Dolar 32,5190
%-0.09
Euro 34,7984
%-0.19
Altın 2.422,430
%-0.32
Bist-100 9.710,00
%0.68

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Emir Sultan Türbesi'nde protokol krizi

Emir Sultan Türbesi'nde protokol krizi

Önceki ay Çiğli'deki Kuş Cenneti'nde bakanlığın aldığı fesih kararının ardından yaşanan protokol krizi Basmane'ye taşındı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, restore ederek kente kazandırdığı Emir Sultan Türbesi için imzalanan protokolü tek taraflı iptal ederek yetkiyi de Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne devretme kararı aldı. Kuş Cenneti'ndeki tartışmaların ardından

  • Ege Postası
  • 20.08.2017 - 08:53

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Restorasyonu sürdüğü esnada çeşitli tartışmalara konu olan Emir Sultan Türbesi için İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden flaş bir hamle geldi.

BELEDİYE EMİR SULTAN TÜRBESİ'NDE YETKİSİNİ DEVREDİYOR

Türk-İslam sanatının İzmir'deki en değerli örneklerinden biri olan Namazgah Mahallesi'ndeki Emir Sultan Türbesi ve zaviyesinde bulunan türbe, aşhane, hamam ve dergah yapıları ile bahçesinde bulunan hazire (mezarlık) bölümü İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek ziyarete açılmıştı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2013 yılında başladığı ve İzmir 1 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından onaylanan projeler çerçevesinde, yaklaşık 1400 metrekare alana sahip Emir Sultan Türbesi’nde yüz binlerce lira harcayarak tesisi yeniden kente kazandırdı. "Ne amaçla kullanılacak'" ve "Yerine ne yapılacak'" gibi sorularla sık sık gündeme gelen ve tartışmaların odağı olan tarihi eser için belediyeden flaş bir karar geldi.

49 YILLIĞINA İMZALANAN PROTOKOL İPTAL EDİLECEK

İzmir Büyükşehir Belediyesi, mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğüne ait Emir Sultan Türbesi ve Zaviyesi için 22 Aralık 2010 tarihinde imzalanan restorasyon karşılığı kiralama protokolünü iptal etme kararı aldı. Önceki gün belediye meclisi tarafından da onaylanan karar uyarınca, türbenin yer aldığı taşınmazlar Vakıflar Bölge Müdürlüğü'ne iade edilecek ve belediye yetkisini kuruma devredecek. Söz konusu protokole göre 49 yıllığına yetki alan Büyükşehir Belediyesi, bu hakkından vazgeçerek alandan çekilecek.  

KOCAOĞLU FESİH KARARINI DAHA ÖNCEDEN DUYURMUŞTU

Kuş Cenneti ile ilgili tartışma yaratan iptal kararının masaya yatırıldığı Mayıs ayındaki gerçekleşen İEKK toplantısında kurul üyelerine konuyla ilgili açıklamada bulunan İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu şunları söylemişti: "Bir de Emir Sultan Türbesi örneği var. O tarihi mekanı restore edip kurtardık. Şimdi 'oraya şu olsun, buraya bu olsun' diyorlar. Biz de 49 yıllık anlaşmamız olduğu halde, ilk mecliste karar alıp türbeyi Vakıflar'a iade edeceğiz. Maalesef bir çarpıklıktır gidiyor."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.