Dolar 32,5462
%0
Euro 34,8303
%-0.1
Altın 2.430,280
%0.01
Bist-100 9.720,00
%0.78

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
Erol'dan parti içi çok konuşulacak mesajlar

Erol'dan parti içi çok konuşulacak mesajlar

CHP Tunceli Milletvekili ve PM Üyesi Gürsel Erol, Radyo Egepostasında Beyaz Masa programında Sercan Avcı'nın konuğu oldu. Erol parti içi önemli çıkışlara imza attı. Parti sözcülüğünden istifa eden Böke'nin disipline gönderilmesi gerektiğini söyleyen Erol, İzmir'e kadın il başkanı önerdi. CHP PM Üyesi Gürsel Erol'dan

  • Ege Postası
  • 08.06.2017 - 13:45

EGE POSTASI - CHP Tunceli Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) Üyesi Gürsel Erol, Ege Postası Genel Yayın Yönetmeni Sercan Avcı'nın Radyo Egepostasında hazırlayıp sunduğu Beyaz Masa programına konuk oldu. 

Siyasette dobra kimliğiyle biline Erol parti içi bir çok konuda çok önemli mesajlar verdi. 

Erol, parti sözcülüğünden istifa eden İzmir Milletvekili Selin Sayek Böke'nin disipline gönderilmesi gerektiğini söylerken, İzmir İl Başkanlığı için kadın aday önerdi. Erol İzmir'le olan yakınlığını, İzmir ve Tunceli arasındaki ortak yönleri anlattı. Erol, CHP İzmir İl Eski Başkanı Alaattin Yüksel'e kırgın olduğunu söyledi birlikte siyaset yapmayı düşünmediği ifade etti. Erol, bir sonraki seçimlerde milletvekili ve belediye başkanı adayı olmayacağı yönündeki sözünü tutacağını söyledi. 

Erol'un programdaki konuşmasında önemli bölümler şöyle;

İZMİR'E OLAN YAKINLIĞI

İnsanlar beni ara ara görünce Ankara'da oturduğumu, İzmir'e fazla gelmediğimi düşünüyor. Yerleşik olarak 10 yıldır İzmir Karşıyaka'da oturuyorum. Kızımın doğum yeri burası. Ofisim burada. Tunceli milletvekili olup İzmir'le de bu kadar yakın olunca bir bağ kuramıyorlar. Nereden bu ilgi diye soruyorlar. Ben 7 Haziran öncesi partide bir çıkış yapmıştım. Herkesin kendi ilinden aday olmasını önerdim.  Ben Tunceli'ye gideceğimi söyledim. Gittim. Herkes Ankara İstanbul İzmir'den aday oldu. Yerleşik olarak bir yerde yaşıyor olabiliriz ama benim adaylığım İzmir'e bir şey katmayacaktı. Kim aday olursa olsun alınan oy burada partinin oyu. Ama Tunceli'de benim ismin partinin üstüne katıldığı zaman sonuç alır. Örnekler geçmişte de var. Ben Tunceli'yi tercih ettim. Bir anlamda şark görevine gittim. 7 Haziran'da vekil çıkaramadık Tunceli'de..Aday değildim. Önseçim yapılmadı. 1 Kasım'da önseçimden çıktım aday oldum.

İZMİR'DEN ADAY OLACAK MI'

İzmir siyasetiyle ilgili yakından dahil olunsa farklı yorumlar yapılıyor. Danışma kurulunda söyledim. Önümüzdeki dönem ne İzmir'den ne de başka bir ilden milletvekili ya da belediye başkan adayı değilim. Ben dava adamlığını yaşatmak istiyorum. İlla vekil başkan olmaya gerek yok. Yeni arkadaşların önünü açıp destek olmak gerekir. Önemli olan adaylık değil yeni kadrolara katkı koymak. Koltuk adamı olmak yerine dava adamı olma anlayışını yeniden geri döndürmek isteyen bir siyasetçiyim. Başarılı olacağım noktada umudum var.

İZMİR SİYASETİ İÇİN NE DÜŞÜNÜYOR'

İzmir'in şansızlığı var. İzmir siyaseti tüm partiler için  yol geçen hanı. Birini vekil yapmak istiyorsanız garanti bölge olarak görülüp buraya gönderiliyor. İlçelerin adını bilmeyen vekiller oluyor. İzmir siyaseti yol geçen hanı olmamalı. Kontenjan kullanılacaksa geçmişte de olduğu gibi Ahmet Taner Kışlalı gibi isimler olmalı. Bakan olabilecek partinin vizyonuna kaktı koyacak 1-2 insan getirebilirsin ama 7 vekilin 3-4 tanesinin kontenjan olması sonra da kente duyarsız kalması doğru değil.

