Dolar 32,3754
%0.18
Euro 34,9999
%-0.19
Altın 2.325,980
%0.24
Bist-100 9,09
%0.09

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege Denizi'nde ürküten baloncuklar

Ege Denizi'nde ürküten baloncuklar

Ege Denizi'nde meydana gelen depremden saatler önce denizaltında çekilen ve denizden yukarıya baloncukların oluştuğu görüntüler ürküttü. Deprem sırasında da Karaburun'da denizde çekilen görüntüler için uzmanlar "Tsunaminin küçük çapta benzeri" değerlendirmesi yaptı. Depremden saatler önce ve sonra çekildi

  • Ege Postası
  • 14.06.2017 - 12:40

Ege Denizi'nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki depremin yankıları devam ederken, depremden saatler önce dalgıçların Seferihisar ilçesi Sığacık bölgesinde denizaltından çektikleri görüntüler ve deprem anında Karaburun'da çekilen fotoğraflar ortaya çıktı.

Seferihisar'daki görüntülerde denizden yukarıya doğru baloncukların oluştuğu ve kaynamaların olduğu görülürken, çekilen denizaltı görüntüleri herkesi şaşırttı. Denizden yukarıya doğru çıkan baloncuklar, o sırada yaşananları kaydeden dalgıçları da şaşırttı. Tüm bu yaşananlar saniye saniye kaydedildi. 

Görüntüleri değerlendiren Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, yaşananları fay vanası olarak ifade etti. “Bu depremin oluşmaya başladığını ifade eder” diyen Üşümezsoy, olayı şöyle değerlendirdi: 

“Bir fay hattı boyunca gaz çıkması aslında fay vanası deyimini ortaya çıkarır. Fay vanası, eğer fay hattı kitliyse yani iki fay birbirine yapışıksa buradan yukarıya su çıkmaz, gaz çıkmaz; çünkü geçirimsizdir. Bu jeolojik olarak artçılardır. Bu yüksek sıcaktaki, yüksek basınçtaki, derindeki, açıklardaki su basıncı aslında artmasıyla depremin oluşmasına yardım eder. Fay kırılınca, çatlayınca; yani erken kırılmaya başlayınca bu hat boyunca aşağıdaki yüksek basınçtaki sıcak su ve gaz bu hat boyunca yukarıya doğru çıkar. Bu da aslında depremin oluşmaya başladığını ifade eder. Bütün Ege'deki kaplıcalar ve yüksek su buharları aslında bu fay hatları boyunca yukarı çıkmaktadırlar. Bu olay karada da söz konusudur. Örneğin, 1966 depreminden önce Adapazarı kaplıcalarında orası tarım alanıydı; ama depremden sonra burada sıcak su çıkmaya başlayınca kaplıcalar ortaya çıktı. Bu olay bize deprem öncesi fayın kırılmasına yardım eder ve bu kırılan fayda aşılan çatlak boyunca fay yarığı boyunca bütün bu suyun yukarıya doğru deşarj etmesine sebep olur. Bu da depremin oluşumunu sonrası en büyük kriterlerden biridir.” 

Öte yandan, İzmir’deki depreme ilişkin de yeni güvenlik kamera görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde deprem anından vatandaşların panikle dışarıya kaçıştığı görülüyor.

TSUNAMİNİN KÜÇÜK BİR BENZERİ

Öte yandan 6.2 büyüklüğündeki depremden hemen sonra, Karaburun'da vatandaşların çektiği görüntülerde, deniz suyundaki büyük hareketlilik de ortaya çıktı. Depremden kısa süre sonra artçılar sürdüğü sırada, vatandaşların cep telefonuyla çektiği görüntülerde kıyıdan deniz suyunun bir nehir akıntısı hızında çekilmesi, ardından yavaş yavaş eski seviyesine gelişi yer aldı. İlçedeki Yeni Liman bölgesinde, deniz suyunun hızlı çekilişini kaydeden vatandaşlar da, daha önce yaşamadıkları bu manzara karşısında şaşkınlıklarını gizleyemedi. Deprem uzmanı Prof. Dr. Zafer Akçığ, "Deprem anında kırılmalar yaşanıyor, dolayısıyla da bunun yaşanması normal. Karaburun'da yatay ve düşey faylar olduğu için karışık kırılmalar olmuş. Endonezya'da tsunami ters fayların kırılmasından olmuştu. Orada ters faylarda aynı zamanda kırılma oldu deniz suyu harekete geçti. Burada da onunu çok küçük bir benzeri oldu" dedi. (İHA-DHA)

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.