Dolar 32,4768
%0.09
Euro 34,6932
%-0.08
Altın 2.476,540
%0.58
Bist-100 9.530,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege 'Araştırma üniversitesi' adayı

Ege 'Araştırma üniversitesi' adayı

Ege Üniversitesi, üniversitelerin bölgesel kalkınmada rolünü arttırmak için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Kalkınma Bakanlığı işbirliğiyle hazırlanan eylem planı doğrultusunda 'araştırma üniversitesi' adayları arasında yer aldı. Projeleri, akademik potansiyeliyle öne çıkıyor

  • Ege Postası
  • 01.08.2017 - 11:39

YÖK ve Kalkınma Bakanlığı tarafından üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Projesi çerçevesinde Türkiye genelinde 25 üniversite, 'araştırma üniversitesi' olmak için aday olarak belirlendi. Araştırma stratejisinde önceliği bulunan biyoteknoloji, enerji, gıda bilimleri ve teknolojileri, hastalıklar ve tedavi yaklaşımları ile kimyasal teknolojiler alanlarında Türkiye'nin ilk beş üniversitesi arasına girecek altyapı ve araştırma yetkinliğine sahip Ege Üniversitesi, araştırma üniversitesi adayları arasında akademik yayınları, akademik teşvik alma potansiyeli, proje başvuruları ve TÜBİTAK'tan aldığı projeler ile öne çıkıyor.

İhtisaslaşma projesi çerçevesinde üniversitelerin bölgesel kalkınmada rolünü artırmanın temel hedef olarak belirlendiğini vurgulayan Rektör Vekili Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Ege Üniversitesi 2004-2016 yılları arasında, Türkiye'deki firmalar ile Avrupa'daki firmalar arasında ticari, teknoloji ve araştırma işbirlikleri yapılmasına yönelik yürüttüğü projeler ile 276 işbirliği anlaşması imzalanmasını sağlamış, 70 milyon TL civarında bölgeye katma değer ve 430 kişiye yeni istihdam sağlamıştır. Akademik yeterliliğimizin yanı sıra bölgemize sağladığımız katma değer ile de araştırma üniversitesi olma yeterliliğine sahip olduğumuz düşüncesindeyiz" dedi.

Prof. Dr. Beril Dedeoğlu, "Ege Üniversitesi, URAP (University Ranking by Academic Performance) tarafından açıklanan 'Dünyanın en iyi 2000 üniversitesi' sıralamasında yer alan 71 Türk üniversitesi arasında 5'inci sırada bulunuyor. Ayrıca uluslararası düzeyde sunduğu kaliteli eğitim, teorik ve uygulamalı araştırma faaliyetlerinin yanı sıra, üniversiteyi sanayi ve kamu ile Ar-Ge, inovasyon, girişimcilik, bilgi ve teknoloji transferi konularında buluşturmada geliştirdiği özgün modeli sayesinde dördüncü nesil üniversite anlayışının ülkemizdeki ilk örneklerinden biri" diye konuştu.

Toplumun ihtiyaç duyduğu konularda akademisyenlerin teorik ve pratik bilgiler ile donatılması amacıyla sağlanan akademik teşvikte Ege Üniversitesi'nin 2016 yılında devlet üniversiteleri sıralamasında birinci sırada yer aldığını belirten Prof. Dr. Dedeoğlu, "Ege Üniversitesi, TÜBİTAK proje desteklerinden yararlanma konusunda ilk sıralarda bulunmakla birlikte kurumsal teşvikten de en yüksek oranda pay almaktadır" dedi.

LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE YAKLAŞIK 10 BİN ÖĞRENCİ

Erasmus+, Farabi ve Mevlana gibi değişim programlarının yanı sıra Mayıs 2017 itibariyle Ege Üniversitesi'nin 34 ülkeden 82 üniversite ile akademik işbirliği protokolü bulunduğu bilgisini aktaran Dedeoğlu, "Diploma verebildiğimiz 492 lisansüstü programımızda eğitim alan öğrenci sayımız da 10 bine yaklaşmıştır" diye konuştu.

GELİŞMİŞ ALTYAPI OLANAKLARI

Ege Üniversitesi'nin tüm öğrenci ve akademik personelinin ortak kullanımına sunduğu bilgisayar ve yabancı dil laboratuvarlarının yanı sıra fakülte, yüksekokul, enstitü, araştırma ve uygulama merkezlerinin kendi eğitim ve araştırmaların da kullandıkları 92 bilgisayar laboratuvarı, 477 bilimsel araştırma laboratuvarı ve 159 öğrenci laboratuvarı olmak üzere toplam 728 laboratuvarı bulunuyor. Üniversite ayrıca klinikleri, deneme istasyonları, atölyeleri, fabrika ve çiftlikleri bulunan ve bilgiye hızlı erişim sağlayan gelişmiş bilgisayar altyapısına sahip. 35 Uygulama ve Araştırma Merkezinin yanı sıra Ege Üniversitesi'nin lisanslı ve Bakanlık iznine tabii laboratuvarlarında 196 adet Türkiye Ulusal Akreditasyon Kurumu tarafından akredite edilmiş analiz gerçekleştiriliyor.

2016'DA 2 BİN 513 ARAŞTIRMA PROJESİ

2016 yılında iç ve dış kaynaklar ile finanse edilen 2 bin 513 araştırma projesinin yürütüldüğü Ege Üniversitesi'nde 341 proje, farklı kamu kurum ve kuruluşu tarafından desteklenme kararı aldı. Sadece 2016 yılında üniversite dışı kuruluşlarla 138 Ar-Ge ortaklığı ve 52 adet kontratlı araştırma sözleşmesi imzalandı. Avrupa Birliği, TÜBİTAK, Bilim ve Sanayi Bakanlığı, İzmir Kalkınma Ajansı gibi pek çok kurum ve kuruluş, Ege Üniversitesi'ne dış kaynak sağlayan kurum ve kuruluşlar arasında yer alıyor. (DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.