SÖZÜNÜ TUTACAK MI'

Eğer 'evet' çıkarsa bir daha vekil olmayacağım dedim. Bu açıklamanın alt yapısı şuydu; Parlamentonun saygınlığı kalmıyor bakanlarla ilgili soru önergesi verilemeyecek vekilliğin etkisi kalmayacak. Evet çıkarsa etkisi yetkisi kalmayan vekilliğe aday olmanın bir anlamı yok dedim. Ben başka vekillerde benzer açıklamayla destek olur diye düşündüm. Bir algı yaratırız diye düşündüm. Yasanın değişikliğinin doğru olmadığını göstermeye çalıştım. Tek kaldım. Sözümün arkasında duracağım. Asla ve asla partim beni aday da yapsa vekil ve belediye başkan adayı olmayacağım. Başka görevler olabilir. 

TUNCELİ VE İZMİR'İN ORTAK YÖNÜ

15 yıldır AKP'nin giremediği 2 il var. İzmir'de merkezde belediye başkanlığı alamıyor. Tunceli'den vekil seçilemiyor. Atatürk'te ortak değer. İzmir Marşı var, Atatürk için. Tunceli'de evlere girin iki resim vardır. Dini inançlarından dolayı Hazreti Ali ve Cumhuriyetin kurucusu olarak da Mustafa Kemal Atatürk'ün  resmi vardı. Üç yaşam tarzımız. Örtüşen değerler var. İzmir Başbakan'a karşı mücadele verdi. Başarılı bir sonuç aldı.

AKP KARŞITLIĞINA KARŞI

Ne düşündüğünüzü anlatmamız gerek. AKP'nin ne yaptığı hiç önemli değil. Sorun bizim bir şey yapamamamız. 19 Mayıs'ta vekil  arkadaşlarımız 'Atatürk'ü anıyoruz mesajları attı. Ben özür diledim. 2 emaneti var. Türkiye Cumhuriyeti diğeri CHP...Bir bayramda daha CHP'yi iktidar yapamadığımız Cumhuriyeti koruyamadığımız nedeniyle özür diledim. AKP karşıtlığı üzerinden siyaset yapmak doğru değil. Ben AKP karşıtı değilim. Ben iktidarın alternatifiyim. Kendinizi böyle görürseniz başarılı olursunuz. 

MYK'DA OLMALI MIYDI'

MYK'da olmalı mıydım. Seçimle gelebilecek her yere geldim. Parti Genel Merkezi'nin istemediği halde hem de.... Hiçbir listede olmadan PM'ye seçildim. MYK üyeliği atama. Seçim olsaydı örgütten gelme bir isim olmam nedeniyle arkadaşlar seçilirdi. MYK'da olsaydım. Şuan yapılan hataları yapmazdım.

FİKRİ SAĞLAR'IN DİSİPLİNE VERİLMESİ

Sağlar'ın disipline sevk edildiği PM toplantısında oy kullanmayan tek PM üyesiyim. Yöntemi doğru bulmadım. Partide disiplini sağlamak istiyorsanız partinin kurumsal söylemlerine ters davranan  aykırı davranan herkesi disipline  vereceksiniz. Kişiye dayalı disiplin anlayışı doğru değil. Disiplini kişileri disipline vererek sağlayamazsınız. Partiyi doğru yöneterek olur. Genel Başkan bu işlerde muhatap olmaz. Altındaki kadrolar muhatap olur. Fikri Sağlar için evet-hayır noktasına gelince de oy kullanamadım. Fikri Sağlar'ın disipline verilmesi gerekiyordu ama ihraç talebi yanlıştı. Sağlar bu partinin değeri. İnsanlar zaman zaman hırslarına yenik düşebilir. Sağlar önemli bir devlet adamı siyaset adamıdır. Hataların bedeli geri dönemez olmamalı. YDK kınama cezası verdi. Keşke CHP'de bir sorun varmış algısı yaratılmasaydı. En büyük sorunlarımızdan biri kriz yönetememe...

BAŞKAN ADAYI TARTIŞMASI

Referandum sonrası adaydan başlamak yanlış bu bir kurgu ve oyun. CHP içindeki heyecanı engellemeye çalışanların oyunu. CHP kişiler üzerinden değil dava üzerinden siyaset yapmalı. Aday kendi kendini çıkarır. Ekmeleddin İhsanoğlu bu referandumda aleyhimize çalıştı. MHP'den vekil oldu. Evet'e çalıştı. Oysa geçmişte CHP'nin Cumhurbaşkanı adayıydı. Dışarıdan aday aramaya gerek yok. Kendi değerlerimizi kadro hareketi başlatarak ortaya çıkarmalıyız.

