Dolar 32,3165
%0.2
Euro 35,0968
%-0.07
Altın 2.299,250
%0.95
Bist-100 9,05
%2.75

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Denizlerimizdeki balıklar omega-3 zengini

Denizlerimizdeki balıklar omega-3 zengini

Kılıç Deniz Ürünleri İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Sinan Kızıltan, Norveç somonunun omega-3 yönünden zengin bir balık olduğu yönündeki açıklamaların gerçekçi olmadığını belirterek, Türkiye denizlerindeki balıkların daha zengin omega-3 değerlerine sahip olduğunu söyledi. 

  • Ege Postası
  • 25.02.2017 - 11:42

Norveç somonunun en hızlı şekilde 9 günde Türkiye'de sofralara ulaşabildiğini dile getiren Kızıltan, balıkların bozulmaması için kimyasalla desteklendiğini ve 9 günlük bir balığı tüketmenin ne kadar sağlıklı olacağının şüpheli olduğunu kaydetti. Yerli balıkların ise aynı gün veya en geç 1 gün sonra sofralara ulaştığına işaret eden Kızıltan, "Hem sağlığımız hem de ülke ekonomisi için yerli balık tüketelim" dedi. 

Norveç hükümetinin Norveç somonunu tanıtmada yüksek miktarda para harcadığını ifade eden Kızıltan, yerli balık tüketilmesi için hükümetin su ürünleri sektörünü desteklemesi gerektiğini belirtti. Norveç'te somon tanıtımının devlet politikası haline geldiğini anlatan Kızıltan, Norveç Başbakanı'nın her gittiği ziyarette Norveç somonu pişirttiğini ve basına servis ettiğini vurgulayarak, "Sadece somon ürünlerinin olduğu etkinlikler yapıyorlar. Norveç'te somon ihracatı 6.5 milyar dolar. Biz Türkiye olarak 800 milyon dolar ihracat yaptığımızı düşünürsek, ne kadar büyük bir fark olduğu ortaya çıkar. Kendi balığımızı yedirmeyeceğiz. Sahip çıkacağız. 1998 yılında Norveç ile yapılan bir anlaşmadan ötürü Norveç'ten gelen balıklara vergi uygulanamıyor. Cari açık sorunu olan ülkemizde balık ithalatı da her geçen gün artarak ekonomimize zarar veriyor" dedi. 

YERLİ BALIK TÜKETİM KAMPANYASI 
Türkiye'de Karadeniz'de de artık somon yetiştirildiğini ve oldukça fazla talep gördüğünü söyleyen Kızıltan, "Türkiye'de üretilen Karadeniz somonunu Norveç'teki somona alternatif olarak gösteriyoruz. Karadeniz'de çıkan balıkların omega-3 oranı en yüksek balıklardır. Somona göre biraz daha renkli. Her markette bulunabiliyor. Hem de norveç somonunun üçte biri fiyatına. Yerli balıklara yönelik yapılan kara propagandaya karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Sağlam bir devlet politikası ile bu süreci çok başarılı bir şekilde tamamlarız. Devlet bir yerde resepsiyon veriyor ve somon füme ikram ediliyor. Somonu tanıtmak zorunda değiliz. Kendi balıklarımızı tanıtmalıyız. Kıyı kesiminde balıkçılık yapan çok insan var. Balıkçının tuttuğu taze balıklar varken somon balığı istiyorsanız hatayı kendimizde aramamız lazım. Bu sene desteklerimiz kaldırıldı. Yaklaşık 60 milyon TL destek alıyorduk. Bu kalkan paranın yarısının tanıtıma yönelik kullanılması gerekiyor. Çünkü bir para var ve biz sektör olarak bu paradan vazgeçtik. Devlet bize bu parayı vermesin. Ama tüketimi arttıracak işlerde harcasın. İspanya'da bu böyle yapılmış. İspanya'da üretilen balığı tüketelim diye okullarda her yerde kampanyalar düzenleniyor" diye konuştu. Kızıltan, yerli balık seferberliği başlatılması gerektiğini vurguladı. 


 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.