Dolar 32,6188
%0.44
Euro 34,7266
%-0.02
Altın 2.514,770
%1.22
Bist-100 9.525,00
%0

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
En mutlu babalar

En mutlu babalar

Manisa'da 33 yaşındaki Yavuz İnan, 7 aylık kızı Serra'ya, Rize'de oturan 31 yaşındaki Şenol Kiraz ise İzmir'de 2 yaşındaki oğlu Ensar'a donör olup, karaciğerlerinden birer parça vererek, yapılan nakille hayata bağlanmalarını sağladı. Çocuklarının ikinci yaşamı, armağan oldu

  • Ege Postası
  • 17.06.2017 - 12:29

Rize'de hemşire 28 yaşındaki Meryem Kiraz ile ambulans teknikeri 31 yaşındaki Şenol Kiraz, ikinci çocukları Ensar'ı 14 Kasım 2014'te kucaklarına aldı. 2 yaşına kadar sağlıkla büyüyen Ensar'ın cildinin sararmaya başlamasıyla ikisi de sağlıkçı olan anne baba doktora başvurdu. Rize'den Trabzon'a gönderilen Ensar'a 'Otoimmün hepatit' tanısı konuldu. Ensar iyice ağırlaşınca, ambulans uçakla İzmir'deki Kent Hastanesi'ne sevk edildi. Karaciğer nakli kararı alınan Ensar'a, babası Şenol Kiraz verici oldu, 3 ay önce 14 Mart Tıp Bayramı'nda Doç.Dr. Murat Kılıç ve Opr.Dr. Cahit Yılmaz başkanlığındaki ekip tarafından nakil gerçekleştirildi.

SARILIKTAN KARACİĞER NAKLİNE
Manisa'da tornacı 33 yaşındaki Yavuz İnan ile 30 yaşındaki ev kadını Emel İnan'ın  ikinci çocukları Serra ise, 22 Haziran 2016'da dünyaya geldi. İlk çocukları 5 yaşındaki Ebrar'da görülmeyen sarılık sorunuyla karşı karşıya kalan İnan çifti, kızları Serra'yı üniversite hastanesine götürdü. Aylarca takip edilip tetkikleri yapılan Serra'nın safra kanallarının tıkalı olduğu saptandı ve siroz tanısı konuldu. Sağlığı hızla bozulan Serra İnan da karaciğer nakli için İzmir Kent Hastanesi'ne getirildi. Ensar'da olduğu gibi Serra'ya da babası Yavuz İnan donör oldu. Doç. Dr. Murat Kılıç ve Opr. Dr. Cahit Yılmaz başkanlığındaki ekip, babadan alınan karaciğer dokusunu minik kıza nakletti.

MUTLU BABALAR
Babaları, iki çocuğun yaşamını kurtarırken, Babalar Günü öncesi doktorlarıyla buluşan aileler duygulu anların yaşanmasına neden oldu. Ensar'ın babası Şenol Kiraz, "Oğlumuz elimizden kayıp gidiyordu. O günle bugün arasında dünyalar kadar fark var. Sağlık Bakanlığımıza, Kent Hastanesi ve doktorlarına çok teşekkür ediyorum. Çocuğumu zaman kaybetmeyelim diye uçak ambulansla İzmir'e gönderdiler. Havaalanından ambulansla hastaneye geldik. Tek kuruş ödemeden naklimiz oldu, şimdi de kontrollerimiz oluyor.  Oğlumun bu duruma gelmesi bizim için en büyük hediye. Onun gülmesi, konuşması her şeye değer" diye konuştu.

Kızı Serra'ya can aşısı olan baba Yavuz İnan da duygularını şöyle dile getirdi:
"Zor bir süreç geçirdik, Serra sapsarıydı, halsizdi. İnsanın çocuğunu sağlıklı mutlu görmesi yetiyor, bütün sıkıntılar geçiyor. Bir baba olarak mutluluğumu ifade edemem, yaşayan bilir diyorlar ya öyleyim. Yüzündeki gülücüğü görünce dünyalar benim oluyor. Çok güzel bir babalar günü geçireceğime inanıyorum."

78 BABADAN ÇOCUĞUNA NAKİL GERÇEKLEŞTİ
Son 8 yılda 278 bebek ve çocuğa karaciğer nakli yaptıklarını belirten İzmir Kent Hastanesi Karaciğer Nakli Bölümü Başkanı Doç. Dr. Murat Kılıç şunları söyledi:

"Çocuklarda karaciğer yetmezliği çok ciddi bir sorun, hayati tehlike yaratan bir durum. Karaciğer nakli olmazsa bu çocukların haftalar ya da aylar içinde kaybedilmeleri söz konusu. Karaciğerde, böbrek yetmezliğindeki gibi diyaliz imkanı olmadığı için nakil tek şans. Maalesef kadavra bağışlar da yeterli değil. Hastanemizde 8 yılda 278 bebek ve çocuk nakil oldu. Bunların sadece 18'i kadavradan. Ağırlıklı canlı vericili nakil yapıyoruz. Öncelik annelerde. 104 anne, 78 baba verici. İki çocuğumuzda da babalar verici olmaya uygundu, çocuklarının hayatlarını kurtardılar. Onları amca, dayı, hala, teyze, büyükanne, büyükbabalar izliyor. Canlı vericili nakillerde ülkemiz Avrupa'da birinci durumda. Bu nakiller yüzde 90 kurtulma imkanı sağlıyor."

Kılıç, Türkiye'de en çok bebek- çocuk karaciğer naklinin yapıldığı merkez olan Kent Hastanesi'ndeki donör dağılımıyla ilgili bilgi verdi. Buna göre 104 anne, 78 baba, 15 kardeş (ağabey-abla), 12 teyze, 10 amca, 10 dayı, 5 hala, 5 dede, 5 kuzen, 3 yenge, 2 anneanne, 2 babaanne, 9 akraba dışı (etik kurul kararıyla) donörden nakil yapılacak. Ayrıca 18 de kadavradan nakil yapıldı.

ANNELER DOĞURDU, BABALAR YAŞATTI
Çocuk gastroenteroloji uzmanı Prof. Dr. Sema Aydoğdu da iki bebeğin de ölümden döndüğünü belirterek, şu bilgileri verdi:

"Serra'nınki doğuştan safra yollarının tıkalı olmasıyla ilgili bir hastalık. Bilier atrezi. Tüm dünyada bebeklerin en çok karaciğer nakli olmasına neden olan süreç. Türkiye'de de birinci sırada yer alıyor. Tanı gecikirse 2 ay içinde siroz olmasına yol açıyor. Dolayısıyle bilier atrezili bebekler ilk 6 ayda, çok hızlı nakil olmaları gerekiyor aksi halde karaciğer yetmezliğiyle kaybediyoruz. Serra'yı annesi dünyaya getirdi, babasının karaciğeriyle de yaşamına devam ediyor. Ensar ise, 2 yaşına kadar tamamen sağlıklı olan bir çocuk. Birden bire, nedeni belli olmayan genellikle mikroplarla ilişkisi olabileceği düşünülen  non a, non b, non c hepatit dediğimiz karaciğer iltihaplanması oluyor. Ancak Ensar'da farklı bir olay oldu, nakilden sonra bu kez kemik iliği yetmezliğine girdi. Yaptığımız modern tedaviler sonucunda kemik iliği de düzeldi, şu anda babasının karaciğeriyle hayatına devam ediyor. Babalar da çocuklar da sağlıklı ve mutlu."

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.