SELİN SAYEK BÖKE'NİN İSTİFASI

Süheyl Batum, Birgül Ayman Güler, Emine Ülker Tarhan nerede'Partililer var bir de particiler var. Kolay geliyorlar kolay bir şey oluyorlar. Kolay gidiyorlar. Bu isimlere katılacak isimlerden. Selin Hanım'ın partiye karşı vefasını doğru kullanmadığını düşünüyorum. Kendisine verilen onurlu görevin bedelini karşılığını vermedi. Parti Selin Hanım'ı umut olarak getirdi. Hiç gelmediği İzmir'den aday gösterildi. Parti sözcüsü oldu. İstifa ederken Genel Başkan'a verdiği istifa dilekçesi farklı kamuoyuna açıklaması farklı. Böke bu süreçte disiplin suçu işlemiştir bana göre. Disipline verilmeliydi. Selin hanım partide vekil olurken tesadüfen gelinen bir isim değil. Dışarıdan yönlendirmelerle umut olabilecek gelecekle ilgili alternatif isimler partiye sokulur. Partililer bu durumu fark eder ve şans tanımazlar. Dönemlik siyasetçiler. 

OLAĞANÜSTÜ KURULTAY SESLERİ

Yani sen yapamadın ben bu işi yaparım iddiası doğru bir iddia değil. Yani kişiler üzerinden bir siyaset yapma anlayışı değerlendirme yaparak bir iddia ortaya koymak doğru bir siyaset yapma anlayışı değil. Herkes aday olabilir genel başkanlığa... Partideki herkesin hakkıdır. Ama bir iddiayla ortaya çıkması lazım. Ben daha iyi yapabilirim demesi lazım. Yalnızca mevcudu kötüleyerek değil yani bizim AKP'yi eleştirerek AKP'yi suçlayarak siyaset yapma tarzımızın aynısı parti içinde de yapılıyor. Parti içindede partiyi yönetenleri eleştiriyoruz. Ortaya bir iddia koyacaksınız. Mesela ben geçmişten bugüne alıyorum partiyi siyaset yapma tarzını anlayışını kadrolarını bunları sıralıyorum ve diyorum ki üretim değerleri üzerinden siyaset yapmak şu şu şu konularda ve yeni dönemde revize olmamız lazım. Kadrolarımızla söylemlerimizle siyasetimizle bir iddia ortaya koyuyorum yani. Bununla ilgilide bir rapor hazırladım ben. 

GENEL BAŞKAN SORUNU VAR MI'

CHP özellikle 93 ten sonra kurultaylar partisine döndü. Genel başkanlıkta bir sorun olduğu düşüncesinde değilim. Olağan kongrede de olsak bir genel başkanlık sorunu yok. Ama partide bir kadro sorunu var. Bu kadro sorunuyla ilgili belki de bu süreci keskin ifadeler kullanarak yürütmeye çalışacak. Bunu getirecek kişide biziz bu da bize düşüyor. Ben bu süreçte partinin doğru kadrolara sahip olması, partinin doğru yönetilmesi için, topluma heyecan veren siyasette bedel ödeyenlerin bir araya gelmesini sağlamak için siyaset yapıp bu konuya destek vereceğim. 

PARTİ İÇİ KONGRE TAKVİMİNİN START ALMASI

Bana bu süreci nasıl yürütürdünüz diye sorsaydınız, hemen referandum sonrası parti içerisinde bir birliktelik sağlanmışken hayır kampanyasına herkes destek vermişken herkes bu iş için canı gönülden çalışıp, parti içi sorunları bırakmışken yine parti içine yönelik bir yarışı devreye sokmazdım. Bu bana göre doğru bir strateji değildir ki ben olsaydım önce tüzük kurultayını yapardım. 2017 yılı içinde önce tüzüğü değiştirirdim. Tüzük ile birlikte parti programını revize ederdim. Yeni yapılan parti tüzüğü ve programı doğrultusunda olağan üstü kurultayı toplardım. Olağan üstü kurultayı yapar kadroları revize ederdim. Yeni bir kadro hareketi başlatırdım. Ve 2018’de yapılması zorunlu olan kurultayıda 1 yıl ertelerdim yani 2019’a ertelerdim. Yani 2018 seçimlerini hiçbir kargaşa hiçbir kavga gürültü olmadan bir birliktelikte götürürdüm. Önümüzde süreç parti içi mücadelenin kavgaların yine geçmişe dayalı hizipçiliğin endişesi ve kuşkusunu taşıyor.

