Dolar 32,6021
%0.39
Euro 34,8337
%0.29
Altın 2.504,160
%0.79
Bist-100 9.461,00
%-0.66

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Ege Üniversitesi'ne heykeltraş dokunuşu

Ege Üniversitesi'ne heykeltraş dokunuşu

Türkiye’nin en önemli heykeltraşlarından Ekin Erman, Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)’nin ana binasında bulunan Atatürk maskının bulunduğu bir duvara mozaik çalışması yaptı.

  • Ege Postası
  • 02.12.2016 - 10:26

Ege Üniversitesi, Türkiye’nin en bilinen heykeltraş ve mozaik sanatçısı olan Ekin Erman’ı ağırladı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF)’nin ana binasında bulunan Atatürk maskının bulunduğu bir duvara mozaik çalışması yapan Erman’ı, çalışmasını yardımcısı Ferit Furuncu ile tamamladı.

Çalışmanın başlangıcına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Handan Ak, İİBF Dekan Vekili  Prof. Dr. Engin Berber, Tıp Fakültesi Dekan Vekili  Prof. Dr. Hakan Aydın, İktisat Bölümü Başkanı Prof. Dr. A. Ayşen Kaya ve akademisyenler katıldı.

Fakülteye katkıda bulanacağı için mutluluk duyduğunu belirten Ekin Erman, bu çalışmayı hiçbir karşılık beklemeden yaptığını ve bu davranışının Prof. Dr. Berber’e özel olduğunu belirtti.

GAUDİ’DEN ESİNLENDİK

Mozaiğe başlamadan önce yaptığı çalışmadan bahseden Ekin,  “Bir Atatürk çalışması yapacağız. Bir Türk bayrağı, okulun amblemi ve Atatürk’ün eski maskını kullanacağız ama daha çağdaş ve farklı bir çalışma olacak. Bu çalışma İspanyol mimar Gaudi’nin çalışmalarından esinlenilerek gerçekleştirilecek ve iki kişi çalışacağız. Yaklaşık 1-2 günde bitireceğimi düşünüyorum” sözlerine yer verdi.  Prof. Dr. Engin Berber’le bu çalışma için bir araya geldiğini söyleyen Erman, Kuşadası’ndaki bir müze yapımında beraber çalıştıklarından söz etti.

BİR İLK ÇALIŞMA

Prof. Dr. Berber ise, Erman ile daha önce de ortak projelerde yer aldıklarını belirterek,  “Daha önce birlikte çok güzel işler yaptığımız Ekin Bey ile çok yakın arkadaşız. Benim bildiğim kadarıyla böyle değerli bir sanatçının bir fakültede mozaik işi yapması bir ilk. Ekin hoca çok mütevazi bir insan. Kendisine çok teşekkür ediyorum, çok değerli bir iş çıkacağına eminim” ifadesini kullandı.  

Fakülte binalarının estetikten yoksun olmasını istemediğini ve bu işin bu anlamda ilk adım olduğunu söyleyerek, bunun gibi sanatsal çalışmalara fakülte içinde devam edeceklerini belirten Prof. Dr. Berber  “Burası hem akademinin kalbinin attığı hem de kültür sanat mekanı haline gelsin istiyoruz” diye konuştu.

“KIZIM OLUNCA KAYBETME KORKUM ARTTI”

Çalışmanın başlamasından önce “Ninni” adlı 13 dakikalık bir video gösterimi yapıldı. Bu videoda Erman’ın kızının doğum anından yürüme evresine kadar olan gelişim süreci, gerçek hayattan kesitlerle aktarıldı. Bebeğin oyuncaktan çıkan baloncuğu eliyle patlatmasıyla birlikte bomba sesinin duyulması, videoyu bambaşka bir yere sürükledi. Projenin 2001 yılında kızının doğumuyla birlikte aklına düştüğünü ve 2003 yılında hayata geçirdiğini belirten Erman, “2016 yılına kadar yüzlerce öğrenciyle birlikte çamur çalışması yaptım. Kızım olunca kaybetme korkum arttı. Çocuğunuzu zor şartlarda büyütüyorsunuz ama onu herhangi bir tehlikeyle kaybedebiliyorsunuz. Bu çalışma da  gerçekliği aktarabilmek için bir televizyon karşısında değil bir galeride canlı canlı yok olmayı gösterdi. Videoda görmüş olduğunuz bebek, -18 derecede dondurulmuş buz ile talaş karışımı bir malzemeden yapıldı. 40 derecelik suyun içine bırakılan bu bebek, anne karnındaki ısının benzerliğiyle birlikte aynı zamanda bir dönüşümü de ifade ediyor” açıklamasını yaptı.  

2005 yılında Romanya’da düzenlenen “Art Aiud” Enternasyonal Fotoğraf Festivali’nin video bölümünde “Ninni” en başarılı video seçildi.

Çalışma başladığı andan itibaren öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Öğrencilerin katılımından büyük mutluluk duyacağını belirten Ekin Erman, çalışmaya onları da dahil etti. İşe mozaiklerin kırılmasıyla başlandı, etkinliğe duvara silikonla yapıştırılma işlemiyle devam edildi. Mozaik çalışması parlatma işlemi dışında tamamlandı.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.