarılarına rağmen referandum konusunda geri adım atmadığını belirterek, “Görünen o ki Irak parçalanacak. Barzani ısrar ettiğine göre, büyük devletler kapalı kapılar arkasında ‘devam et’ diyor" diye konuştu.

  • Ege Postası
  • 28.09.2017 - 08:45

İTO eski binasında son meclis toplantısını yaptı. Bundan sonraki toplantılarını Kordon'daki yeni hizmet binasında yapacaklarını belirten İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2015 yılında İTO bünyesinde Turizm Müdürlüğü'nü kurduklarını son 2 yılda personelin 17 ülkede 28 şehri dolaştıklarını söyledi. Bu yıl sonuna kadar toplam 19 fuara gidilmiş olacağını aktaran Demirtaş, "Ekim ayı içerisinde Fransa’dan yaklaşık 20 kişilik bir turizm heyeti bekliyoruz. Yakın zamanda Rusya’dan Rus Gastronomi televizyonu temsilcilerini İzmir’e getireceğiz" dedi. Çin ile ilişkilerin geliştirileceğini sözlerine ekleyen Demirtaş, "Çinliler için deniz değil, tarih ve gastronomi turizmi daha çok önemi taşıyor. Onlar için de ayrı bir turizm programı oluşturacağız. Büyükşehir Belediyesi ile de görüşüyoruz, Uzakdoğu'da sanal ortamda İzmir'i tanıtmak için bir firmayla da çalışıyoruz. Çin’de dijital medya kampanyasına başlıyoruz. Japonya’dan ise yeni döndük. Uzakdoğu pazarında hızlı bir çalışmaya giriştik. Muğla, Denizli belediye başkanlarıyla görüştüm ve onlarla birlikte gitme planımız var" diye konuştu.  Yabancıların Pamukkale'yi, Efes'i bildiğini fakat İzmir'i tanımadığını söyleyen Demirtaş, "Biz bu insanları İzmir'e getirmek zorundayız. Turizm Müdürümüz, Japonya’da Japonya Turizm Bakanı ve Jata temsilcilikleri ile görüştü. Turizm sektöründe pazarlama dinamikleri değişti. Çeşitli milletler agresif çalışıyor. Biz de Uzakdoğu pazarında çok agresif çalışacağız" dedi.

ZEYTİN VE ÜZÜM ROTASI

Türkleri çok seven Japonya ile yoğun ilişkiler içine girilmesi gerektiğini kaydeden Demirtaş şöyle konuştu:

"O bölgede de roadshow düşünüyoruz. Bakanlık, İzmir ve zeytin rotasını önemsiyor. Biz ona üzüm bağı yollarını da ekleriz. Uluslararası bir etkinlik daha kazandıracağız. Böyle bir etkinlik uzakdoğulu grupların ilgisini çekiyor. Ocak ya da Şubat ayında Japonlar'ın seyahatinde etkili, karar verici birlik ve kuruluşları İzmir’e getirme çalışmalarımız var. Çin için de Japonya için de terzi işi rotalar lazım. İzmir, Denizli, Muğla gibi iller ile tur tanıtım broşürü hazırlatmayı planlıyoruz. Turizmcilerimiz için kümelenme ve start up projeler geliştireceğiz. Birbiri ile gruplanacak konaklama ve turizmci üyelerimiz özel turlar hazırlayacak."

"TEDİRGİNLİK DEVAM EDİYOR"

Son 1 yıldır dünya siyasetinin ateşten bir gömlek gibi olduğunu söyleyen Demirtaş, Birleşmiş Milletler toplantısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgesel meselelerin çözümü için işbirliği ve terörle mücadelenin sürdürülmesi kararının piyasalara olumlu yansıdığını söyledi. Demirtaş, “Ama diğer taraftan Kuzey Kore bu yıl içinde 10’dan fazla füze fırlattı.  Kuzey Kore, 'Amerika’yı vurabiliriz' diyor. Bu çekişme riski arttırarak, piyasalar üzerinde baskı yaratıyor. Yatırımcılar altına yöneldi. Altın geçen yıl ABD başkanlık seçimlerinden sonraki en yüksek değerine ulaştı. AB’de ekonomik toparlanma devam ediyor. AB ekonomisinde işlerin iyi gitmesi ülkemiz için de önemli. İngiltere’nin Brexit ayrılma süreci devam ediyor. İngiltere Başbakanı “Yumuşak bir geçişten söz ediyor. Almanya’da ise haftasonu parlamento seçimleri yapıldı. Merkel, yeniden Başbakan seçildi. Ancak, aşırı sağcı partinin 3’üncü olması ve büyük oy artışı hem bu ülkede yaşayan vatandaşlarımız hem de tüm Avrupa için tedirginlik kaynağı. Seçimler bitti, umarız Almanya ile gerginlik sona erer" dedi. Irak’taki referandumu da değerlendiren Demirtaş, Mesut Barzani’nin, Türkiye ve dünya ülkelerinin tüm uyarılarına rağmen referandum konusunda geri adım atmadığını belirterek, “Görünen o ki Irak parçalanacak.  Barzani ısrar ettiğine göre, büyük devletler kapalı kapılar arkasında ‘devam et’ diyor. TBMM, sınır ötesi operasyon konusunda hükümete verilen yetkinin bir yıl daha uzatılmasına karar verdi. Sınırda silahlı güçlerimiz yerini aldı. Başbakanımız 'savaşa girmiyoruz' diyor ama tedirginlik devam ediyor" diye konuştu.

“YENİ BİNANIN MALİYETİ NORMAL Mİ'"

Demirtaş’ın ardından söz alan Meclis Üyesi ve Sigorta Grubu Üyesi Canan Evren, İzmir Ticaret Odası’nın yeni binasının metrekare maliyetinin arsa payı hariç 6 bin 500 lira olduğunu belirterek Denetleme Kurulu'na bu maliyetin normal olup olmadığını sordu. Evren, yeni yapılan çok katlı projelerde arsa payı dahil metrekaresi 6 bin 500 liraya ofis satın alınabileceğini, satış fiyatları bu durumdayken maliyet fiyatının yüksek olduğunu savundu. Meclis Üyesi ve Mimarlık Grubu Üyesi Hakan Kılınçarslan ise Canan Evren’in içinin rahat olmasını söyleyerek, “Bu maliyet bütün donanımlar eklendiğinde ulaşılan maliyettir. Sizin bahsettiğiniz projelerdeki satış fiyatı boş binalara aittir. Her binanın maliyeti farklıdır. Konut, ofis, opera maliyetleri birbiriyle aynı değildir. Yeni binamızın metrekare maliyeti gayet normal bir maliyettir. İçiniz rahat olsun" dedi. Meclis Üyesi ve Mühendislik Grubu Üyesi Şeref Ali Günduru ise Canan Evren’in sözlerine yanıt vererek “Siz sigortacı olarak her binaya aynı değeri mi biçiyorsunuz, binada kullanılan demire çimentoya mı değer biçiyorsunuz yoksa kullanılan donanıma mı değer biçiyorsunu? Her binanın değeri farklıdır" diye konuştu. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.