BELEDİYE BAŞKANLARI SÜRECE MÜDAHİL OLMALI MI'

Mesela belediye başkanını siyasi bir figür olarak görmek çok doğru değildir. Belediye başkanı aynı zamanda bir kamu yöneticisidir. Partinin adına kamuyu yönetiyorsunuz. Mesela Aziz bey bizim kamudaki en büyük yöneticimiz. İşte belediye başkanlarının eşdeğer kadrosu kaymakamlıklar illerde valilikler gibi düşünün. Bir kamu görevi görüyorlar aslında. Tabi ki siyasi olarak arkadaşlarımız tercih edildi. Ama bu arkadaşlarımız il,ilçe başkanlığı yapıp tercih edilmiş arkadaşlarımız değil. Hepsi merkez yoklamasıyla yapılmış ve merkez yoklamasıyla seçilmiş arkadaşlarımız. Aslında örgüt işlerine müdahale etmeleri belediye başkanlarımızı yıpratıyor. Ben olsam şöyle yaparım. Belediye başkanları bu işe hiç müdahile olmasınlar belediye başkanları yalnızca sorumluluk ve yetki alanlarında başarıyla sonuçlandırsınlar. Ama örgütte belediye başkanlarını yıpratmasınlar. Belediye başkanını sahiplenmeli yaptığı işleri anlatmalı onun yıpranmasına neden olabilecek hiçbir söyleme girmemeli.  İlçe başkanı örgüt başkanı il başkanı kendi sorumluluk alanlarında hareket etmeli. Belediye başkanı kendi sorumluluk alanında hareket etmeli. herkes şunu düşünecek. Ben kendi ilçemde kendi ilimde CHP'nin oyunu nasıl yükeltirim.  Bunun hesabını yapması lazım. Örgüt örgütten gelenlerin işi, belediye başkanları seçildikleri bölgede kamu görevleri partiye destek vererek yerine getirmeleridir. Ama tabi bu belediye başkanlarımızın tam anlamıyla siyasetten kopmaları siyaset dışında hareket etmelerini gerektirmiyor. Hepsinin bir siyasi kimliği var siyasetin içinde yer alan arkadaşlar siyaseti yönlendirmek yerine ağabeylik görevi görerek o ilçede birlikteliği ve uzlaşmayı sağlamalıdır. Taraflar arasında denge sağlayabilir parti içerisindeki kırgınlıkları giderebilirler. Çok dışlamakta doğru değil.

İZMİR'E NASIL BİR İL BAŞKANI

Kadın bir il başkanı bulunursa çok şık olur. Önemsediğimiz 3 il var. Ankara İstanbul İzmir siyasetin lokomotifi. Gelenekleriyle kültürüyle İzmir'e kadın bir il başkanı çok yakışır. Geçmişte İzmir'de örneği yok. Kadın olurken de yeterli siyasi alt yapısı olmalı. Partide geçmişte kendini kanıtlamış kadınlar vardı. Bilgen Keleş gibi Işılay Saygın gibi Türkan Miçooğulları gibi. İzmir'de 2 kadın belediye başkanı var. Belediyeciliği iyi yapıyorlar. Sayısı arttırılmalı. Milletvekilleri noktasında da kente örgüt içinde emek vermiş isimler değerlendirilmeli. İl başkanı dava adamı olmalı. Örgüte emek vermeli. nereden çıktı denmemeli. başarısından şüphe duyulmamalı. Böyle bir adayda uzlaşılır ve tek aday bile olunur. 

KOCAOĞLU VE YÜKSEL'LE ARASI AÇIK MI'

Alaattin Bey'le (Yüksel) geçmişe dayalı köklü dostluğum yok. Aziz Bey'le (Kocaoğlu) var. Alaatin Bey'in istifasıyla birlikte bir kırgınlığım var. Bir daha birlikte siyaset yapmayı kendisiyle doğru bulmuyorum. Kendine göre doğruları olabilir ama istifa etmeden önce kendine destek verenlere sormalıydı. Aziz Bey'le bir sorunum yok. Aday olduğu sürece destek veririm. Başarılı bir belediye başkanı. Ranta izin vermiyor. Yerelde kalkınma modeli çok önemli ve doğru proje. Keşke Türkiye'de bu projeyi başarabilsek. Aziz Bey görevdeki süresi boyunca önemli işler yaptı. Son Tramvay Projesi çok güzel. Avrupa şehri gibi oldu İzmir... Aziz Bey kamu kaynaklarının gereksiz yere harcanmasına karşı. Yaptıklarını anlatmıyor reklam yapmıyor o parayı hizmete çeviriyor. Aziz Bey namuslu ve dürüst bir adam. Büyükşehir'e yapılan operasyon sonuç verse parti İzmir'de çökertilebilirdi. İyi belediye başkanı. Başarılı değil. Çünkü yaptıklarını anlatamıyor. 

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.