Dolar 32,3318
%0.25
Euro 35,0732
%-0.14
Altın 2.307,500
%1.32
Bist-100 9,08
%3.1

Pzt

-8°

Sal

-12°

Çar

-3°
ESHOT nereye gidiyor'

ESHOT nereye gidiyor'

Geçmişte kendi otobüsünü ve kendi lastiğini üreten, Türkiye'nin en büyük ağır bakım tesislerine sahip İzmir Büyükşehir Belediyesi ESHOT Genel Müdürlüğü'ndeki son ihale ortalığı karıştırdı. Bugüne dek kurum bünyesinde yürütülen araç bakım, boya ve parça bakımları için yeni hizmet alımına gidilmesi  özelleştirme söylentilerini de beraberinde getirdi. Kendi otobüsünden, taşerona!

  • Ege Postası
  • 15.09.2017 - 11:37

ERMAN ŞENTÜRK/HABER SERVİSİ- Son dönemde personele yönelik baskı iddiaları ve art arda yaşanan işten çıkartma haberleriyle sıkça gündeme gelen ESHOT Genel Müdürlüğü'nde bu kez de özelleştirme krizi yaşanıyor.

BELEDİYE HİZMETLERİ ÖZELLEŞTİRİLİYOR

İzmir'de kent içi toplu ulaşım hizmetlerini yerine getiren ESHOT Genel Müdürlüğü, kendi bünyesinde sürdürdüğü araç bakım işlerini personel yetersiz geldiği gerekçesiyle ihaleye çıkarma kararı aldı. Otobüslerin boya ve sac değişimiyle bakımları için ilk etapta 5 aylık hizmet alımına gidecek olan ESHOT, yıllardır kendi personeli ile yerine getirdiği temel hizmetleri de böylece kendi eliyle taşeron firmalara devrederek özelleştirmiş olacak.

PERSONELİ İŞTEN ÇIKARTILMA KORKUSU SALDI

Kurumun Gediz Ağır Bakım Tesisleri ve araç bakım atölyelerinde söz konusu işlerini yerine getiren uzman personeli ise ihalenin ardından farklı birimlere transfer edilerek görev yerleri değiştirilecek. Gelişmeler personel arasında da huzursuzluğa yol açarken, gelen son haberle birlikte çalışanları işten çıkartılma korkusu saldı.

ESHOT'UN KENDİ İŞİNİ TAŞERON FİRMA YAPACAK

Bugün yapılacak ihale kapsamında işi üstlenecek yüklenici firma, kendi personeli ve kendi malzemeleriyle belediyenin mevcut tesislerinde 8 ayrı tip otobüsün boya ve bakımlarını üstlenecek.  Alınan hizmet alım ihalesine gitme kararı, ESHOT Genel Müdürlüğü'nün Avrupa çapına örnek olan ve geçmişte kendi otobüsü ile kendi lastiğini ürettiği, Türkiye'nin en büyüğü olma özelliğine sahip Gediz Ağır Bakım Tesisleri'nde adeta krize yol açtı.

ÇALIŞANLAR İSYAN ETTİ: HANİ TAŞERONU KALDIRMIŞTINIZ'

Diğer yandan, krize yol açan ihalenin yanı sıra belediyenin Buca'da yer alan ağır bakım tesislerinde gelen son işten çıkartma haberi de kurum bünyesindeki gerginliğin artmasına yol açtı. Yaklaşık 16 yıldır ESHOT'ta çalışan ve dün işten çıkartıldığını öğrenen boya işçisi Kara Yakup Fırat, söz konusu hizmetlerin özelleştirilmesine ve taşeron firmalara devredilmesine karşı çıktığı için iş akdine son verildiğini ileri sürdü. Egepostası'na açıklamada bulunan uzman personellerden Fırat, "Belediyenin kendi yürüttüğü bu hizmetin özelleştirmesine karşı çıktığım ve direnç gösterdiğim için işimden oldum. ESHOT Genel Müdürlüğü daha önceden bu hizmeti ihaleye çıkartmıyordu. Personel yetersiz kaldığı gerekçesiyle ihale kararı alındı. Oysa ki, ESHOT bünyesinde çalışan daimi işçiler önceki sene tasfiye edildi, İZELMAN A.Ş.'de çalışan binlerce işçi var. Her seferinde personel eksik, iş fazla, yeni işçi alın dememize karşın bizi dinleyen olmadı. Kendi otobüsünü üreten ESHOT, basit bir iş olan araç bakımlarını bile dışa ihale eden muhtaç bir kurum haline geldi. 1989'da işe başladığımda İzmir'de yaklaşık 800 araç varken, 25 işçiyle araç boya ve bakımları yapılıyordu. Sene oldu 2017, araç sayısı 2 bin 500'e çıktı ama aynı işi yapan 12 kişi kaldık. Şimdi beni de işten çıkarttılar. ESHOT bugün atölyede eksik elemanla çalışıyor. Israrla işe yeni eleman alınmasını istedik, ama dinletemedik. Kadro arttırılacağı yerde, bu hizmetler özelleştiriliyor. Taşeronu kaldırdık diyen belediye bugün kendi eli ile özelleştirmenin, taşeronun önünü açıyor. Bu da yetmezmiş gibi aldıkları bu yanlış karara direnen işçilerin, yani bizim üzerimizde baskı kuruluyor. Çalışanlar sabah işten atılma korkusuyla işe geliyor. Bugün burada yaşanan sıkıntı yarın kurumun diğer birimlerinde de yaşanacak. Adeta ESHOT'un içini boşaltıyorlar. Asli hizmetleri ihale konusu yapılamaz, ESHOT yönetiminin bu yanlıştan bir an önce dönmesi gerekiyor. Koskoca ESHOT kendi araçlarının bakımını da dışarıya mı yaptıracak'" dedi.

Yorum Yazın

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz

Yorum yazma kurallarını okudum ve kabul ediyorum.

Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yukarıdaki alan boş bırakılamaz
Yorumlar
Yeniden eskiye
Eskiden yeniye
Öne çıkanlar

Bu habere hiç yorum yapılmamış... İlk yorum yapan sen ol.