Dolar 32,5989
%0.38
Euro 34,8144
%0.24
Altın 2.506,400
%0.88
Bist-100 9.473,00
%-0.54

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Doğan'dan Opera ihalesine sert tepki

Doğan'dan Opera ihalesine sert tepki

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Mavişehir'deki opera binası projesinde itirazlar KİK'e taşındı. Yeterli teklif gelmediği gerekçesiyle iptal edilen ilk ihalenin ardından gözler bu sefer de Kamu İhale Kurulu'na çevrilirken, AK Partili Doğan, sürece sert tepki gösterdi. Doğan'dan KİK'e giden Opera ihalesine sert tepki

  • Ege Postası
  • 28.06.2017 - 10:57

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- “Türkiye'nin opera sanatına özel" ilk binası olacak 429 milyon TL maliyetli Mavişehir Opera Binası projesi itiraz engeline takıldı. İhale Kamu İhale Kurumu'na (KİK) taşınırken, AK Parti Grup Başkan Vekili Bilal Doğan, "Adrese teslim ihale" sözleriyle Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu hedef aldı. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin Aralık ayında gerçekleştirdiği ihalesi iptal edilen opera binası projesi için geçtiğimiz aylarda yeniden ihale gerçekleştirdi. Toplam 4 tekliften en yüksek bedel olan 429 milyon TL'lik teklifi veren Çağdan A.Ş. ve Wagner-Biro Austria Stage Systems AG Ortak Konsorsiyumu'nun kazandığı ihalede süreç yine tıkandı. İhalede teklif sunan yüklenici firmalar sonuca itiraz ederek belediyeye giderken, talepleri kabul görmeyince bu sefer de Kamu İhale Kurumu'nun yolunu tuttu.

OPERA PROJESİNE İTİRAZ YAĞDI

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin resmi sonucunu henüz KİK'e bildirmediği ve sonuç ilanı yayınlanmayan projeye adeta itiraz yağdı. Teklif sunan yüklenici firmalardan Adeha İnşaat'ın opera binası yapım işine dair itirazları KİK tarafından reddedilirken, ardından benzer gerekçeler ve tartışma konusu olan yeterlilik şartına dair yeni itirazlar geldi. Yenigün inşaat ve Deda Perde Sis. İnşat Ltd. Şti Konsorsiyumu ile Ermit Ltd. Şti ve Mapavri A.Ş. Konsorsiyumu, ihalenin iptal edilmesi için Kamu İhale Kurumu'nun yolunu tutarken, gözler bu gelişmelerin ardından Ankara'dan gelecek habere çevrildi.

İHALE TAMAMEN İPTAL EDİLEBİLİR

Son gelişmelerle birlikte, çıkmaza giren opera binası projesi İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin 9 kez gerçekleştirdiği elektronik ücret toplama sistemi ve 3 sefer tekrarlanan elektrikli otobüs alım sürecinde yaşananları akıllara getirdi. Önümüzdeki günlerde ihaleye dair itirazlar KİK tarafından karara bağlanacak ve nihai sonuç belli olacak. Kurul ihaleye dair düzeltici işlem belirlenmesine hükmederse, kriz belediyede bünyesindeki ihale komisyonunda çözülecek. Eğer KİK ihalenin iptal edilmesine karar verirse, süreç sil baştan işleyecek ve opera projesi üçüncü sefer ihaleye çıkacak. KİK itirazları reddettiği takdirdeyse, en uygun teklifi veren firmayla sözleşme imzalanacak ve projenin temeli atılacak, inşaatı da start alacak. Her üç ihtimal dahilinde de firmaların yargıya gitme hakkı bulunurken, süreç mahkemeye taşınabilecek ancak projenin inşaatı başlayacak.

DOĞAN: OLACAĞI BUYDU...

Gelişmelere tepki gösteren ve İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu'nu hedef alan AK Parti Grup Başkanvekili Bilal Doğan ise ihale sürecine dair şu açıklamayı yaptı: "Açıkçası bu gelişmelere hiç şaşırmadık. Daha önceki açıklamalarımızda ve belediye meclisinde sık sık konuştuğumuz üzere, adrese teslim yapılan bu ihalenin adım adım iptale doğru gittiğini, usulen hatalı olduğunu dile getirmiştik. Projenin ihalesi 10 yılda hazırlandı, ihalesi neredeyse bir yıldır tamamlanamadı. Biz zaten opera bu hızla 10 yılda yapılır demiştik. Eleştirilerimizde yanılmadığımızı ve ne kadar haklı olduğumuzu tüm kamuoyu da görmüş oldu. Nitekim, belediyenin diğer tüm işlerinde olduğu gibi yine itirazlarla karşılaştık. Yine bir yatırım KİK'e taşındı. Biz aynı filmi elektrikli otobüs alım ihalesinde de gördük... Açıkçası, olacağı buydu... Koskoca Büyükşehir Belediyesi ve Başkan Aziz Kocaoğlu artık ihale yapmayı, şartname hazırlamayı beceremiyor. Ve kentimize yön verecek yatırımlar bu ne yazık ki beceriksizliğe kurban gidiyor. Diğer yandan, ihalenin yaklaşık maliyeti ile en uygun teklif arasında ortaya çıkan 62 milyon liralık fark açıklanması gereken en önemli husustur. Bu maliyet farkı neden kaynaklanmaktadı? Daha bu projenin en başında opera sahnesinin yapımı ve kaba inşaat işlerinin ayrı ayrı ele alınarak iki etaplı ihale edilmesi gerektiğini söylemiştik. Belediyenin bu yabancı hayranlığından ötürü kentimizdeki müteahhitler yine devre dışı kaldı ve İzmir'in parası yine heba edilecek. Keşke aynı hatalar tekrar edilmeseydi de, kentimiz kazansaydı. Biz artık İzmir'in daha fazla zaman kaybetmesini istemiyoruz. Bu güzel eserin bir an önce kentimize kazandırılmasını diliyoruz."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.