Dolar 32,5822
%0.33
Euro 34,7960
%0.18
Altın 2.509,000
%0.99
Bist-100 9.693,00
%1.77

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Dönüşüm mahkemeye gidiyor: Krizde son perde

Dönüşüm mahkemeye gidiyor: Krizde son perde

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın Karabağlar'da 2012 yılından bu yana kangrene yol açan kentsel dönüşüm projesi yine çıkmaza girdi. Dava açmaya hazırlanan Cennetçeşme ve Limontepe halkı bu sefer meslek odalarının da desteğiyle projenin tümden iptali için yargıya gidecek. Dönüşüm mahkemeye gidiyor

  • Ege Postası
  • 07.02.2017 - 12:34

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- 2012 yılındaki Bakanlar Kurulu kararıyla riskli alan ilan edilen Karabağlar'ın Cennetçeşme ve Limontepe semtindeki 16 mahallede yaşanan dönüşüm bilmecesi yeni bir krizi daha beraberinde getirdi.  

5 YILDA 5'İNCİ PLAN, SONUÇ YİNE İTİRAZ

5'inci yıla merdiven dayayan proje Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın hazırladığı son planların ardından  yine çıkmaza girdi. Toplam 16 mahallede yüz bine yakın vatandaşı yakından ilgilendiren ve 540 hektarlık alanda yürütülecek kentsel dönüşüm çalışması halktan bir kez daha vetoyla karşılık gördü. Bakanlığın Cennetçeşme ve Limontepe bölgesinde 1'inci etap olarak adlandırılan 101 hektarlık arazide yürütülecek kentsel dönüşüm projesi için hazırladığı ilk dört plan gelen itirazların ardından iptal edildi. Ocak ayında askıya çıkartılan 5'inci imar planı için gözler bir kez daha bölgedeki halka çevrilirken, dönüşüm mağduru vatandaşlar bu sefer itiraz etmek yerine doğrudan yargıya gitme kararı aldı.

SON PLANLAR VE DÜZENLEMELER VATANDAŞA DARBE VURDU

Kentsel dönüşüme esas teşkil eden ve 5'inci kez askıya çıkartılan detaylı imar düzenlemesiyle yöre halkını yakından ilgilendiren bazı düzenlemelere yer verildi ve birçok kısıtlamaya gidildi. Bakanlık tarafından ilan edilen düzenlemede daha önceden dernekler ile sivil toplum kuruluşlarına verilen itiraz hakları ortadan kaldırılırken, bundan böyle yapılan imar değişikliğine sadece bölgede arsası ve evi olan hak sahipleri itiraz edebilecek. Yapılan bu düzenlemenin yanı sıra dönüşümde vatandaşın lehine olan bir diğer yasal sınırlama ise arsa büyüklükleriyle ilgili oldu. Hak sahiplerine dönüşümü inşaat firmalarıyla anlaşarak kendi imkanlarıyla yapabilmeleri için imkan tanındı, ancak en az 3 dönüm tapulu araziye sahip olma şartı getirildi. Semtteki mevcut durum itibarı ile bu imkana sahip vatandaşların sayısı ise sadece yüzde 1 oranında kalıyor.

DERNEKTEN FLAŞ AÇIKLAMA: DÖNÜŞÜMÜ BATSIN!

Süreçle ilgili önemli bilgiler veren ve izleyecekleri yol haritası hakkında önemli açıklamalarda bulunan Karabağlar Kentsel Dönüşüm Platformu Başkanı Halil Ecevit, "Artık birçok hakkımız elimizden alınıyor. Bu son düzenlemeyle birlikte adeta yok hükmünde sayılıyoruz. Yasa ve mevzuat gereği birçok engelleme ile karşı karşıyayız. Ortada hak hukuk adalet diye bir şey kalmadı. Sen dava açamazsın, sen itiraz edemezsin diye kısıtlanıyoruz. Adeta elimiz kolumuz bağlandı. Daha geçmişte açtığımız davalar sonuçlanmadan, itirazlarımıza cevap verilmeden eskisini iptal edip yeni plan çıkartıyorlar. Geçmişte ne dediysek çıktı. 6306 sayılı yıkım yasasına ek olarak çıkartılan 6704 sayılı yasa ile tüm haklarımız elimizden alındı. Bizi zorla sokağa atmak istiyorlar. Kentsel dönüşümün bu hali ile uygulanması ve başlaması mümkün değil. Adaletle alakası olmayan bu düzenleme yüzünden vatandaşları bölüp birbirine düşürecekler. Yıllardır kentsel dönüşüm diye diye hayatımızı felç ettiler, adı batsın..." dedi.

İPTAL DAVASI YOLDA: MESLEK ODALARIYLA ORTAK HAREKET EDECEKLER

Son gelişmelerin ardından mahalle halkı ve dernekler olarak yaptıkları değerlendirme sonucunda yargıya giderek iptal davası açma kararı aldıklarını da duyuran Dernek Başkanı Ecevit şunları kaydetti: "Başta meslek odaları, avukatlarımız ve ilçe belediyesi ile yaptığımız görüşmeler neticesinde mücadeleyi büyütme ve süreci ortak direnişle sürdürme kararı aldık. İmar planlarının itiraz süresi sona ermeden yine toplu olarak mahkemeye gidip iptal davası açacağız. TMMOB ve bağlı odalardan Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi bu süreçte yanımızda olacağını belirtti. Vatandaş olarak tüm haklarımız elimizden alınıyor. Bu sadece Karabağlar'ın değil, İzmir'in hatta tüm Türkiye'nin ortak sorunudur."   

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.