Dolar 32,5875
%0.23
Euro 34,8237
%0.46
Altın 2.415,190
%-0.73
Bist-100 9.645,00
%-0.5

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege-Koop'tan fırsatçı uyarısı

Ege-Koop'tan fırsatçı uyarısı

Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan bazı fırsatçı müteahhitlerin, ev sahibi olmak isteyen vatandaşları kısa sürede yüksek kar vaadiyle kandırdığını belirterek “Alacağınız evin bir yılda yüzde 50-60 kar elde etmesi mümkün değil. Bu fırsatçıların tuzağına düşmeyin” dedi.

  • Ege Postası
  • 04.10.2017 - 10:58

İzmir'in, Türkiye'nin her yerinden göç aldığını söyleyen Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, konut sektöründe bazı müteahhitlerin de bunu fırsat olarak gördüğünü söyledi.'İzmir'de inşaat yapılan alanlar azalırken faiz ve enflasyondaki artış nedeniyle inşaat metrekare birim maliyetlerinin de artığına dikkat çeken Aslan, arsa fiyatları fahiş derecede yükseldiğine dikkat çekti. Aslan, sektörde “Yap-Satçı” olarak bilinen bazı müteahhitlerin türediğini belirterek “Cebine üç-beş kuruş sermaye koyan bu kişiler, işyerlerini kapatıp arazilerine ya da başka yerlerde yüksek oranlardaki kat karşılığı ile konut yapmaya başladı. Bunun için de inanılmaz yöntemlere başvuruyorlar. Konut inşa etmek için kimi yerde yüzde 50-60’a varan oranlarda kat karşılığı sözleşme yapıyorlar. Ancak ellerindeki kıt sermaye nedeniyle işçi alacaklarını, vergi ve sigorta primlerini dahi zar-zor ödüyorlar. Öte yandan yüksek kar elde etmek için de birbirleriyle amansız rekabete girişmiş durumdalar” dedi.

Vatandaşları uyaran Aslan, Ege-Koop Genel Başkanı Hüseyin Aslan, “Hane halkının tasarruf açısından 'kârlı yatırım' olarak konutu görmesi; bu 'fırsatçı' yap-satçıların iştahını kabarttı. Böylece iyi niyetle ev sahibi olmak isteyenlerin 'tuzağa düşmemek' için gereğinden fazla 'duyarlı' olacağı yeni bir süreç başladı” diye konuştu.

HER YÖNTEMİ DENİYORLAR

Tüm bu yapının “Sağlıksız, kalitesiz ve sosyal alanı olmayan konutlar” üretilmesine neden olduğunu söyleyen Aslan, “cebine üç-beş kuruş koyan bazı kişiler hiç ilgi ve bilgileri olmadığı halde müteahhitliğe soyunuyorlar. Böylece; sağlıksız ve niteliksiz konutları üretiyorlar. Vatandaş da büyük bir tuzağın içine çekiliyor” dedi. Aslan, sistemin nasıl çalıştığını şöyle anlattı: “Fırsatçılar, 'aldatıcı' reklamlarla konut satışı yapmaya çalışıyorlar, satamayınca bu kez de, ellerinde kalan konutları nakde çevirmek için 'mal takası' olan 'Barter' denilen yönteme başvuruyorlar. Bu sistemle 'muvazaalı' şekilde yakınları adına konut kredisi kullandırıyorlar, kredi çıkmazsa bu kez de inşaatın her alanında üretim yapan taşeronlar arasında 'daire takasıyla' işi çevirmeye çalışıyorlar. Yetkisiz, bilgisiz, fırsatçı kişilerin yap-satçı olarak sektöre girip 'niteliksiz' konut üretmesi, konutları satamaması ve konutların bir yıl içinde yüzde 50-60 oranında değerleneceği 'kandırmacasıyla' kabak vatandaşın başında patlıyor.” Türkiye'de alınacak her hangi bir evin bir yılda yüzde 50-60 değerlenmesinin mümkün olmadığına dikkat çeken Aslan, “SPK lisanslı değerlendirme şirketlerince yapılan ekspertiz raporları zaten bunun olamayacağını gösteriyor. Bu uyanıkların tuzağına düşmeyin” diye konuştu.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.